Nova vest
Košarka

Utorak, 17.02.2009.

16:32

Kup Radivoja Koraća u Nišu osmi put

Niš će od 18. do 21. februara osmi put biti domaćin finalistima srpskog košarkaškog Kupa. Branilac titule u Kupu Radivoja Koraća je beogradski Partizan.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Na završnom turnira ove godine igraju Partizan, Crvena zvezda, Hemofarm, FMP, Vojvodina, Lajonsi iz Vršca, čačanski Borac i Metalac iz Valjeva. Prvi par četvrtfinala 18. februara je Partizan - Vojvodina, dok je drugi Hemofarm - Borac. Dan kasnije sastaju se FMP - Lajonsi i Crvena Zvezda - Metalac kao četvrti par četvrtfinala.

Polufinalne utakmice zakazane su za petak 20. februara, dok je finale na programu u subotu, 21. februara. Trofej će pobdniku, kako je najavljeno, uručiti Vlade Divac.

Takmičenje u nacionalnom Kupu igra se od 1959. godine, kada je na finalnom turniru u Beogradu trofej osvojila Ljubljana. Kup nije igran 1961. godine, kao i u periodu od 1963. do 1968.

Najuspešnija ekipa u ovom takmičenju, u bivšoj SFRJ, bila je zagrebačka Cibona (ranije Lokomotiva), koja je do 1991. godine osvojila osam trofeja, dok je u periodu SR Jugoslavije najuspešniji bio Partizan sa šest trofeja u 11 sezona.

Od sezone 2002/2003. takmičenje nosi ime proslavljenog jugoslovenskog reprezentativca Radivoja Koraća, nekada člana OKK Beograda, i u poslednjih šest godina najuspešniji je FMP Železnik sa tri osvojena pehara.

Najuspešniji klub iz Srbije u Kup takmičenju, uključujući SFRJ, SRJ i Srbiju, jeste Partizan sa devet trofeja - dva u SFRJ, šest u SRJ i jedan u Kupu Radivoja Koraća.

Sledi Crvena zvezda sa pet trofeja, tri u SFRJ, dva u Kupu Koraća. FMP je osvojio četiri trofeja, jedan u SRJ i tri u Kupu Koraća. OKK Beograd ima tri trofeja, dva u SFRJ i jedan u SRJ, dok su po jednom Kup osvajali beogradski klubovi Radnički i IMT.

Trener Partizana Duško Vujošević je sa "crno-belima" osvajao trofej u sva tri "izdanja" ovog takmičenja - u SFRJ je u sezoni 1988/89. Partizan u finalu pobedio Jugoplastiku u Mariboru. Vujošević je sa Partizanom u SRJ trijumfovao na finalnom turniru u Podgorici, u sezoni 2001/2002. protiv Budućnosti, a Kup Radivoja Koraća osvojio je prošle sezone, kada su "crno-beli" na finalnom turniru u Nišu savladali Hemofarm.

Branilac titule u nacionalnom Kupu je beogradski Partizan koji je prosle godine u finalu bio uspešniji od vršačkog Hemofarma (73:64).

U odbrani prvog naslova u novoj sezoni imaće težak raspored, s obzirom da izabranici Duška Vujoševića otvaraju finalni turnir utakmicom protiv Vojvodine, a pobednik tog susreta u polufinalu će se boriti protiv boljeg iz susreta Hemofarm - Borac Čačak. Ekipa Hemofarma, koja je prošle sezone poražena od "crno-belih" u sva tri finala, sačuvala je "kostur" tima, pa se može očekivati da će eventulani duel vršačkog i beogradskog kluba biti "finale pre finala".

U drugom delu "kostura" najveće šanse za plasman u finale ima Crvena zvezda, koja je poslednja dva trofeja u bogatoj istoriji osvojila upravo u Kupu - 2003. na turniru u Novom Sadu i 2006. godine u Beogradu. Zvezda će imati lakšeg protvinika u četvrfinalu - ekipu valjevskog Metalca. Ukoliko uspešno prebrode okršaj sa trenutnno trećeplasiranim timom domaće lige, košarkaši trofejnog kluba će se u polufinalu sastati sa pobednikom susreta FMP- Lajons.

Zanimljivo je da je Niš tek drugi grad kome je u istoriji odigravanja nacionalnog Kupa pripala čast da dva puta uzastopno organizuje finalni turnir. Pre grada na Nišavi jedino je to bio slučaj za Zagrebom - 1972. i 1973. godine.

Najveći grad u južnoj Srbiji bio je "srećan" našem najtrofejnijem klubu u još dva navrata -1992. i 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve