Nova vest
Košarka

Utorak, 17.02.2009.

15:58

EL: Bez značajnih promena u Rimu

Evroligaški klubovi i predstavnici evropskih liga podržali su u Rimu strateški plan predložen prošlog leta u Berlinu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Elitno evropsko takmičenje biće otvoreno za veći broj klubova i to kroz uvođenje kvalifikacija, dok se broj učesnika prve faze neće menjati, ostaće 24 tima. Šampion Srbije Partizan je zahvaljujući učinku u prethodne tri godine obezbedio učešće u Evroligi još najmanje dve, a najverovatnije i tri sezone.

Ipak, 'crno-beli' će, uprkos najavama da bi Srbija kroz NLB ligu mogla da bezbedi još jedno mesto u Evroligi, za sada ostati jedini predstavnici naše zemlje u elitnom takmičenju. Direktor Partizana Mlađan Šilobad izjavio je da su u Rimu praktično samo potvrđeni predlozi sa Skupštine u Berlinu, održane prošlog leta.

"Partizan ima 'B' licencu, što znači da će na osnovu učinka u prethodne tri godine steći pravo nastupa u Evroligi. To je i ranije bilo poznato i ništa se tu nije promenilo u odnosu na jul prošle godine. Jedina ključna odluka u Rimu je ta da se uvode kvalifikacije za Evroligu u kojim će se osam ekipa boriti za dva mesta u prvoj fazi takmičenja", kaže Šilobad za B92.

'Crno-beli' su u odnosu na ostale srpske klubove napravili toliku bodovnu razliku, da im je učešće u Evroligi zagarantovano u sledeće dve sezone, 2009/10 i 2010/11, a skoro su sigurni i za sezonu 2011/12. Što se ostalih klubova tiče, vrata Evrolige mogla bi da budu otvorena tek za dve sezone i to kroz proširenje broja ekipa u kvalifikacijama sa 8 na 16, gde bi bilo mesta za dva tima iz NLB lige.

"Za sledeću sezonu će biti samo 8 ekipa u kvalifikacijama za Evroligu, ali prema mojim saznanjima, neće biti mesta za predstavnike Jadranske lige. Kasnije bi mogao da se napravi model po kojem će dve ekipe iz NLB lige ići u kvalifikacije za Evroligu, na osnovu ukupno osvojenih bodova u regionalnom takmičenju, s tim što te dve ekipe ne bi mogle da budu iz iste zemlje", izjavio je Šilobad.

Generalni menadžer Crvene zvezde Milan Opačić rekao je za B92 da je odluka dobra jer je uvažen 'sportski aspekt'.

"Ja mislim da je najvažnije da je uvažen sportski aspekt, da prvaci nacionalnih prvenstava ili ekipe koje ostvare dobar sportski rezultat mogu kroz kvalifikacije da igraju Evroligu. Ovog puta je odlučeno da bude samo osam timova. Još uvek se ne zna koje će zemlje dobiti prioritet da učestvuju u kvalifikacijama, ali je svakako dobro da jedna liga poput Evrolige ne bude priredba, nego pravo sportsko takmičenje", rekao je Opačić.

Opačić je dodao i da nije do kraja razjašnjeno koja će nacionalna prvenstva dobiti licencu B kao i mesta u kvalifikacijama za Evroligu.

"Skupština Evrolige nije pojasnila kojim timovima, odnosno kojim ligama će se dozvoliti da dobiju mesta u kvalifikacijama, a takođe je ostalo nejasno i za licencu B. Tamo doslovno piše da će licencu dobiti timovi na osnovu plasmana u nacionalnim prvenstvima. Kod nas je ta dilema još izraženija zato što mi imamo nacionalno prvenstvo u Srbiji, a takođe igramo i NLB ligu", rekao je Zvezdin generalni menadžer za B92.

To praktično znači da bi Srbija za nekoliko godina, pored ukupno najuspešnijeg tima na osnovu bodovanja (Evroliga, Evrokup, NLB liga, Superliga Srbije; bodovi srpskih klubova: Partizan 74, Hemofarm 28, FMP 22, Crvena zvezda 14) mogla da obezbedi još jedno mesto u Evroligi kroz kvalifikacije, kao za sada ubedljivo najuspešnija zemlja u regionalnom takmičenju, dok bi drugo mesto verovatno pripalo Hrvatskoj.

U Rimu je zaključeno da će Evroliga od sledeće sezone imati pet faza: kvalifikacije, prva faza, Top 16, plej-of i fajnal-for. Za ovaj predlog glasala je velika većina učesnika Skupštine. Odlukom o uvođenju kvalifikacija proširen je broj timova koji će imati priliku da se takmiče u Evroligi.

U kvalifikacijama će igrati osam timova koji će se takmičiti za dva mesta u Evroligi, a spisak učesnika biće poznat na kraju aktuelne sezone.

Prvu fazu Evrolige igraće 24 kluba, 13 sa 'A' licencom koji će potpisati dugogodišnje ugovore, 10 sa 'B' licencom koji će imati jednogodišnje ugovore (uključujući i dva tima iz kvalifikacija) i pobednik Evrokupa, koji će takođe imati jednogodišnji ugovor.

Šampionima najmanje 12 evropskih liga biće garantovano učešće u Evroligi, sa mogućnošću dobijanja "B" licence na osnovu rezultata u domaćim šampionatima. Ipak, u slučaju da tim koji već ima "A" licencu osvoji prvenstvo svoje zemlje, "B" licenca neće automatski pripasti vicešampionu, nego će je dobiti zemlja čija liga bude sledeća po koeficijentu uspešnosti u evropskim takmičenjima. Drugoplasirani i trećeplasirani timovi iz tri najbolje rangirane evropske lige takođe će dobiti mogućnost da dobiju "B" licencu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve