Nova vest
Košarka

Sreda, 14.01.2009.

21:12

Pobeda Partizana u Moskvi za Top16!

Košarkaši Partizana pobedili su ekipu CSKA u Moskvi sa 66:63 u poslednjem kolu D grupe u Evroligi i tako obezbedili plasman u Top 16 fazu.

Izvor: Aleksa Gutović

Autor:Aleksa Gutović

Default images

Ekipa Duška Vujoševića je tako napravila veliki podvig i treću godinu uzastopce plasirala se među 16 najboljih timova Evrope. Moskovljani su i pored poraza prvi u grupi, drugo mesto će pripasti Realu koji je pobedio Efes Pilsen u Madridu sa 80:69. Partizan će dalje sa četvrtog mesta jer je Armani pobedio u Atini protiv Panioniosa 87:77.

Milenko Tepić i Aleksandar Rašić predvodili su Partizan sa po 13 poena, Stefon Lazmi ubacio je 11, a Jan Veseli osam. U domaćem sastavu ubedljivo najbolji bio je Erazem Lorbek sa 23 poena.

Kao i što su najavljivali, košarkaši Partizana nisu se uzdali u ostale rezultate u grupi, već su sami hteli da reše svoju sudbinu. To su i uradili i pobedom nad prvakom Evrope na njegovom terenu na najbolji mogući način obezbedili prolaz u naredni krug.

U isto vreme, "crno-beli" su se osvetili ruskom šampionu za poraz u prvoj fazi u beogradskom Pioniru. Duel u Moskvi obilovao je preokretima u vođstvu i malim brojem poena, što je bilo i očekivano.

"Crno-beli" su odlučujući meč dobro počeli i tokom prve deonice imali konstantnu prednost.

U prvih šest minuta srpski šampion odlično je koristio visinu Slavka Vraneša koji je u tom periodu uhvatio šest lopti i ubacio četiri poena. Upravo nakon njegovih poena početkom sedmog minuta Partizan je poveo sa 15:7.

U prvoj deonici Beograđani su odlično rasporedili poene – tri igrača imala su po četiri, a dva po tri postignuta poena. Do kraja četvrtine Moskovljani su ipak spustili prednost sa dve trojke (Lorbek i Planinić), pa je nakon deset minuta bilo 18:16 za Partizan.

Početkom druge deonice Rusi su pojačali odbranu i sa pet uzastopnih poena u 12. minutu došli do prve prednosti na utakmici (19:18). U nastavku druge deonice tim Etorea Mesine dva puta je imao tri poena prednosti, ali se Partizan svaki put vraćao i trojkom Milenka Tepića u poslednjoj sekundi prvog poluvremena "crno-beli" su ponovo poveli (30:29).

Početak drugog poluvremena ličio je na ceo tok prvog – ekipe su se smenjivale u vođstvu uz veoma mali broj poena. Kod domaćina su i dalje najbolji bili Lorbek i Planinić, dok su "crno-beli" i u drugom poluvremenu zadržali raznovrsnost. Prvi igrač Partizana sa dvocifrenim brojem poena bio je Milenko Tepić.

Pogledajte zakucavanje večeri, Jan Veseli!

Prvu ozbiljniju prednost stekli su Rusi koji su posle poena Zizisa u 29. minutu kompletirali seriju od 9-0 i poveli sa najvećih 45:37. Ipak, tada se budi Gabonac Stefon Lazmi i sa njegovih pet poena i slobodnim bacanjem Milenka Tepića Partizan u poslednji period ulazi sa svega dva poena minusa (45:43).

Poslednja deonica počinje trojkama Rašića i Hrijape, a nakon toga Partizan pravi seriju 8-0 i dolazi do šest poena prednosti - 54:48 u 33. minutu. Ipak, šampion Evrope je uzvratio i tri minuta kasnije ponovo je preuzeo vođstvo nakon poena Zizisa - 56:54.

Seriju Rusa prekida u drugom delu odlični Rašić trojkom. Rusi postižu jedno slobodno bacanje za novo izjednačenje – 57:57, a onda sledi verovatno i odlučujuća serija Partizana. Prvo je kapiten Petar Božić prvim poenima na meču (trojka) doneo Partizanu tri razlike, a onda je nakon dobre odbrane Tepić u kontri povećao na 62:57.

U samom finišu domaći tim pokušao je brzim faulovima i agresivnom odbranom da se vrati i izbori eventualni produžetak, ali Partizan je odigrao zrelo i na kraju je zasluženo slavio.

Pogledajte slavlje košarkaša Partizana u Moskvi.

Žreb za Top 16 fazu obaviće se u ponedeljak u Barseloni.

CSKA - Partizan 63:66

CSKA: Zizis 4, Smodiš 4, Šiškauskas 12, Holden, Lorbek 23, Voroncevič, Lengdon 4, Šved, Kaun 2, Hrijapa 3, Planinić 9, Moris 2.
Partizan: Tepić 13, Riznić, Milošević, Rašić 13, Tripković 6, Veličković 6, Lazme 11, Aleksić, Vitkovac, Božić 3, Veseli 8, Vraneš 6.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

562 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve