Nova vest
Košarka

Četvrtak, 28.08.2008.

22:15

Šiškauskas odlazi iz reprezentacije

Dugogodišnji reprezentativac i kapiten Litvanije Ramunas Šiškauskas najavio je povlačenje iz nacionalnog tima.

Izvor: Andrijana Žikić

Autor:Andrijana Žikić

Default images

Šiškauskas je rođen 10.septembra 1978. U dresu reprezentacije osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim Igrama u Sidneju. Na evropskim šampionatima je sa saigračima osvojio dve medalje: zlatnu 2003. u Švedskoj i bronzanu 2007. u Španiji. Na nedavno završenim OI u Pekingu, selekcija Litvanije zauzela je četvrto mesto. Košarkaš je moskovskog CSKA, aktuelnog šampiona Evrolige.

Šiškauskas je profesionalnu karijeru počeo 1996.godine. Tada je igrao za Sakalai, a posle dve sezone potpisao je za Lijetuvos Ritas, klub u kome je proveo 6 sezona. Pre CSKA, igrao je za Beneton i Panatinaikos.

Reprezentativnu karijeru počeo je kao član litvanske selekcije do 22 godine.

Poziv u seniorski tim dobio je 1999.godine. Na Evropskom Prvenstvu u Švedskoj 2003. u društvu Šarunasa Jasikevičijusa bio je jedan od ključnih igrača koji su Litvaniju doveli do prvog mesta. Šiškauskas je sjajan nastup prikazao dve godine kasnije, na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Litvanija je zauzela peto mesto, a Šiškauskas je na šest mečeva u proseku ubacio 14,4 poena, zabeležio 2,8 asisistencija i 2 skoka.

Naredne godine je propustio Svetsko prvenstvo u Japanu.

Poslednju medalju za reprezentaciju, Šiškauskas je osvojio na EP u Španiji 2007.godine. On je tada odigrao 9 utakmica, i zabeležio 13,8 poena, 2,6 asistencija, 3,9 skokova i 1,4 ukradenih lopti.

Za CSKA je potpisao 2007, sa kojim je osvojio Evroligu. Proglašen je za najboljeg igrača ruske Super Lige, kao i najkorisnijim košarkašem Evrolige za sezonu 2007/2008. Imenovan je za igrače prve postave najjačeg evropskog košarkaškog klupskog takmičenja

Titulu klupskog prvaka Evrope uzeo je i sa Panatinaikosom, nacionalno grčko prvenstvo kao i nacionlni Kup Italije dok je igrao za Beneton.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve