Nova vest
Košarka

Utorak, 24.06.2008.

11:53

SAD na OI: Kobi, CP3, LBJ, Fleš...

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaška reprezentacija SAD na Olimpijskim igrama u Pekingu biće sastavljena od 12 NBA asova. Shvativši da je vrag odneo šalu posle tri uzastopna takmičenja na kojima nisu uspeli da osvoje zlato, Amerikanci ovog puta na megdan ostatku sveta šalju zastrašujuću ekipu koju čine: Džejson Kid, Kris Pol, Deron Vilijams, Majkl Red, Dvejn Vejd, Kobi Brajant, Lebron Džejms, Tejšon Prins, Karmelo Entoni, Karlos Buzer, Kris Boš i Dvajt Hauard. Predvodiće ih trener Djuka Majk Kžiževski.

Proces odabira trajao je pune tri godine, a na širem spisku bila su 33 igrača, među kojima su MVP finalne serije NBA Pol Pirs, ruki godine Kevin Djurent, superzvezde kakve su Šon Merion, Čonsi Bilaps i Amare Stodemajer.

Ekipa će se prvi put okupiti 28. juna na mini-pripremama u Las Vegasu, posle čega se raspuštaju do 21. jula, kada je okupljanje na istom mestu. Već 25. jula oni će igrati prvi meč sa Kanadom, a završni deo priprema odvijaće se u Kini, gde će u okviru turnira u Makau i Šangaju odigrati po dva meča – 31. jula sa Turskom, prvog avgusta sa Litvanijom (oba u Kotai Areni, Makao), dva dana kasnije sa Rusijom i, konačno, petog avgusta sa Australijom (oba u Ćižong Areni, Šangaj).

Amerikanci 6. avgusta stižu u Peking, gde će od 10. do 18. avgusta igrati u grupi B olimpijskog turnira. Četvrtfinale se igra 20. avgusta, polufinale dva dana kasnije, a finalni meč zakazan je za 24. avgust, dan kada se igre zatvaraju. Interesantno je da tog dana Red puni 29, a Brajant dan ranije puni 30 godina.

Američki stručni štab na igrama činiće dva koledž trenera i petorica NBA stručnjaka:

Direktor tima: Džeri Kolanđelo
Glavni trener Majk Kžiževski (Djuk)
Asitenti: Dim Bohajm (Sirakjuz), Nejt MekMilan (Portland), Majk D'Antoni (Njujork)
Lekar: Šeldon Burns (Minesota)
Kondicioni treneri: Kit Džouns (Hjuston), Kejsi Smit (Dalas).

Prethodnu zlatnu medalju američki tim osvojio je 2000. godine na OI u Sidneju. U timu je tada bio Džejson Kid, dok četvorka Entoni, Buzer, Džejms, Vejd iza sebe ima igre u Atini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve