Nova vest
Košarka

Petak, 20.06.2008.

11:21

Ivković: "Verujem u svoj izbor"

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković izjavio je da veruje u igrače koje je izabrao za predstojeće kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. "Verujem u igrače koje sam izabrao, verujem da ćemo uspeti da povratimo 'kult' reprezentacije na mukotrpnom povratku u evropske i svetske vrhove koji je moguć do 2012. godine", rekao je Ivković na tribini u svečanoj sali Valjevske gimnazije.

Ivković pritom nije želeo da detaljnije govori o tome zbog čega je pojedine igrače pozvao, a druge nije, jer smatra da sa reprezentativcima ne treba da opšti preko medija.

"Nema ništa normalnije nego da u razgovoru sa igračima svakom od njih kažem šta mislim, šta očekujem i kakvi će nam biti zajednički ciljevi", precizirao je srpski selektor.

Ivković je rekao da se Košarkaski savez Srbije nije najbolje snašao u vremenima raspada SFRJ, ne bežeći pritom ni od svoje odgovornosti u lošem radu Stručnog saveta Košarkaškog saveza Srbije u kojem je "nezameranje bilo najveći problem".

"Istorijsku grešku načinili smo kada smo se u sukobu FIBE i ULEB-a opredelili za FIBU, a u najvišim medjunarodnim košarkaškim forumima nemamo više uticajnih ljudi poput Bore Stankovića ili pokojnog Radomira Šapera", kazao je Ivković.

Selektor "orlova" dodao je da KŠ često nije imao sluha u kontaktima sa najboljim srpskim igračima, koji su izgubili poverenje u matičnu organizaciju i nisu se odazvali na nekoliko akcija koje su okončane lošim rezultatima seniorske ekipe Srbije.

Ivković je istakao da će na putu oporavka srpske košarke najvažnije biti pronalaženje najboljeg modela sistema takmičenja i registracionog pravilnika, što, kako je rekao, neće biti ni malo lako.

Napominjući da se zalaže za jako domaće takmičenje, Ivković je kazao da se srpski klubovi u ovom trenutku ne mogu odreći Jadranske lige jer Srbija "jednostavno nema 10 jakih ekipa za domaću profesionalnu ligu".

Ivković je, međutim, ocenio da ligaško takmičenje treba da vode klubovi, a da KSS mora da brine o svim reprezentativnim selekcijama i širokoj bazi iz koje će se regrutovati i stvarati igrači.

Ne sporeći talenat nasih mladih košarkaša, koji su u prethodne dve godine osvojili nekoliko zlatnih medalja na evropskim takmičenjima, Ivković je rekao da sa njima "tek treba raditi kako bismo pre drugih reprezentacija izvršili smenu generacija i bili u prednosti".

Izražavajući zadovoljstvo što se valjevski Metalac vratio u Prvu ligu Srbije "jer je to put oporavka pojedinih centara koji će doprineti novom usponu košarke u zemlji". Ivković je bio prijatno iznenađen i punom salom Valjevske gimnazije u večeri u kojoj su na Evropskom prvenstvu u fudbalu igrali Nemačka i Portugal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve