Nova vest
Košarka

Sreda, 27.02.2008.

16:10

Povreda Jao Minga potresla Kineze

Izvor: MT

Autor: MT

Default images

Povreda košarkaša Jao Minga navela je Kineze da razmišljaju o nečem što je nekad bilo nezamislivo - da najveća zvezda zemlje domaćina može da propusti Olimpijske igre u Pekingu. Vesti o povredi stopala NBA "Ol star" centra teško su pogodile kinesku javnost, koja je u medijima danas isticala Jaovu ulogu "lica Igara" i simbola nacionalne želje da bude međunarodno prihvaćena i da postane globalna sportska sila.

Jao je ne samo najprepoznatljiviji kineski sportista, već je daleko najpopularnija sportska zvezda u zemlji. Lekari su objavili da će se igrač oporaviti do početka Igara, pošto bi trebalo da se oporavi do juna, što je jako blizu ceremoniji otvaranja 8. avgusta.

"Kada sam čuo da se Jao povredio, bio sam šokiran i zabrinut, kao i svi ljubitelji košarke u Kini. Potpuno razumemo kako se oseća i nadamo se da će ostati optimista tokom terapije", rekao je menadžer kineske reprezentacije Bai Šimin.

Jao, centar visok 2,26 metara, postizao je ove sezone 22 poena i 10,8 skokova za Hjuston, a u utorak je objavljeno da neće igrati do kraja sezone zbog loma kosti u levom stopalu.

Bai i zamenik direktora Košarkaškog saveza Kine (CBA) Hu Đijaši razgovarali su o povredi igrača sa selektorom reprezentacije, Litvancem Jonasom Kazlauskasom o mogućnosti da Jao propusti Olimpijadu.

Kazlauskas je rekao funkcionerima, pomoćnicima i igračima "da se suoče sa stvarnošću i imaju pozitivan stav".

Jaova povreda bila je prva vest u nacionalnom dnevniku tokom dana, a u sportskim dnevnicima posvećen joj je najveći prostor.

Dnevnik "Titan sports" naveo je mišljenja lekara da je povreda izazvana naporom i stalnim pritiskom na kost, a ne pojedinačnim incidentom. List je za to optužio Hjuston, jer nije igraču pronašao odgovarajuću zamenu, već ga je terao da mnogo igra.

Hu je, međutim, odbacio te navode i rekao da su povrede "neizbežne u bilo kom takmičarskom sportu".

Kineska reprezentacija bez Jaoa i krilnog centra Milvokija Ji Đijanlina okupiće se 8. marta na treningu i posle će odigrati tri utakmice protiv Memfis stejta.

Umesto Jaoa će najverovatnije igrati bivši centar Dalasa Vang Žiži, prvi Kinez u NBA, koji sada igra u domaćoj ligi.

Kina nije među favoritima za medalju, ali je košarka zbog Jaoa jako popularna. Povreda igrača izazvala je i zabrinutost sponzora i televizijskih stanica koje prenose utakmice Hjustona, jer gledanost znatno opada kad on ne igra.

Jao je u utorak izjavio da je mogućnost da propusti Igre previše užasna da bi uopšte i razmišljao o tome.

"Ako ovog puta ne budem mogao da igram na Olimpijadi za svoju zemlju, biće to najveći gubitak u mojoj dosadašnjoj karijeri", rekao je Jao novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve