Nova vest
Košarka

Četvrtak, 02.08.2007.

21:19

Srbija bolja i od Australije

Izvor: Ilija Kovačić

Autor:Ilija Kovačić

Default images

Reprezentacija Srbije osvojila je prvo mesto u grupi A turnira Dijego Đanati u Bormiju. Oni su u drugoj utakmici u dvorani Pentagono pobedili Australiju sa 71:66 (25:21, 14:15, 11:6, 21:24). Briljantnu partiju prikazao je kapiten Milan Gurović sa 22 postignuta poena (5 trojki bez promašaja). Darko Miličić je dodao 15, a Marko Jarić je svih svojih 12 poena dao u drugom poluvremenu.

Selektor Srbije Zoran Slavnić otvorio je utakmicu sa izuzetno mladom petorkom u kojoj su bila trojica 20-godišnjaka Teodosić, Tepić i Aleksandrov, 22-godišnji Miličić i iskusni kapiten Milan Gurović. Australija je na početku imala inicijativu i posle nekoliko uspešnih akcija stigla je do vođstva od 7:2. Usledila je mnogo kvalitetnija igra srpskog tima u odbrani, koja je rezultirala serijom od 8:0. Od tog trenutka Srbija je konstantno držala prednost, koja je u nekoliko navrata u prvoj četvrtini iznosila i šest poena (17:11, 20:14).

Aleksandrov i Teodosić su bili izuzetno raspoloženi, Gurović se standardno raspucao, dok je Miličić dominirao u reketu, pa je sa dva snažna zakucavanja spuštao čitavu konstrukciju koša skoro do parketa.

Prva četvrtina završena je vođstvom Srbije 25:21, a do kraja deonice šansu su dobili Erceg, Cvetković i Rašić.

U drugoj četvrtini u igru su ušli Nenad Mišanović i Marko Jarić, a tempo igre našeg tima nije opadao. Posle 14 minuta igre Srbija je vodila 32:24, a iskusni Jarić je veoma dobro organizovao igru našeg tima. Još jednom se pojavila stara boljka našeg tima – loša realizacija slobodnih bacanja(6-11), na šta će stručni štab morati da obrati posebnu pažnju u nastavku priprema za Evropski šampionat u Španiji. Usledilo je nekoliko minuta u kojima Srbija nije postigla koš, a Australija se približila na samo -3, da bi Jarić sa dve sjajne akcije opet doneo našem timu veću prednost. Prvo poluvreme završeno je vođstvom Srbije 39:36.

Drugo poluvreme otvoreno je izuzetno tvrdom igrom na obe strane. Srbija je iskoristila priliku da uvežbava zonsku odbranu, čak u situaciji kada je Marko Jarić igrao na poziciji niskog krila. Australija je nekoliko puta opet stizala na -3, ali je ulaskom kapitena Gurovića, Srbija ponovo otišla na osetniju prednost. Posle trideset minuta igre bilo je 50:42, a u tom trenutku najefikasniji u našem timu bili su Gurović sa 14 i Miličić sa 10 poena.

Poslednja četvrtina nije nagoveštavala veliki preokret, ali se on dogodio. Srbija je forsirala zonsku odbranu, a šut za tri poena Australijanaca bio je neverovatan. Zahvaljujući njemu (do tog trenutka Australija je šutirala 11-22) Ozijevci su stigli u prvo vođstvo posle one startne serije u 37 minutu (60:59).

U samoj završnici odigrala se prava drama. Srbija je imala vođstvo, koje je prepustila posle nekoliko izuzetno sumnjivih sudijskih odluka. Australija je povela 66:63 na minut do kraja, a Srbija je meč završila serijom 8:0 – u kojoj su trojke ubacili Miličić i Gurović, dok je Jarić dva puta bio precizan sa linije slobodnih bacanja.

Reprezentacija Srbije u borbi za finale turnira igraće u petak od 20.30 protiv Hrvatske. Drugi polufinalni par je Italija - Australija.

SRBIJA: Teodosić 6, Tepić, Gurović 22, Aleksandrov 5, Miličić 15, Erceg 5, Cvetković, Rašić 3, Mišanović 2, Jarić 12.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve