Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 25.07.2005.

15:38

Šakota:"U svakom klubu cilj je vrh"

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Dragan Šakota u ponedeljak u 13 časova i zvanično je predstavljen kao novi trener košarkaša Crvene zvezde.

U prisustvu velikog broja novinara u prostorijama kluba na Malom Kalemegdanu, pomoćnik selektora Željka Obradovića i jedan od najuspešnijih trenera u Grlkoj u poslednjih 15 godina, potpisao je dvogodišnji ugovor sa crveno-belima.

Dragan Šakota naveo je da kontakti između njega i rukovodstva Crvene zvezde traju već pola godine i dodao da je prvi susret za njega bio toliko impresivan da je osetio obavezu da ostane u kontaktu sa crveno-belima.

Posle prvog kontakta i najave saradnje (koja prema rečima Šakote nije mogla biti ostvarena tada zbog mnogo objektivnih razloga) razgovori su nastavljeni i tokom zime i proleća, a završeni su u ponedeljak dogovorom: 

Drago mi je što se sve ovo dešava u jednoj pobedničkoj klimi i iskoristio bih priliku da čestitam juniorskoj reprezentaciji osvajanje zlatne medalje. Osnovni motiv mog dolaska u Crvenu zvezdu su zajedničke ambicije. Ono što mogu da obećam to je da ćemo igrati prepoznatljivu košarku i da ćemo parirati svakom protivniku. Takav pristup donosi rezultate, a rezultate svi očekuju. O konkretnijim ciljevima mogu da kažem nešto kasnije kada budemo formirali tim” rekao je izmedju ostalog Šakota, koji nije mogao da precizira ko će mu biti pomoćnici (jedan će sigurno biti sa njim na pripremama reprezentacije – kondicioni trener Bata Zimonjić), ali je dodao da će ekipa krenuti na pripreme 8.avgusta.

Usledila su i pitanja novinara...

Ko od igrača ostaje, ko odlazi ?

”Zaista je prerano, ali mi sa druge strane nemamo previše vremena. Moraće da se pronadju neki igrači. Dosta sam razmišljao po tom pitanju, i nadam se da ćemo pronaći igrače koji zadovoljavaju naše potrebe”.

Koliko znate o ovom timu Crvene zvezde?

Dovoljno. Gledao sam ih na TV-u koliko god sam mogao,medjutim, uvek pravim razliku izmedju onoga što vidim na TV-u i na treningu

Imate malo vremena za rad sa ekipom, to je već sada izvesno. Posebno i ako se zna da ćete biti pomoćnik Željku Obradoviću:

Imam jasnu sliku, medjutim, nije isto gledati igrača i doživeti ga na treningu. Vremena je malo, ali zbog pravila Jadranske lige postoji
mogućnost korigovanja u hodu. Činjenica je da u Jadranskoj ligi nema velike razlike da li ćemo osvojiti prvo ili osmo mesto, mada to ne znači da se odričemo najvišeg plasmana
”.

Šta se promenilo u odnosu na novembar 2004.kada se pregovarali sa upravom istog kluba?

Mnogo toga. Moja situacija, došli su još neki ljudi i sponzori u klub. Početi iz početka ili iz sredine nije isto.Na prvom mestu promenila se moja situacija”.

Takmičarski ciljevi?

Osnovni motiv dolaska su uvek najviši ciljevi. Takva je situacija i ovde. Imam najviše ciljeve u ovom klubu. Grupa u ULEB kupu je vrlo teška, ali imamo mogućnost u drugim takmičenjima”.

Andjelković "predao palicu" Petroviću

Živorad Anđelković u ponedeljak se i zvanično povukao sa funkcije predsednika KK Crvena zvezda, a Upravni odbor je na čelo kluba u svojstvu vršioca dužnosti imenovao Mirka Petrovića, generalnog direktora “Dunav osiguranja”. U periodu promene u vrhu Crvene zvezde, novi i stari predsednik su zajedničkim snagama uspeli da odrade prvi cilj kluba – dovodjenje Šakote.

Kada sam došao na čelo košarkaškog kluba Crvena zvezda zacrtao sam plan razvoja, koji je podrazumevao da u četvrtoj sezoni izborimo plasman u Evroligu. Na moju veliku žalost, taj cilj nismo ispunili. U prethodnih 30 dana obavio sam razgovor sa svim mojim potencijalnim naslednicima, koji bi u predstojećem periodu bili najbolje moguće rešenje za Crvenu zvezdu. Izbor je pao na Mirka Petrovića, a Upravni odbor je jednoglano potvrdio ispravnost ovakve odluke. U isto vreme sam srećan sam što smo ostvarili još jedno dostignuće, a to je dolazak velikog trenerskog imena na čelo stručnog štaba. Takavo uspeh za mene predstavlja veliko zadovoljstvo, jer sam ubeđen da ću kao veliki navijač Crvene zvezde u narednim sezonama uživati u igri mog voljenog kluba i radovati se trofejima“, rekao je Živorad Anđelković, koji ostaje u klubu kao član UO. 

Novi predsednik Zvezde Mirko Petrović u izjavi za zvanicni sajt istakao je da je „cilj svih u klubu da dobre rezultate iz prethodnih godina učine još boljim“. „Nastavićemo proces organizacionog jačanja kluba sa jasnim opredeljenjem da Crvena zvezda kao jedan od najjačih srpskih brendova bude efikasna u svim svojim segmentima što je ne samo u interesu sporta, već i od najšireg društvenog interesa. Posebnu pažnju posvetićemo radu sa mladim talentima. Želimo da stvorimo što više mladih, talentovanih košarkaša koji će postati veliki igrači igrajući za Crvenu zvezdu. U tom kontekstu Zvezda je zaključila ugovor sa jednim od najvećih srpskih i evropskih trenera, gospodinom Draganom Šakotom. Potrebno nam je strpljenje, veliki rad, apsolutna podrška armije naših navijača i uspesi sigurno neće izostati“, izjavio je Petrović. 

Predstavljanje tima za novu sezonu očekuje se 8.avgusta kada ekipa polazi na prvi deo priprema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve