Nova vest
Košarka

Nedelja, 03.07.2005.

23:22

Oprostio se Saša Đorđević!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Jedan od najboljih košarkaša u istoriji Evrope Aleksandar Đorđević zvanično se oprostio od aktivnog igranja u nedelju uveče, egzibicionom utakmicom u Beogradu, sa koje sav prihod ide na račun UNICEF-a.

Đorđevića je pozdravilo preko sedam hiljada gledalaca u prepunoj hali Pionir, a oproštaj su uveličale brojne zvezde jugoslovenske i evropske košarke iz prethodne tri decenije.

Najveći aplauz dobili su članovi reprezentativne šampionske petorke iz Atine 1995, koju su uz Đorđevića činili Divac, Paspalj, Danilović i Savić. Od stranih gostiju najglasnijim ovacijama pozdravljeni su reprezentativci nekadašnje SFR Jugoslavije, Splićani Toni Kukoč i Dino Rađa.

Meč je prekinut na desetak minuta početkom poslednje četvrtine, kada je Đorđević stao na centru, spustio loptu na parket, otpozdravio hali i – otišao da (bukvalno) okači patike o klin. Publika je skandirala njegovo ime neprekidno, dok meč nije nastavljen.

Posle toga na terenu je ostala reprezentatuivna petorka Rakočević, Radmanović, Stojaković, Gurović i Drobnjak, koja je oduševila publiku atraktivnim potezima. Na drugoj strani bili su Slovenci Milić, Nesterović i Lakovič, Španac De la Fuente i sjajni Litvanac Šarunas Jasikevičius. Taj segment nazvan je „Ima li ko jači“.

Na početku utakmice na terenu su bili uglavnom veterani - Dino Menegin, Antonelo Riva, Danko Cvjetičanin i Dino Rađa sa malim Dimitrijem Veselinovićem za “bele”, a Partizanovi igrači iz 80-ih Goran Grbović, Ivo Nakić, Nebojša Zorkić, Boban Petrović i Miško Marić za „plave“. Taj segment nazvan je "Veterani ne dajte se", a podbacivanje je izveo predsednik Srbije Boris Tadić.

Tokom prvog poluvremena igrali su šampioni iz Atine ("Atina zauvek"), a u jednom trenutku tokom tajm auta Đorđević je sa Draganom Kićanovićem i Zoranom Slavnićem odigrao legendarnu odbojku.

Treća deonica bila je posvećena Saletovim godinama u Partizanu i čuvenim trojkama uz istek sirene (prikladno nazvan „Brži od sirene“). U tim trenucima Đorđević je dobio poklone od svog nekadašnjeg kluba – svoj dres iz Istanbula 1992, kao i dres FK Partizan, u kojem je postigao koš – glavom. Takođe, dobio je i dres reprezentacije sa brojem 10.

Devetnaest sekundi pre kraja utakmica je zaustavljena. Taj broj je nosio Saša Đorđević, a ogromna replika njegovog dresa sa tim brojem raširena je preko celog terena. Đorđević se tada vratio na parket u odelu, i ponovo dobio ovacije svih u dvorani, a uz vatromet na terenu su završile hiljade balona u plavoj i beloj boji.

Veliki broj fotografija sa oproštaja Saše Đorđevića možete naći u našoj galeriji - ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

193 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve