Nova vest
Košarka

Četvrtak, 16.06.2005.

21:28

Partizan i Hemofarm ponovo u finalu

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaši Partizana Pivare MB plasirala se u finale plej ofa, pošto je i u drugom meču pobedila Crvenu zvezdu rezultatom 91:86 (28:24, 12:24, 23:17, 28:21). Tako je Partizan stekao pravo da brani titulu protiv ekipe Hemofarma (pobedio Refleks 78:74 u Železniku).

Utakmicu broj dva polufinalne serije obeležili su preokreti i veliki incidenti u finišu, a meč je završen tek posle dva sata i dvadeset minuta.

Najefikasniji na utakmici bio je Amerikanac Džerod Henderson, koji dao 38 poena za Zvezdu, bez promašaja sa bacanja, dok je u Partizanu najefikasniji bio Dejan Milojević sa 27 poena.

Partizan je ušao u meč mnogo bolje i vodio 9:0, a Zvezda je za pet minuta ubacila samo jedan koš (trojku Radivojevića), uz petnaest primljenih. Do kraja prvog perioda Zvezda je uhvatila priključak (28:24), a u drugom stekla prednost, koja je u jednom trenutku iznosila 11 poena (54:43, početak treće četvrtine).

U nastavku Partizan se lagano približavao, a na početku četvrtog perioda i preuzeo vođstvo. Pred sâm finiš "crno-beli" su imali osam poena viška (85:73, 2:04 pred kraj), ali je posle greške Vuleta Avdalovića Henderson položio za 84:85 i veoma uzbudljiv finiš.

Dvadeset pet sekundi pre kraja jedna sudijska odluka izazvala je prekid meča, tokom kojeg je incidenata bilo i u publici. Zvezdina klupa oštro je protestovala zbog jednog faula, a najduže se bunio Tundži Avodžobi, kojeg su saigrači i trener Trifunović jedva pomerili sa linije penala. Istovremeno, navijači domaćina krenuli su ka terenu, ali ih je Žandarmerija zaustavila. Interesantno je da je Trifunović isključen (zbog tri tehničke greške klupi Crvene zvezde), a Avodžobi nije kažnjen.

Meč je posle duže pauze nastavljen, Luka Bogdanović je promašio tri od četiri vezana bacanja, ali je Partizan imao više koncentracije u finišu i došao do pobede i plasmana u finale.

Finalna serija počinje u nedelju, 19. juna, a titulu prvaka osvojiće ekipa koja prva stigne do tri pobede. Termini finalne serije su 19, 21, 24, 26 i 29. jun.

Partizan i Hemofarm ove sezone već su igrali jedno finale i to u Goodyear ligi, a pobednik je bio Hemofarm. Partizan je prošle godine pobedio Vrščane u finalnoj seriji Superlige.

Dvorana: Pionir. Gledalaca: 4.471. Sudije: Belošević, Mrdak, Juras (svi iz Beograda)

Crvena zvezda: Jeretin 5, Subotić, Bjelica, Dragojlović 11, Lepojević 9, Vitkovac 7, Radivojević 8, Dragićević, Avodžobi, Henderson 38, Stefanović 4, Vukosavljević 4.

Partizan: Tripković 8, Bogdanović 6, Perović 17, Šuput 6, Marković, Samardžiski 2, Milojević 27, Avdalović 18, Erden, Veličković, Bakić, Step 7.

Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević izjavio je posle utakmice da nije bilo lako salvadati "neugodne" protivnike.

"Iscrpla nas je prethodna utakmica, a nije lako dobiti neugodnu Zvezdu, koja je igrala sa posebnom emocijom", rekao je Vujošević i dodao da je njegov tim dobro počeo meč, ali da je brzim šutevima olako ispustio prednost. "Nismo odmah našli odgovor na presing Zvezde pri našem pik-end-rolu, njihovu agresivnost, pa smo u prvom poluvremenu primili čak 12 poena iz kontranapada”.

Vujošević je dodao da je bio svestan da će Zvezda reagovati posle ubedljivog poraza u prvoj utakmici i da je logično što su košarkaši Partizana prikazali slabiju partiju nego pre dva dana.

"Čestitam, ipak, svojim igračima i zahvaljujem se publici na podršci", rekao je Vujošević.

Šef stručnog štaba Zvezde Aleksandar Trifunović čestitao je svojim igračima na moralu i htenju i zahvalio se publici na podršci.

"Posle dosta oscilacija Zvezda se ustalila u najbolje četiri ekipe zemlje što pokazuje da u protekle tri sezone uvek ispadamo u polufinalu. Na svima nama je da, posle te stabilizacije, napravimo korak ka onome što Zvezdi treba i čemu se navijači nadaju. Nadam se da će to biti u skorije vreme", rekao je Trifunović.

Trifunović nije želeo da komentariše sudjenje na drugom meču polufinala, rekavši da "to nikada nije ništa promenilo".

Najbolji igrač Partizana Dejan Milojević rekao je da je njegov tim dobro otvorio meč, imao brojne padove, ali na kraju smogao dovoljno hrabrosti u odlučujućim trenucima i zasluženo pobedio. Milojević je izjavio da nije reagovao na provokacije Tundžija Avodžobija, jer nije želeo da napravi incident koji bi škodio Partizanu.

"Zato sam prećutao mnogo stvari, ali večerašnja dešavanja su katastrofa", kazao je Milojević.

Avodžobi je desetak sekundi pre kraja utakmice odgurnuo Milojevića i podigao pesnicu pokazavši da želi da se fizički obračuna sa njim.

"Nije mi krivo što sam nasrnuo na Milojevića zato što me je on pre toga udario laktom u grlo. Ovo što se večeras desilo je sramota i to svi znaju. Sramota je što vaš najbolji tim godinama ne može ništa da uradi u Evropi", rekao je Avodžobi.

Odgovarajući na pitanje da li misli da je preterao u svojoj reakciji na udarac Milojevića, jer je igrač Partizana mogao da mu vrati što bi izazvalo incident, Avodžobi je rekao da bi se Milojevićeva karijera tada završila.

"Da mi je Milojević vratio, završio bi karijeru. Igram košarku, ali sam ranije trenirao i boks, tako da niko ne može da mi parira u tuči", izjavio je Avodžobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve