Nova vest
Košarka

Subota, 16.04.2005.

12:40

Partizan prvak Evrope (16.04.1992)

Izvor: B92, zvanicni sajt

Autor:B92, zvanicni sajt

Default images

Na današnji dan, pre trinaest godina, košarkaški klub Partizan osvojio je, za sada, jedinu titulu prvaka Evrope.

'Crno-beli' su u finalu, igranom u dvorani 'Abdi Ipekči' u Istanbulu, savadali špansku ekipu Huventud sa 71:70.

U dramatičnom finišu utakmice Partizan je do pobede došao 'trojkom' Aleksandra Đorđevića, dve sekunde pre kraja. Španci su poveli sa 70:68, Đorđević uzeo loptu pod svojim košem, pretrčao skoro ceo teren i sa 6.25 - pogodio!

Najefikasniji igrač finalne utakmice bio je Predrag Danilović, koji je meč završio sa 25 poena. Danilović je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) 'Fajnal Fora'.

'Crno-beli' su sezonu u kojoj su osvojili najvredniji trofej u klupskoj istoriji odigrali sa veoma mladim timom (prosek 21,7 godina), a od početka do kraja takmičenja samo jednom su igrali u Beogradu. Zbog rata u Hrvatskoj Partizan je 'domaćin' bio u španskom gradu Fuenlabrada, gde je imao sjajnu podršku publike, a samo jednu utakmicu četvrtfinala (sa Knorom iz Bolonje) odigrao je u 'Pioniru'.

Takmičenje u grupi u Evroligi Partizan je završio na četvrtom mestu, sa devet pobeda i pet poraza. U četvrtfinalu je eliminisan Knor (Virtus), odlučujuća utakmica dobijena je u Bolonji, a u polufinalu završnog turnira pobeđen je milanski Filips, 82:75.

Ekipu koja je došla do 'krova Evrope' vodio je Željko Obradović, uz podršku prof. Aleksandra Nikolića.

Partizan – Huventud 71:70 (40:34)

Partizan: Đorđević 23, Danilović 25, Lončar 2, Stevanović 6, Šarić, Rebrača, Šilobad 4, Koprivica 4, Dragutinović 2, Nakić 5.
Huventud: Ruf, R. Đofresa 8, T. Đofresa 18, Viljakampa 13, Pardo, Tompson 5, Prisli 20, Morales 6, Martines, Ljorens.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve