Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 23.08.2004.

17:42

Blamaža za kraj: SCG - Kina 66-67!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Kineska reprezentacija napravila je veliko iznenadjenje i eliminisala aktuelnog svetskog šampiona, izabrani tim SCG sa OI u Atini 67-66.

Odlučujući pogodotke sa linije slobodnih bacanja postigli su Ming i Li, dok je poraz ublažio Vujanić trojkom u poslednjoj sekundi. Kinezi su na samom kraju napravili seriju 10-0.

Plavi su imali poslednji napad, ali zbog smušenosti i loše egzekucije, lopta nije došla na vreme do Bodiroge, već se zadržala u Tomaševićevim rukama nekih 6-7 sekundi (dok su se ostala četvorica krila iza Kineza). Kada ju je Bodiroga konačno dobio, nije uspeo da izgradi povoljnu situaciju za šut... promašio je sa vrha reketa pod pritiskom kineskih centara.

Reprezentacija SCG oprostila se od daljeg takmičenja na Olimpijskim igrama u Atini posle očajnog poslednjeg perioda u kojem su dali samo 12 poena, i to četiri trojke (2 Šćepanović, 1 Vujanić i 1 Drobnjak).

Upadljivo je da u četvrtoj četvrtini na terenu nije bilo jednog od najboljih pojedinaca u našem timu u dosadašnjem turniru, Igora Rakočevića (ukupno samo 9 minuta i 17 sekundi je proveo na terenu tokom čitavog meča). Dobra igra Drobnjaka, prvog strelca sa 17 poena, nije bila dovoljna da nadomesti nedostatak ofanzivnih rešenja.

Jao Ming odigrao je još jedan izvanredan meč sa 27 poena i 13 skokova. Odbrana tima SCG ga je redovno udvajala, što je dovodilo do otvorenih šuteva ostalih kineskih igrača. Ming je bio dosta puta i fauliran, a od 10 izlazaka na liniju slobodnih bacanja 9 puta je bio precizan. Kod Kineza posle Minga, najbolji su ponovo bili, plejmejker, Li Nan (14 poena) i krilni centar Du Feng (12 poena). U timu SCG najbolji skakač ponovo Dejan Tomašević 11 skokova, koji je bio i najbolji asistent sa 4 dodavanja.

Posle izjednačenog početka, u kojem je naš tim je ponovo imao problema sa Kinezima, iako je Jao Ming uglavnom zaustavljen. Dva minuta pred kraj prve četvrtine bilo je 16:16, ali je sjajna rola Predraga Drobnjaka donela prednost na prvoj pauzi - 21:16.

Početak druge četvrtine pripao je "plavima", koji su vodili sa 29:19. Međutim, tada na teren ulaze Vule Avdalović i Petar Popović i prednost se topi. Kinezi trojkama prilaze na 31:29, kada selektor Obradović prvi put uvodi Igora Rakočevića, a ovaj odmah uzvraća trojku. Ipak, na poluvreme se odlazi sa samo +3, posle nekoliko izuzetno snmušenih napada našeg tima.

Treća četvrtina do nosi veliku nervozu. Posle niza sjajnih poteza Jao Minga Kinezi su stekli minimalno vođstvo. Ipak, Drobnjak i dalje vuče saigrače ka vođstvu, pa se treća četvrtina završila sa 20:20.

Poslednji period bio je doba agonije za našu košarku. Četiri lopte prošle su kroz obruč, sve četiri trojke. Šćepanović je ubacio dve vezane trojke za +7, ali to je bilo sve od “plavih”. Avdalović, Vujanić, Radmanović i Bodiroga na terenu bez ikakvog učinka, Tomašević i Drobnjak centri na 5 (nekad i 7) metara od koša, Rakočević sedi na klupi. Ming uzima kontrolu nad utakmicom, i sledi već opisani finiš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

340 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve