Nova vest
Košarka

Petak, 16.04.2004.

19:30

GY liga: Refleks u finalu posle dva produžetka!

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaši Refleksa plasirali su se u finale Goodyear lige, pošto su u polufinalu, u zagrebačkom Domu Dražen Petrović, savladali Crvenu zvezdu rezultatom 113:110 (27:22, 19:30, 24:19, 19:18, 10:10, 14:11). Refleks je do pobede došao posle dva produžetka. U regularnom toku bilo je 89:89, a posle prvog produžetku 99:99.

Najbolji igrač utakmice do samog finiša bio je Igor Rakočević sa 38 poena, ali je nizom promašenih slobodnih bacanja u finišu omogućio Refleksu da izbori produžetke. Tim iz Železnika startovao je sa 11:0, a Zvezda prve poene postiže u 4. minutu (trojka Luke Bogdanovića). Nakon Zvezdinog povratka u igru situacija na parketu se menja. Kapiten crveno-belih se razigrava i prednost Refleksa počinje da se topi. Početkom druge četvrtine, Jeretin trojkom donosi Zvezdi prvo vodjstvo 27:29. Posle toga crveno-beli uspešno održavaju prednost, da bi Refleks tek u finišu treće deonice povratio prednost, 69:68. Ipak, crveno-beli posle trojke Igora Rakočevića ovu četvrtinu završavaju rezultatskim suficitom, 71:70.

Početak poslednjeg perioda apsolutno pripada Refleksu, čije napade uspešno realizuju Aškrabić i Frimen. Medjutim Rakočević i Djurić ne dozvoljavaju rivalu da se otcepi i reši meč u svoju korist. Pri rezultatau 87:85, za Refleks, Djurić pogadja koš i uz dodatno slobodno bacanje ponovo donosi prednost svome klubu. U penal završnici Rakočević pogadja samo jedno bacanje, a Kimani nijedno. Ipak, Jamajčanin "bananom" sprečava Koprivicu da donese pobedu Zvezdi.

Sličan stvar dogodila se i u prvom produžetku, kada kapiten Igor Rakočević, koji je do tada ubacio 36 poena, u dva navrata po jednom pogadja slobodno bacanje, a pri rezultatu 99:99, oba puta biva neprecizan sa linije penala. Posle toliko promašaja bilo je jasno da Zvezda neće stići do finala. U poslednjem produžeku, Refleks lako dolazi do +6, a crveno-bele trojkama vraća "u život" MIlan Dozet, koji je neshvatljivo dugo dangubio na klupi uprkos činjenici da je za tih par minuta koliko mu je ukazana šansa bio šuterski veoma raspoložen. Pri rezultatu 111:110, za Refleks, Frimen ubacuje oba bacanja, Zvezda ne koristi poslednji napad i priča je završena.

strelci:
Refleks: Frimen 29, Stefanović 9, Aškrabić 26, Jorović 5, Mandić 18, Krstović 4, Popović 5, Majstorović 4, Kimani 13.
Crvena zvezda: Jeretin 10, Dozet 19, Koprivica 1, Rakočević 38, Bjelica 1, Mirković 2, Djurić 23, Dragojlović 4, Bogdanović 6, Vitkovac 2, Radivojević 4.

Dozet za B92: "Zaslužena pobeda Refleksa"

Najraspoloženiji šuter u “crveno-belom” timu Milan Dozet izjavio je za B92 da je pobeda ekipe iz Železnika zaslužena i da će “crveno-beli” svakako navijati za komšije u finalu.

Potpuno zaslužena pobeda Refleksa. Da smo mi pobedili takođe ne bi bilo nezasluženo. Na našu žalost ovoga puta je sreća bila na njihovoj strani, za razliku od kupa. Zato smatram da im se ovoga puta vratilo ono što su na kupu izgubili. Što se naše igre tiče, bili smo jako nervozni, zbog nervoze nam je u finišu popustio šut. Posebno smo loše šutirali slobodna bacanja, mislim da je to uzrok poraza. Refleks je igrao sasvim korektno. Mi jedino možemo da im poželimo sreću u finalnoj utakmici i navijaćemo da osvoje ligu”.

Trener Zvezde Zmago Sagadin izjavio je posle meča da je Zvezda prokockala dve šanse da dobije utakmicu.

Iscrpljujuća utakmica. Prema očekivanju, opet smo odigrali neizvesno – odlučila je jedna lopta. Imali smo pobedu, ali smo loše izvodili bacanja i prokockali je. Kada dva puta prokockaš pobedu, normalno je da treći put izgubiš. Refleks je u samom finišu imao i sreće”.

Sagadin se osvrnuo i na neigranje Dozeta, kao najraspoloženijeg šutera, tokom drugog poluvremena.

Zvezda je u prvom poluvremenu briljantno igrala u napadu, ali je u odbrani bila više nego slaba, pa je želeo da pojača taj segment. Ne mislim da sam pogrešio”, rekao je Sagadin.

Trener pobedničke ekipe Boško Đokić zahvalio je prethodniku Vladi Đuroviću na odličnoj pripremi ekipe.

Teško je biti pametan i smiren posle ovakve utakmice. Ovo je pobeda Vlade Đurovića, koji je odlično pripremio ekipu. Ovakvim utakmicama Final Four GY lige može samo da dobije na popularnosti. Ovo je već tradicija da igramo dramatične mečeve sa Zvezdom, sada je 2:2”.

Međutim, Đokić se osvrnuo i na slabosti u sopstvenom timu.

Tim koji želi da bude ozbiljan kao mi ne sme da promaši 20 bacanja. Imali smo 38 minuta problem Igora Rakočevića, koji je do tada igrao fantastično, ali se tada očigledno umorio. Refleks je izgubio Kup od Zvezde u Novom Sadu, kada je dozvolio tri vezane trojke Zvezde. Sada smo dobili dve od Dozeta, i nismo pravili faul na istom igraču, koji je uputio šut”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve