Nova vest
Košarka

Petak, 19.09.2003.

23:37

Koturović: "Vujošević je grobar naše košarke..."

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaški reprezentativac SCG Dejan Koturović prvi je progovorio u medijima posle neuspeha “plavih” na EP u Švedskoj. Koturović je u intervjuu za “Večernje novosti” optužio slektora Duška Vujoševića da je glavni krivac za loš rezultat.

Vidim da zasad svi ćute. Moje je pravo da govorim. Mislim da bi svako od nas trebalo da komentariše dobre i loše stvari. Jesmo jedna ekipa, ali predstavljamo državu, što je ozbiljna uloga”.

Prema Koturovićevim rečima, igrači nisu bili zadovoljni izborom selektora.

Nemoguće je vrhunski rezultat napraviti na silu, a sve je počelo velikim nezadovoljstvom igrača. Način na koji je biran selektor nije pravi. Ne može, zbog manjka kvalitetnih trenera, Vujoševićev glas da presuđuje u preglasavanju. Pri tom su neki treneri izbačeni sa liste, ili nisu ni uvršteni. Niko od igrača nije želeo Vujoševića za selektora”.

"Nije krivica samo na onima koji se nisu odazvali..."

Koturović ukazuje da krivica za masovno neodazivanje mlađih igrača na Vujoševićev poziv leži na obe strane.

Svima je jasno da smo bili oslabljeni, neki veoma talentovani klinci nisu prihvatili poziv. Postoji njihova krivica, ali i pitanje kako smo uopšte došli do toga. Uvek je bila čast igrati za nacionalni tim. Očito, ti momci su dovoljno kvalitetni da naprave dobre ugovore i bez reprezentacije. Ako su još nezadovoljni saznanjem da neće imati dobar tretman, sigurno neće doći da ih neko maltretira i potcenjuje. To je Vujoševićeva greška, ili ljudi koji su isforsirali njegov izbor”.

Vujošević je sputavao naše košarkaše, smatra Koturović.

Meni je bilo nelagodno da prihvatim poziv, jer sam u ‘iskrenom’ stavu unapred prepoznao da nešto nije u redu. Ipak, osećao sam odgovornost da budem jedan od momaka. Od početka, velika većina bila je nezadovoljna odnosom na relaciji selektor-igrač. Umesto da bude kapetan flote, koji svima raširi krila, Vujošević ih je rezao. Zato su mnogi naši individualni i timski kvaliteti pali u vodu. Uzalud odlična atmosfera među igračima, kad ne igraš i za svog trenera”.

Koturović takođe tvrdi da tretman svih igrača nije bio isti.

Samo nekoliko igrača dobilo je neki status. Videlo se to i na banalnim stvarima. Peđa Stojaković je dobar momak i odličan košarkaš, ali nisu sve njegove šale baš toliko smešne. Među sobom, svi igrači komentarisali su način rada i međuljudske odnose. Neki su bili dovoljno opušteni da progledaju kroz prste, valjda zbog ne tako lošeg tretmana. Imamo selektora, ne možemo sad da ga menjamo”.

"Ne kažem da Vujošević nije želeo maksimum..."

Centar “plavih” siguran je da su namere selektora bile dobre, ali da rezultat nije bio adekvatan.

Ne kažem da Vujošević nije želeo maksimum, ali nije nam omogućio da ga dosegnemo. Problem je u kvalifikacijama i neljudskim odnosima. Zbog čega je Rakočević napustio reprezentaciju? Više puta obećavan mu je status. Laži mogu mnogo toga da sruše. Uprkos svemu, prihvatili smo njegova pravila, disciplinu. Nije smeo mnogo da viče, ali nametao je grešku, nije imao regularan stav prema svima i nesvesno je rušio potencijal ekipe”.

Koturović se više neće odazivati na Vujoševićeve pozive.

Ne samo ja, nego i većina igrača rekla je da neće želeti da igra za reprezentaciju dok je Vujošević selektor. Pitajte svakog ponaosob. Ko se pravi lud i neće da komentariše, znači da je to njegov stil. Inače, poštujem sve igrače i nemam nameru da kvarim odnose. Odgovornost je i naša, ali nije lako ispraviti sve greške”.

Za kraj Koturović insistira na tome da se promene na čelu državnog tima moraju desiti što pre.

Vujošević je pokazao da je ‘grobar’, ali naše košarke. Iskopao je raku, ako bude imao dovoljno vremena, sigurno će je i zatrpati. Niko ne sme da gleda individualni interes. Jedino je važno da se košarka održi u vrhu, pošto je ona jedna od retkih kolektivnih firmi koja još preživljava u našem društvu. Moramo da omogućimo ljudima bar poneki osmeh”.

Podsetimo da je sukob ovog košarkaša sa selektorom počeo još na turniru u Grčkoj, kada je Vujošević odstranio Koturovića iz reprezentacije.

Mogao sam da se zahvalim kad sam oteran bez pravog razloga. Samo zbog iskompleksiranog ponašanja. Ostao sam, jer nisam želeo da on bude taj koji odlučuje. Bio sam optimista i nadao se da možemo nešto da uradimo. Pretpostavljao sam da je pomirenje formalno, ali nisam znao da će već od sledećeg dana nestati bilo kakva komunikacija. To mora da utiče na igru. Ne pričam samo o tretmanu, nije bitno da li me gotivi. Samo jedan ljudski odnos”.

Vujošević za B92: "Nemam komentar"

Selektor Vujošević nije želeo da komentariše Koturovićeve navode, a za B92 je samo rekao da je reč o "interesantnim aktivnostima medijskog sponzora reprezentacije-Večernjih novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve