Nova vest
Košarka

Petak, 20.06.2003.

21:04

Cvrkota za B92:"Hteli su Miličića bez obeštećenja"

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Situacija oko Darka Miličića i njegovog odlaska u NBA dodatno se zaoštrila ove nedelje. KK Hemofarm je sudu u Njujorku tužio agenciju Pinakl zbog odvođenja igrača pod ugovorom, a tužba je podneta i Arbitražnoj komisiji u Ženevi. Direktor vršačkog kluba Milan Cvrkota objašnjava za B92 kako su tekli pregovori tokom poslednjih godinu dana i šta se dešavalo u Njujorku ove nedelje.

«Mislim da mnoge stvari javnosti nisu prezentovane kako treba. Priča da smo mi za njegovu ispisnicu tražili 10 miliona dolara je samo deo jedne duge priče o pregovorima, koju njegovi menadžeri njemu očigledno nisu u potpunosti preneli.

Naša želja je da Darko ostane i igra za nas, jer mislimo da je on igrač koji nam može doneti titulu. Međutim, ako on misli da može i treba da ide u NBA, mi mu nećemo stajati na putu. Ali, ako se dolučio na taj potez, klub treba da dobije pravedno obeštećenje. U tu cenu ne ulaze samo direktni troškovi koje smo imali. U njega je ulagano četiri godine, omogućavali smo mu da se razvije u igrača u kakvog se razvio. Naravno, mnogo toga su i njegove zasluge.

Poenta je da mi treba da nađemo dogovor sa njegovom agencijom i njegovim budućim klubom. Priča da smo mi tražili 10 miliona dolara je delimično tačna. Ponuda njegove agencije bila je toliko minorna, da smo mi želeli da im vratimo istom merom i pomenuli cifru od deset miliona. Ne mogu da pominjem cifre, ne bi bilo korektno u ovoj fazi pregovora, ali ću samo pomenuti da je Real dobio veće obeštećenje za Raula, koji je bio 24. pik na draftu, a imao još dve godine ugovora!

Pregovori su zbog toga prekinuti pre dva meseca. U ponedeljak smo Vlada Babić, pomoćnik predsednika koncerna, i ja bili u Njujorku, gde smo imali sastanak sa ljudima iz Pinakla, Markom Kornstinom i njegovim ocem. Mi smo očekivali da ćemo tamo videti Darka, ali nismo uspeli u tome. Kad god je trebalo da stupimo u kontakt telefon njegovog agenta Spomenka Pajovića bio je isključen, tako da se sa Darkom nismo videli ni pre, ni posle sastanka.

Naša želja je bila da Darko bude na sastanku, da bi čuo ko šta želi, da ne bi od menadžera slušao priče. Oni misle da je način na koji su vršeni pregovori sa KK Budućnost oko Radojevića model ponašanja, koji može da opstane, ali tako neće moći u ovom slučaju. Na žalost, njega nije bilo. Kad smo pričali o principima kako treba da pregovaramo, oni su ostali pri svom stavu. Mi smo svesni da to ne može da bude 10 miliona, ali svakako ni onoliko koliko su oni ponudili.

Ono što se zna, to je kolike su cene, pod kojim uslovima su slični igrači odlazili u NBA i kolika su obeštećenja bila. Malo igrača je do sada otišlo u NBA sa takvim talentom i mogućnostima, i povrh svega – u tim godinama. Uz to, njegov ugovor sa Hemofarm traje još 6 godina. Mi znamo koliko je Jao Ming plaćen, 13 miliona dolara. Takođe smo svesni da to nije realno i da je toliko obeštećenje plaćeno i zbog kineskog tržišta. Međutim, znamo i koliko je Pau Gasol plaćen. Tamo je sve javno, pa onaj ko hoće da napravi dogovor, može to da uradi.

Čini se da Pinakl nije imao želju da napravi fer pregovori. Na žalost, postoje indicije da oni žele da oslobode Darka bez ikakvih obaveza. Oni su od FIBA već tražili stav da li je Darko slobodan igrač, tražili su letter of clearance. To ne mogu da dobiju. Mi smo i tamo našli advokatsku kancelariju koja će nas zastupati. Mi ćemo ih tužiti za kršenje ugovora. Darko bi trebalo da je ovde, nije dobio zvaničnu dozvolu da tamo ode. Mark Kornstin će biti predmet posebnog spora, zbog neetičkog ponašanja. On bi mogao da izgubi licencu agenta. Ukoliko Darko potpiše ugovor sa nekim klubom posle drafta, tužićemo i taj klub,pošto je on naš igrač. On normalno može biti draftovan, ali je on i dalje naš igrač i treba da dođe ovde», rekao je Cvrkota za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve