Nova vest
Košarka

Subota, 08.03.2003.

19:01

Goodyear liga: Pobeda Zvezde nad Cibonom, 79:73

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Cibonu sa 79:73 (35:39) u fantastičnoj atmosferi Pionira, pred više od 7.000 gledalaca, u utakmici 21. kola Goodyear lige.

Najefikasniji kod crveno-belih bio je Ekezie sa 21 poenom (uz 13 skokova), dok je Pen postigao 19. Najefikasniji igrač utakmice bio je Slaven Rimac (Cibona) sa 24 poena.

U prvoj četvrtini ekipe su bile prilično izjednačene, igralo se “koš za koš", uz mnogo faulova sa obe strane. Crveno-beli su forsirali šut za tri poena, koji ih nije najbolje služio (2-10 u prvih 15 minuta), dok su gosti polako pravili razliku, koja je bila najveća u 17. minutu, 24:31. Sredinom druge četvrtine razigrali su se zvezdini centri Tica i Ekezie i smanjili na 31:29.

Cibona se zatim ponovo odlepila, na +5, ali Jeretin, koji je trojkom smanjio na 34:32, nije dopustio veću prednost gostiju. Posle prvog poluvremena zagrebčani su vodili sa 39:35.

Drugo poluvreme Zvezda je počela mnogo bolje. Trojkom Ćakića crveno-beli posle dužeg vremena vode sa 44:43, a to je bio početak fantastične serije od 17:0. Već u 26. minutu crveno-beli su imali i najveću prednost od 57:43. U tom periodu, trojke postizu Skuni Pen, Jeretin i Koprivica.

Gosti se medjutim nisu predavali, prave seriju od 8:2 i ubrzo smanjuju razliku na 9 poena na kraju treće četvrtine, 63:54.

Poslednji period Cibona počinje odlično, razigrani Planinić i Rimac preokreću rezultat, i dolaze do minusa od jednog poena (70:69).

Ipak, crveno beli jos jednom stežu u odbrani.U najvažnijim trenucima, prvo Bolić, pa onda i Tica "lupaju banane" protivničkim igračima i ponovo dižu ekipu, ali i publiku na noge. U odlučujućim momentima, ponovo su staloženi Pen i Ekezie, za konačnih 79:73 i veliko slavlje u Pioniru.

Utakmica je nekoliko puta bila na ivici incidenta. Prva situacija bila je posle duela i koškanja Jeretina i Prkačina, kada je na teren ubačeno dosta tvrdih predmeta. Treba reći i da je trener gostiju Aca Petrović tokom cele utakmice vršio pritisak na sudije, ulazio na teren, zbog čega je dobio i jednu tehničku grešku u drugoj četvrtini.

"Sjajna utakmica. Cibona je vrlo jaka ekipa, koja igra Evroligu. Hteli smo da pokazemo koliko smo jaki protiv jedne takve ekipe", rekao je posle meča Obina Ekezie, centar crveno-belih.

Aleksandar Petrović, kao glavni razlog poraza naveo je slabu igru Cibone:
"Čestitam Zvezdi, mada smo sami krivi zbog poraza. Napravili smo dve velike greške. Četiri kontre u prvom poluvremenu nismo uspeli da realizujemo i odlepimo se na 10-12 poena razlike. Druga greška je potpuni blok-aut početkom treće četvrtine. Dozvolili smo Penu da se razigra i razigra ostale saigrače. "Razvalio" nam je oba plej-mejkera, mada ja inače imam puno problema na toj poziciji. Kada su u pitanju nase šanse za plej-of, žao mi je što nismo pobedili Široki u Zagrebu. Teško je bilo vaditi se protiv Zvezde".

Aleksandar Trifunovic polse meča je rekao:
"Bila je ovo teška utakmica. Iako smo još ranije ispunili naš cilj, imali smo blagi imperativ zbog publike i vrednosti rivala da moramo da pobedimo. U prvom poluvremenu loše smo kontrolisali Prkačina i Rimca, koji su odlično igrali u odbrani i napadu. Prelomna je bila treća četvrtina, kada smo dobro odigrali odbranu, iz koje su došle kontre koje je predvodio Skuni Pen. Sami smo krivi što sto smo pobedu na kraju doveli u pitanje".

STRELCI:

C.ZVEZDA:
Jeretin 3, Dozet 6, Koprivica 5, Tica 9p i 8 sk, Bolic 5p i 6sk, Ćakić 9, Ekezie 21p i 13 sk, Bogdanović 2, Pen 19p i 7as.

CIBONA:
Krunić 2, Kus 2, Rimac 24, Krasić 1, Prkačin 11, Mujezinović 14, Planinić 11, Štimac 4, Mamić 2 i Ružić 2.

U poslednjem kolu (četvrtak 13.marta od 18 sati) Zvezda igra protiv izraelskog Makabija i taj duel će odlučivati o pobedniku ligaškog dela takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve