Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 23.12.2002.

19:00

Svetislav Pešić više nije selektor! (update)

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Svetislav Pešić od ponedeljka nije selektor jugoslovenske košarkaške reprezentacije.

Na konferenciji za novinare Košarkaškog saveza Jugoslavije (KSJ), Pešić je kao razlog za napuštanje selektorske funkcije naveo obaveze u klubu koji trenira, španskoj Barseloni.

Pešić je sa reprezentacijom Jugoslvije osvojio zlatne medalje na Evropskom prvenstvu prošle godine i na ovogodisnjem Svetskom prvevenstvu.

Predsednik KSJ Želimir Cerović istakao je da je Pešić, kao član Stručnog saveta KSJ, zadužen da pripremi izveštaj o radu reprezentacije u naredne dve godine, kao i da predloži koncept rada do 2005. godine, kada će se u Beogradu održati Evropsko prvenstvo.

U novoformiranom Stručnom savetu su, pored Pešića, Dragoslav Ražnatović, Ratko Radovanović, Dragiša Vučinić, Miodrag Baletić, Zoran Kovačić, Žarko Varajić, Dragiša Vučinić, Ranko Žeravica, Dušan Ivković, Željko Obradović, Dušan Vujošević i Aco Petrović.

Stručni savet će se sastati u trećoj dekadi januara i tada će razmotriti koncept koji predloži Pešić, a takodje će u saradnji sa Predsedništvom KSJ imenovati osobe koje će realizovati taj koncept, rekao je Cerović.

Na konferenciji za novinare ni Pešić ni Cerović nisu želeli da odgovore na pitanje o kandidatima za funkciju selektora. Oni su ocenili da je u ovom trenutku važnije odrediti put kojim jugoslovenska košarka treba da ide u takmičarskom ciklusu do 2005. godine, kada će biti održano Evropsko prvenstvo u Beogradu.

Svetislav Pešić je istakao da Stručni savet "mora, pre svega, da utvrdi prioritete", jer je teško izvodljivo, iako ne i nemoguće, da na sva tri naredna velika takmičenja, Evropskom prvenstvu u Švedskoj 2003, Olimpijskim igrama u Atini 2004, i Evropskom prvenstvu u Beogradu 2005. godine, jugoslovenska selecija osvoji zlatnu medalju.

Sada bivši selektor izjavio je da ne želi da preuzme tu odgovornost da imenuje trenera koji bi mogao da ga nasledi. "Ne želim i nemam kandidate", rekao je Pešić.

Na pitanje da li smatra da bi novi selektor trebalo da se posveti radu samo sa reprezentacijom, a da se odrekne rada sa klubom, Pešić je odgovorio da bi to bilo najbolje, ali da je teško izvodljivo.

Prema njegovim rečima, u njegove profesionalne i privatne planove nije se uklapao posao u reprezentaciji, ni pre preuzimanja selektorske funkcije. "Ali, preuzeo sam tu odgovornost i zadovoljstvo, i tada sam još rekao da sa mnom ništa novo ne počinje, niti se završava".

On je podsetio da je na dve godine preuzeo mesto selektora, i da se i ranije znalo da će posle SP u Indijanapolisu ponovo razgovarati o nastavku saradnje. "Zbog profesionalnih obaveza (u Barseloni) ja ne mogu više da budem selektor".

"Ali, nisam završio svoj posao u KSJ. Član sam Stučnog saveta i imam veliku odgovornost da pripremim i koncept rada do 2005. godine", rekao je Pešić.

Cerović je još rekao da postoji samo jedan pravi put za uspeh jugoslovenske košarke, i da je zadatak Stručnog saveta da ga odredi, kao i da imenuje najboljeg trenera za selektora.

U novinarskim krugovima, kao kandidati za selektora spominju se trener Partizana Dušan Vujošević, trener grčkog AEK-a Dragan Šakota i bivši jugoslovenski reprezentativac Aleksandar Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve