Nova vest
Košarka

Sreda, 24.07.2002.

07:40

Stojakovic za B92:Nadam se da nas se Amerikanci plase

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ekskluzivno pravo na intervju sa Pedjom Stojakovicem imao je B92. Dok oni srecnici sa dobro podesenim LOGA antenama ne vide na nasoj televiziji (cetvrtak u 17.40 !!!) kompletan intervju sa srpskom NBA zvezdom, prenosimo Vam njegovo internet izdanje.

O prethodnoj sezoni…

”Bila je to veoma uspesna sezona. i na licnom planu i na timskom jos vise. Bio je to jedan veliki napredak, kako za mene, tako i za ekipu. Stvorili smo pobednicku atmosferu jos na samom pocetku sezone i dokazali da mozemo mnogo toga da uradimo. Stigli smo do finala Zapada, gde na zalost nismo uspeli da osvojimo titulu. Medjutim, verujem da ako ekipa ostane na okupu, s obzirom da imamo mlad tim, nase sanse da dodjemo do prstena su veoma velike”. 

O (ne)odlasku Majka Bibija is Sakramenta…

"U ovom trenutku traju pregovori. Svaka ekipa ima Salari Kap od 40 miliona dolara. Svaki put kada jedna ekipa predje tu cifru placa se porez na luksuz, sto znaci svaki dolar koji dobije igrac, placa se jos jedan na ime poreza. Nase gazde su se u ovom trenutku nasle u veoma nezgodnoj situaciji, medjutim nadam se da ce se pronaci neko resenje. Bibi je igrac koji je doneo preokret i ozbiljnost na toj poziciji i bio je igrac odluke pogotovo u seriji protiv Lejkersa”. 

O masovnoj pomami za Kingsima u otadzbini…

”Mnogo nam je drago sto je nas narod imao priliku da gleda ove utakmice. Sigurno treba zahvaliti i B92, koji je prenosio nase utakmice. Veoma je lepo saznati kada se posle pobede i tvoji zemljaci raduju kao i navijaci Sakramenta. Objasnjavali smo par puta I nasim saigracima, koliko je nasa ekipa popularna ne samo u Jugoslaviji, nego i u Evropi, zbog Divca, Hide i mene. Pokusavamo da nagovorimo gazde da se odigra jedna egzibiciona utakmica u Beogradu”.

Sta je nedostajalo Kingsima da pobede Lejkerse ?

”Poslednjih par godina Zapad dominira. Sampioni Lejkersi imaju dva najbolja individualca na svetu. Mi smo kao ekipa bolji od njih, ali nam nedostaje iskustvo, taj pobednicki mentalitet koji oni imaju i naravno nacin na koji zavrsavaju egal utakmice. Verujem da cemo sledece godine biti zreliji i spremniji, jer znamo sta nas ocekuje. Verujem da cemo ih dobiti sledece sezone”.

O ambicijama u sledecoj sezoni …

”Zeleo bih da budem izabran u Ol star ekipu, ali vise bih voleo da nastavim sa ovakvim igrama u kontinuitetu i da budem od bolje pomoci ekipi, pogotovo u plej-ofu. Zeleo bih, naravno, da ostanemo zdravi kao ekipa, sto u proslom plej-ofu nije bio slucaj”.

Sta porucujes nasim novim NBA igracima, Jaricu, Savovicu i mozda jos nekima ?

”I oni ce proci prve dve godine iskusenja, kao sto smo i mi prolazili. Moraju da budu strpljivi i da veruju u sebe. Vidi se da je evropska kosarka sve bliza NBA kosarci”.

O Indijanapolisu …

”Verujem da dolaskom Divca i uz nase iskustvo od prosle godine,(mislim da smo zreliji i bolji nego sto smo bili) da imamo dobre sanse na svetskom prvenstvu. Treba da budemo ozbiljni i svakog protivnika da gledamo sa jednom dozom postovanja i naravno sa takvom igrom da dodjemo do finala. Mislim da Amerikanci nisu izasli u najboljem sastavu ove godine jer mnoge NBA zvezde ili zele da se odmore ili da nastupaju samo na Olimpijskim igrama. Gledajuci njihov sastav mislim da imamo prilicno dobre sanse”.

O atmosferi u SAD uoci Mundobasketa …

”U ovom trenutku vaznija tema je NBA i slobodni agenti. Postoji veliko interesovanje za ovo svetsko prvenstvo. Nadam se da cemo i mi imati veliki broj navijaca, jer postoji ogromna zajednica nasih ljudi oko Cikaga i Indijane”.

Da li kod Amerikanaca postoji strah od nase reprezentacije ?

”Ne znam da li se oseca strah, ali se oseca zabrinutost za buducnost americke kosarke. Vidi se u poslednjih nekoliko godina, kako na drfatovima ima mnogo dobrih igraca ali uglavnom stizu iz srednje skole i nisu spremni za NBA. Mislim da su evropske ekipe  napredak ovdasnje kosarke pokazale u Sidneju, kada su ih malo uzdrmali i doveli u situaciju da se zapitaju gde se nalazi njihova kosarka i koliko je evropska postala bliza. Sad kada su mnogi glavni NBA igraci odustali od svetskog prvenstva, verovatno postoji jedna doza straha. Nadam se da su se uplasili ha, ha, ha…”

Da li je 12 dana priprema Amerikancima dovoljno ?

”Svako ima drugaciji nacin rada. Nasi treneri rade drugacije…vole da pokriju sve kako bi bili maksimalno spremni, da ne bi dolazili u dileme tipa “Da smo se vise spremali, bolje bi prosli”. Amerikanci u poslednjih par godina izlaze sa NBA igracima koji su ubedljivo najbolji od svih i mislim da im je taj period sasvim dovoljan. Oni treniraju preko celog leta, dok se kod nas obicno to ne desava. Nasi igraci, kao i evropski, cim se zavrsi sezona idu na letovanje i nema ih do septembra”.

O povratku u Beograd...

”Ja sam sa svojom porodicom 1991. dosao u Beograd kao izbeglica i bili smo smesteni u hotelu Ekscelzior, gde je u subotu i odrzan prijem za ucesnike Sprajtovog turnira. Zavrsnica je odrzana na Kalemegdanu, gde sam i napravio prve kosarkaske korake. Tu sam naucio kosarku, proveo sam dve lepe godine i Zvezda ce mi uvek ostati u srcu. Uvek sam bio navijac Crvene zvezde i zelim joj sve najbolje”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve