Nova vest
Košarka

Sreda, 24.07.2002.

07:40

Dusan Ivkovic: Bio sam blizu Denvera, ceka me obnova CSKA

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Jugoslovenski kosarkaski trener Dusan Ivkovic odrzao je u utorak konferenciju za novinare povodom potpisivanja 3-godisnjeg ugovora sa moskovskkim CSKA. Naravno odlazak u Rusiju i novi zadatak jednog od najboljih trenera u istoriji jugo basketa, izazvao je ogromnu paznju. Prenosimo vam deo price Dusana Ivkovica i odgovore na neka pitanja:

O ( za mnoge) iznenadjujucoj saradnji sa CSKA...

Kao sto znate ja sam prosle sezone pauzirao, medjutim imao sam dve zanimljive ponude. Prva koja se pojavila jos zimus dosla je od mog jako dobrog prijatelja i uticajnog menadzera Bila Dafija, koji je me pitao da li bih imao interes da radim u NBA. To je obrazlozio cinjenicom da su evropski i posebno jugoslovenski igraci hit u NBA, i da je doslo vreme da se pojavi i jedan vanamericki trener.

Sa druge strane negde u aprilu pojavila se ova ponuda CSKA koja je za mene bila jako atraktivna, medjutim ja u tom momentu nisam zeleo da razgovaram sa njima, ne zato sto sam ocekivao nesto vise od ove situacije u SAD, vec zato sto sam imao jako blizak kontakt po tom pitanju koji je ipak trebalo da se nastavi. Prve vece kontakte sa ljudima iz CSKA i gospodinom Kuscenkom imao sam pre mesec dana.

U medjuvremenu, otputovao sam u Njujork gde sam se sastao sa generalnim menadzerom Denver Nagetsa Kikijem Vandervejom. Imali smo jako kvalitetne sastanke, i izgledalo je veoma blizu da cu potpisati trogodisnji ugovor sa Nagetsima. U medjuvremenu predstavnici CSKA su nastavili da se javljaju i sastali smo se prosle nedelje u Nici. Preovladala je ta ponuda ruskog kluba. Ja izuzetno postujem rusku kosarku, i mogu da pomognem da se izgradi jedan stabilan CSKA. Prva sezona u Moskvi bice izuzetno teska. Osnovni ciljevi su da tim preuzme primat u Rusiji ( peti prosle sezone) i da se u Evropi udje u 16 timova.

Klub je trenutno u tranziciji, jer je grupa ozbiljnih biznismena preuzela klub. Iza CSKA i programa povratka stali su i grad Moskva i predsednik Rusije Putin. Zasto je izbor pao bas na mene – moracu da ih pitam kada odem tamo.

Ovaj plan obuhvata i formiranje jednog jakog tima, strucnog staba gde imam punu odgovornost, renoviranje postojeceg objekta i na kraju i nove dvorane. Problem je sto kvalitetan tim tek treba da se formira. Od igraca koji su sa ugovorima su Domani, beloruski reprezentativac Aleksejev i jedan mladji igrac. Ceka me formiranje kostura tima od slobodnih ruskih igraca, da angazujem 4 evropska igraca i 2 vanevropska igraca.

Gde je zapelo u pregovorima sa Denverom ?

Nigde nije zapelo.Taj moj rad u prvoj sezoni je trebalo da se bazira na nekoj ulozi savetnika, asistenta, a da sledece godine postanem taj glavni trener. Kao sto sam rekao imao sam te razgovore sa Vandervejom, koji je jedan jako dobar momak, on mi je prezentovao plan Denvera da se vrate u vrh NBA. Pricao sam i sa Divcem i on je bio odusevljen tom varijantom. Njihova ideja je dosta mladih igraca, dosli su  Brazilac, Gruzijac Tsikisvili i nas Savovic. Otisli su Van Eksel i Mek Dajs i postoji dosta slobodnog prostora u seleri kepu za 2003.godinu kada imaju nameru da angazuju 1-2 NBA zvezda i ponovo uzmu nekog igraca na draftu – to je koncepcija koju su mi izlozili. Meni je to odgovaralo,medjutim oni nisu mogli da potpisu ugovor sada za dalje – jednostavno sve je bilo na rec. Sa druge strane sebe vidim kao trenera na terenu i na klupi, ne vidim svoj posao kao savetnik. U kosarkaskom, trenerskom poslu odgovornost je na jednom coveku – a ja sam spreman da preuzmem svu odgovornost i za uspeh i za neuspeh, a da prodajem pamet kao savetnik – to verovatno nikada necu ni da radim.

Sanse reprezentacije Jugoslavije u SAD na svetskom prvenstvu...

Mislim da reprezentacija radi jako dobro i da je dobro selektirana.Ne bih da natovarim breme odgovornosti na ledja reprezentacije i trenera time sto bih rekao da smo favoriti – jer ni ja to nisam voleo. Medjutim, moram da kazem da je odluku Divca da se vrati u reprezentaciju, malo ko ocekivao. Sada nas to na neki nacin izdvaja i favorizuje, i sada kao svetski i evropski prvaci moramo da pricamo o finalu. Jako je tesko pricati o pobedi nad Amerikancima, pogotovo ako se zna da se prvenstvo igra u Americi, i o tome bi trebalo da pricamo kada reprezentacija ostvari plasman u finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve