Nova vest
Košarka

Nedelja, 13.05.2012.

20:00

Čudo Olimpijakosa, Ivković šampion

Košarkaši Olimpijakosa napravili su neverovatan preokret u finalu Evrolige i sa 62:61 savladali CSKA te osvojili titulu prvaka Evrope!

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Tako je Dušan Ivković drugi put doneo Olimpijakosu trofej prvaka Evrope (1997) i ukrao slavu Milošu Teodosiću koji je briljirao u prvom poluvremenu i sa 15 poena predvodio CSKA.

CSKA je imao 19 poena prednosti krajem treće četvrtine (53:34), ali je Olimpijakos poslednju četvrtinu dobio sa 22:8 i košem Jorgosa Printezisa 0,7 sekundi pre kraja osvojio titulu.



Pored "mečvinera" Printezira, junak Olimpijakosa bio je i Papanikolau koji je šest od 18 poena postigao u poslednjoj četvrtini.

Vasilis Spanulis je dodao 15 uz sjajnu asistenciju za Printezisa kod pobedonosnog koša. Junak Pireja postigao je 12 poena. Marko Kešelj je ubacio samo jednu trojku, ali veoma bitnu za povratak Olimpijakosa u igru na 53:48.

Pored Miloša Teodosića koji je u drugom poluvremenu postigao samo četiri poena uz 5 izgubljenih lopti, dvocifren broj poena u CSKA imao je Kirilenko koji je uz 12 imao i 10 skokova. Nenad Krstić postigao je 11 poena.

Ranije u nedelju odigran je meč za treće mesto, a Barselona je savladala Panatinaikos 74:69.

Prvi koš na meču postigao je Pero Antić odličnim potezom od tablu, ali mu se odmah revavširao Ramunas Šiškauskas koji je sa ova dva poena postao deveti najbolji strelac Fajnal fora Evrolige sa 141 poenom. Lider je Nikol Galis sa 231.

Usledili su promašaji Krstića i Teodosića sa jedne, te Dorsija i Kešelja sa druge strane, da bi Olimpijakos ponovo poveo preko Spanulis koji je pogodio prvu trojku na meču (5.2).

U nastavku "armejci" prave još četiri greške u napadu, da bi tek posle tajm-auta, poenima sjajnih tria Teodosić-Kirilenko-Krstić preokrenuli na 10:7, u izuzetno neefikasnij prvoj četvrtini. Oba tima su često pravila greške, a od 18 šuteva iz igre pogodili su samo pet.

Odbrane su dominirale i u drugom periodu, posebno "armejci" pod svojim košem, pa je prvi pogodak u nastavku viđen tek u trećem minutu nakon što je Kirilenko odlično skočio posle promašaja Kauna. Nakon što su Moskovljani odigrali još dve sjajne odbrane, Kaun se konačno probio kroz reket i zakucao za +7 (14:7).

Pošto je i Olimpijakos konačno uspeo da poentira, doduše sa linije slobodnih bacanja, usledio je koš Krstića, a potom i prvi poeni Atinjana iz igre (16:11). Tek u 15. minutu Teodosić pogađa prvu trojku za CSKA koji beži na +8, a posle zakucavanja Papanikolaua, raspucani srpski plejmejker "ubada" još dve trojke za 25:13.

Ni tajm-aut Dušana Ivkovića nije zaustavio Teodosića koji je nastavio da "pleše" po parketu i fenomenalnom asistenvijom za Lavrinoviča odveo CSKA za tada maksimalnih 13 poena razlike (27:14). Nakon što su Lavrinovič trojom i Spanulis koliko-toliko vratili Olimpijakos u život, Šišakuskas, Kirilenko i Lavrinovič odveli su CSKA na +14 posle prve dve četvrtine (34:20).

Iako su Papanikolau i Spanulis održavali Olimpijakos posle poena Krstića na startu drugog poluvremena, Teodosić je ovom trojkom doveo "armejce" na 16 poena razlike (41:25). Ipak, nakon penala Antića Spanulis postiže trojku i ponovo vraća Grke u život.

Trojkama Hrijape i Kirilenka CSKA stiže do 47:31, ali Antić i Spanulis ponovo smanjuju na pristojnih +13. Sa samo tri igrača koja postižu poena, Olimpijakos nema čemu da se nada u ovom finalu.

Sa druge strane, CSKA ima odličnih 57% za dva i fenomenalnih 50% za tri poena, a s obzirom da je meč za titulu prvaka Evrope može se reći da Moskovljani šutiraju perfektno.

Pošto se CSKA močio u nekoliko prethodnih napada, Jonas Kazlauskas uzima tajm-aut. Usledila su sjajna dva minuta za Moskovljane koji preko Šiškauskasa, Gordona i Teodosića stižu do maksimalne rezlike od 19 poena prednosti (53:34).

Međutim, tada Ivković odgovara tajm-autom i konačno pokreće svoje igreče te prvim poenima Sloukasa, Printezisa i Mancarisa Olimpijakos smanjuje na 53:40 uoči poslednjih deset minuta.

Ova serija vratila je samopouzdanje timu iz Pireja koji na startu odlučujućeg perioda postiže pet uzastopnih poena i ukupnom serijom 11:0 potpuno se vraća u igru (53:45).

Usledile su greške u napadu "armnejaca", a "Sinan Erdem arena" je proključala nakon što je i Marko Kešelj pogodio trojku za samo pet poena zaostatka Olimpijakosa. Seriju Olimpijakosa konačno prekida Šiškauskas, ali Printezis sa penala nastavlja da pritiska Ruse (55:52).
U ovom periodu igre svima poznati sudija Lamonika svirao je Teodosiću tri greške prilikom vođenja lopte. U nastavku ekipe naizmenično postižu koševe, da bi Printezis trojkom minut pre kraja smanjio na 60:58.

Miloš Teodosić pogađa samo jedno od dva slobodna bacanja, 20 sekundi pre kraja, a onda faulira Papanikolaua. Grk posle tajm-auta pogađa oba slobodna bacanja, pa CSKA dobija loptu deset sekundi pre kraja

Posle samo četiri desetinke fauliran je Šiškauskas koji promašuje oba penala, a Printezis sedam desetinki pre kraja pogađa za preokret na 62:61 i Olimpijakos osvaja titulu prvaka Evrope!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

235 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve