Evroligaši odbili FIBA

Klubovi suvlasnici Evrolige, 11 ekipa sa A licencom, odbili su predlog FIBA da ova organizacije preuzme takmičenje i promeni format.

AKIzvor: B92 Evropa
Podeli

Evroligaši su odgovorili FIBA da žele lično da odlučuju o svojoj budućnosti, te najavili osnivanje komisije koja će razmatrati predlog FIBA i razgovore od 1. novembra.

Saopštenje su potpisali čelnici Anadolu Efesa, Barselone, Fenerbahče, Makabi, Olimpijakos, Olimpija Milano, Panatinaikos, CSKA, Real, Laboral Kuča, Žalgiris.

"Petnaest godina od osnivanja Evrolige konstatujemo da klubovi ostaju baza i osnov svih košarkaških aktivnosti širom sveta. Uvereni smo da klubovi moraju zadržati vlasništvo i kontrolu nad takmičenjem, i nismo spremni da se odreknemo onoga što je bio ključ napretka evropskog klupskog takmičenja u tom periodu", navodi se u pismu evroligaša upućenom predsedniku FIBA Orasiju Muratoreu.

Prema ideji FIBA, novu Evroligu igralo bi 16 klubova, osam vlasnika A licence (Fener, Efes, Real, Barsa, PAO, Olimpijakos, Makabi i CSKA), a četiri mesta bi imali šampioni Italije, Nemačke, Francuske i Litvanije. Preostala mesta bi popunili kvalifikanti.

"Koristimo ovu priliku da iznesemo zahtev i da vas obavestimo da će se svaka sledeća diskusija u vezi sa evropskim klupskim takmičenjima obavljati u prisustvu svih nas. Oformićemo komitet koji će predstavljati klubove i čelnike Evrolige u ovim razgovorima. Potrebno nam je nekoliko meseci kako bismo detaljno analizirali predlog. Bićemo spremni da se sretnemo od 1. novembra. Na tom sastanku mi ćemo biti jedinstven glas", ističu evroligaši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.