NBA: Pravda je zadovoljena

Izvršna direktorka asocijacije NBA igrača (NBPA) Mišel Roberts i komesar NBA lige Adam Silver izdali su saopštenje u vezi sa presudom za ubistvo Džordža Flojda.

Izvor: B92
Podeli

Policajac Derek Šovin osuđen je za ubistvo Flojda po sve tri tačke optužnice – ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo drugog stepena bez predumišljaja.

Za ovaj zločin je zaprećena maksimalna zatvorska kazna od 40 godina, ali se očekuje da dobije manju. Minimalna predviđena je 12,5 godina.

Ubistvo Flojda je pokrenulo ogromne nerede u SAD prošlog proleća, a pokret protiv diskriminacije se prelio i na NBA ligu, gde su košarkaši protestovali klečanjem tokom intoniranja himne, a neki učestvovali i u javnim protestima, da bi kasnije pokrat "Crni životi su bitni" podržala i sama liga.

"Ubistvo Džordža Flojda bilo je prelomna tačka za način na koji gledamo na pitanja rase i pravde u našoj zemlji, i zadovoljni smo jer se čini da je pravda zadovoljena. Ali takođe prepoznajemo da bi trebalo obaviti još mnogo posla, i zato će Nacionalna košarkaška asocijacija i Nacionalna asocijacija košarkaša, zajedno sa našom novoosnovanom Koalicijom za socijalnu pravdu, udvostručiti svoje napore u zalaganju za značajne promene u oblastima krivičnog pravosuđa i rada policije", saopštili su NBA i NBPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu