Nikola Jokić prkosi NBA trendu VIDEO

Nikola Jokić, košarkaš Denver Nagetsa, jedan je od retkih košarkaša u NBA ligi koji koristi šut sa poludistance.

Izvor: PT

Četvrtak, 22.10.2020.

08:30

Nikola Jokić prkosi NBA trendu VIDEO
(Photo by Michael Reaves/Getty Images)

Najjača košarkaška liga mnogo se promenila u poslednjih nekoliko sezona, toliko da timovi više ne šutiraju "duge dvojke" jer je neko rekao kako je to "loš" šut.

Košarkaši se godinama protive ovoj naprednoj statistici govereći kako je "koš – koš", te da ne postoji loš pogodak, međutim tendencije svih su da trče, šutiraju trojke i, ako već mora da se šutira za dva, da to bude u reketu. Nikola Jokić jedan je od retkih koji prkosi ovom stilu što pokazuje i statistika iz "Dizni sveta" gde je odigrana završnica prethodne sezone.

Kirk Goldsberi, NBA stručnjak ESPN-a, došao je do podatka da je srpski košarkaš pogodio najviše šuteva za dva poena sa teritorije oko osnovne linije, tačnije iz takozvanog "skraćenog kornera".

"Iako su šutevi sa poludistance 'najneopasniji', zvezda NBA lige kao što je Nikola Jokić i dalje postiže poene u ovoj 'old skul' teritoriji. Nikola Jokić bio je košarkaš sa najviše poena i sa najboljim procentom ubačenih koševa sa poludistance oko osnovne linije u Orlandu. Pogodio je 25 od 45 šuteva šutirajući sa ove teritorije, što je skoro 56 odsto", rekao je Goldsberi. Srpski košarkaš voli ove šuteve, pogađa ih i niko ne može da kaže da je to nešto loše s obzirom da su Denver Nagetsi igrali finale Zapada.

Sa druge strane, zanimljivo je da je Entoni Dejvis najlošiji šuter iz "skraćenog kornera" sa svega 36,4 odsto.

Košarkaš koji dosta koristi poludistancu, ali sa "desnog i levog lakta", odnosno oko linije za slobodna bacanja, je i Kemba Voker koji je bio najbolji u "bablu" sa ove pozicije.

Goldsberi je analizirao učinak košarkaša iz svih pozicija, te je potom izdvojio najbolje i najgore, a deo gde priča o Jokiću pogledajte od 2:21 do 2:57.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: