Denver "prosuo" +20 pa Marej spasao dan i zasenio dabl-dabl Jokića!

Košarkaši Denver Nagetsa savladali su Los Anđeles Lejkerse 114:106 i smanjili na 2-1 u finalu Zapada NBA plej-ofa.

Izvor: AK

Sreda, 23.09.2020.

02:45

Denver
Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Nagetsi su kontrolisali rezultat tokom većeg dela meča, ali su zamalo napravili od gotovog veresiju jer su uspeli da ispuste +18 u trećoj i +20 u poslednjoj četvrtini.

Lejkersi su stigli na koš zaostatka šest minuta pre kraja, ali u ključnim trenucima se razigrao Džamaj Marej i sa dve trojke doneo veliku pobedu Denveru.

Pročitajte još Jokić pogađao iz nemogućih pozicija! VIDEO

Nikola Jokić nije imao presudnu ulogu u završnici, ali je nosio igru Denvera u prvom delu meča koji je završio sa novim dabl-dablom sa 22 poena (9/14), 10 skokova i 5 asistencija uz po ukradenu loptu i blokadu, ali i 5 izgubljenih lopti.

Retko smo to viđali, ali Srbin je bio tek treći strelac Nagetsa. Najefikasniji je bio junak Marej sa 28 (10/17, 4/8 trojke) uz 12 asistencija i 8 skokova.

Sjajan je bio i Džerami Grant sa 26 poena (7/11), od čega je 12 ubacio u trećoj četvrtini kada je Denver uspeo da odbije nalet Lejkersa nakon što je ispustio +18.

Dvocifren učinak imao je i Monte Moris sa 14, Majkl Porter je dodao 9 uz 6 skokova, Geri Heris 7, a Pol Milsep je ubacio 6 uz 8 uhvaćenih lopti i odličnu rolu u odbrani.

Lejkerse je predvodio Lebron Džejms sa tripl-dablom od 30 poena (14/23), 11 asistencija i 10 skokova ali i 6 izgubljenih lopti.

Centar idealne petorke sezone Entoni Dejvis je ubacio 27 uz samo 2 skoka, 12 je dodao Kentevijus Koldvel-Poup, 11 Kajl Kuzma, a 9 Rondo uz 8 asistencija.

Četvrti meč serije na programu je u noći između četvrtka i petka u 3 časa ujutru, uz prenos na TV B92. Nagetsi su odigrali meč prepun oscilacija, previše olako su dozvoljavali Lejkersima da se vrate iz velikih minusa, te nerezonskim potezima propuštali prilike da "prelome" utakmicu mnogo ranije.

Odbrana je delovala perfektno do sredine poslednje četvrtine, kada je ceo tim bio indisponiran nakon što su Lejkersi za 5 minuta stigli sa -20 na koš zaostatka.

Ovaj meč pokazao je da je Denveru za konkurentnu bitku sa Lejkersima neophodno da uz Jokića i Mareja istupi još bar jedan igrač, a u ovoj utakmici "iks-faktor" bio je Džerami Grant, dok se u važnim trenucima istakao i Monte Moris.

Jokić je bio vrlo raspoložen u izjednačenoj prvoj četvrtini. Lako je rešavao duele sa Dejvisom u reketu i za 12 minuta ubacio 11 poena.

Lejkersi su kontrolisali rezultat u prvih desetak minuta preko Lebrona, ali dobra odbrana i ubrzan napad donosi Nagetsima preokret, košem Jokića s jedne noge preko LBJ za 29:27. Uprkos odlasku Jokića na klupu, Denver nastavlja da diktira ritam, raspucali su se Nagetsi i trojkama Portera, Mareja i Morisa, uz odličnu odbranu, ekspresno stižu do +15 (44:29).

Raspucao se Moris pa Nagetsi stižu i do +18, Lejkersi su delovali pogubljeno, bezidejno, ali Denver serijom grešaka u napadu posle dobre odbrane propušta šansu da ih "nokautira".

U drugoj polovini kvartala se razigrao Dejvis sa devet uzastopnih poena, te uz seriju u poslednja dva minuta u kojoj su pogađali Hauard, Koldvel-Popup i Džejms, Lejkersi smanjuju na deset razlike pred poluvreme (63:53).

Kao i u finišu prve četvrtine, i u završnici druge Jokić postiže jedan neverovatan koš, ovaj je na odličnu odbranu Dejvisa odgovorio košem iz okreta sa jedne noge od table na isteku napada. Serijom promašaja na startu drugog poluvremena Denver omogućava Lejkersima da se vrate u egal, Koldvel-Poup sa pet uzastipnih poena smanjuje na -5 (63:58).

Imali su problema Nagetsi u napadu, ali se u međuvremenu raspucao Monte Moris i sa sedam uzastopnih poena vraća Denveru dvocifrenu prednost (71:59).

Tada se budi Lebron i postiže tri uzastopna koša, ali važnu trojku za Denver pogađa Heris, a potom poentiraju Jokić i Moris pa se Nagetsi vraćaju na +14 (83:69).

Nastavili su Nagetsi u sjajnom ritmu, dok su se Lejkersi mučili u napadu. Opet pogađa Jokić za njim i Marej i Denver se vraća na maksimalnih +18 (87:69). Potpuno se razigrao Marej kojem je posle nekoliko asistencija i pogođenih penala poraslo samopouzdanje, pa sa dva uzastopna koša donosi svom timu i +20 (91:71).

Nakon koševa Dejvisa i Ronda, Grent sjajnim prodorom dolazi do laganog polaganja i stavlja tačku na svoju i Denverovu impresivnu četvrtinu – 93:75.

Nastavljaju Nagetsi u istom ritmu te na deset i po minuta pre kraja fantastičnim zakucavanjem Mareja stižu do novih +20 (97:77).

Međutim, prerano se opuštaju igrači Denvera i to Lejkersi koriste. "Stežu" odbranu iz koje "sevaju" kontre, a razigrao se i Džejms pa za manje od tri minuta prave seriju 12:2 (99:91). Tada ulazi panika u igru Nagetsa koji idu iz greške u grešku, dok s druge strane Džejms postiže nove koševe i Lejkersi stižu na samo koš zaostatka (99:96).

Grent sa penala konačno donosi poene spasa za Denver (103:98), a posle serije promašaja "jezeraša" možda i ključnu trojku za Nagetse pogađa Marej (106:99).

Rondo uništava dva uzastopna napada Lejkersa, što Denver koristi koševima Milsepa i dalekometnom trojkom Mareja za tačku na meč – 111:99.

Nagetsi su na kraju slavili 114:106 i smanjili na 2-1 u seriji.

Tok meča mogli ste da pratite u LIVE BLOGU B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

376 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: