"Čestitali su mi što će mi sin belac igrati u dominantno crnačkom sportu"

Majkla Najdžela Vilijamsa Gosa, doktorka Valeri Vilijams Gos, napisala je kolumnu za "Yahoo sports" u kojoj je pričali o rasnim razlikama u SAD.

Izvor: PT

Subota, 30.05.2020.

11:53

Default images

Valeri je belkinja koja je udata za Najdželovog oca koji je tamnoputog tena i u tekstu je pričala kako je mnogo puta u karijeri imala problema s tim.

Sjedinjene Američke Države potresa velika kriza, brojni građani protestvuju na ulicama gradova jer je tamnoputi građanin Džordž Flojd ubijen od strane policajca koji mu je nekoliko minuta kolenom klečao na vratu, čime mu je sprečio dotok kiseonika u mozak.

Zbog toga je Valeri napisala tekst, a mi vam prenosimo deo koji je u vezi sa nekadašnjim košarkašem Partizana.

"Nedavno je moj sin Najdžel Vilijams Gos izabran na draftu NBA lige. Kada se začulo da će moj sin zaigrati profesionalno košarku, čula sam mnoštvo rasističkih komentara. Čestitali su mi što će mi sin belac igrati u dominantno crnačkom sportu", piše majka Najdžela Vilijamsa Gosa i dodaje:

"Morala ljudima da objašnjavam kako mi je sin "mešovit" (otac tamnoput, majka belkinja) i te trenutke sam koristila da objasnim klijentima, koji su imali rasističke poglede, da njihove reči i ponašanje vređaju i štete ovom svetu".

"Mnogo puta sam rizikovala posao zato što sam se sukobljavala da rasistima i njihovim komentarima, nisam mogla da ćutim jer mi je posao da pričam. Kada je Najdžel igrao za Univerzitetu Gonzaga na Fajnal-foru 2017. godine, ljudi su imali razne komentare kako je on 'drugačiji' jer je bio u najboljem timu države (Academic All-American), a pritom je 'smeđi' sportista. Ponovo sam se sukobljavala sa tim ljudima i pokušavala sam da im jasno stavim do znanja da to što pričaju je rasizam", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: