Srbi osvajaju NBA ligu VIDEO

Posle nekoliko godina na marginama, Srbi su opet u centru pažnje u NBA ligi.

AKIzvor: B92
Podeli
Foto: Reuters/Francis Mascarenhas
Foto: Reuters/Francis Mascarenhas

ABA liga na O2.TV
Subota, 18.00
Krka – Partizan

Nikola Jokić je najbolji centar lige, ključni igrač jednog od pretendenata na titulu i MVP kandidat.

Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica su među nosiocima igre Sakramento Kingsa čiji navijači i dalje pamte početak veka i eru Peđe Stojakovića i Vlada Divca.

Divac je i dalje tu, generalni je menadžer "kraljeva", a osim igrača je u redove Sakramenta doveo i stručnjake – Stojaković je član uprave, njegov imenjak Drobnjak je skaut, a Igor Kokoškov je pomoćni trener.

Što se srpskih stručnjaka tiče tu je i Ognjen Stojaković, koji radi na razvoju igrača u Denver Nagetsima.

Aktivni Srbi u NBA ligi:
Nikola Jokić (centar) – Denver Nagets
Bogdan Bogdanović (bek) – Sakramento Kings
Nemanja Bjelica (krilo) – Sakramento Kings
Boban Marjanović (centar) – Dalas Meveriks
Marko Gudurić (bek) – Memfis Grizlis
Alen Smailagić (krilo) – Golden Stejt Voriors

Kompletnu listu Srba koji su još igrali u NBA možete da vidite OVDE.

Upravo nam Bogdanović, Bjelica, Stojaković i Kokoškov prenose svoje utiske u NBA ligi.

Stojaković: "Dolazim iz Srbije, za nas je košarka najvažniji sport. Kada odrastaš sanjaš o NBA, pa je dolazak ovde ostvarenje sna".

Bogdanović:
"Vrlo smo strastveni i vrlo posvećeni svemu u vezi sa košarkaškom igrom. Uče igrače da igraju na pravi način. Mislim da je mešanjem sa američkim stilom igrača dobra kombinacija, mislim da obe kulture mogu da igraju zajedno. Meni su Vlade, Peđa i drugi igrači bili inspiracija, trudim se da i ja inspirišem druge klince u Srbiji jer znam kako je bilo meni. Broj naših igrača svake godine raste, to pokazuje da imamo sjajne košarkaške škole i da poštuju naše trenere".

Kokoškov: "NBA je san svakog igrača, svakog trenera. Mnogo sjajnih igrača i trenera je došlo iz našeg regiona. Marčuljonis, Divac, Paspalj, Petrović – ta generacija su pioniri, oni su napravili ogroman korak i pomogli da otvore vrata internacionalnim igračima i sada trenerima. Nema diskriminacije u NBA, u ovoj ligi, ako možemo da imamo 12 internacionalaca koji su najbolji od najboljih, igmaćemo 12 stranaca u timu. Internacionalni duh u timu mnogo pomaže".

Bjelica: "Kada sam bio klinac imali smo sjajne trenere, odlično su nas naučili. Sećam se da sam bio srećan da gledam NBA, posebno naše igrače. Ako se današnji klinci osećaju kao što sam se ja osećao, srećan sam zbog toga. Ponosan sam čovek, sada imamo pet-šest igrača, nadam se da ćemo uskoro imati više".

strana 1 od 51 idi na stranu