Najveće NBA rivalstvo ulazi u novu eru VIDEO

U profesionalnim američkim sportovima je teško naći rivalstva slična fudbalskim gradskim derbijima Evrope, ali NBA liga ima jedno koje je nešto najbliže tome.

Izvor: AK

Nedelja, 23.02.2020.

12:00

Najveće NBA rivalstvo ulazi u novu eru VIDEO
Photo by Maddie Meyer/Getty Images

U pitanju je naravno rivalitet između Los Anđeles Lejkersa i Boston Seltiksa, koje je počelo pre više od pola veka.

Datira još iz vremena kada su Lejkersi bili u Mineapolisu, gde su i osnovani i zbog čega i nose to ime.

Naime, 1959. godine Lejkersi i Seltiksi su prvi put igrali u finalu NBA lige, a slavio je tim iz Bostona sa 4-0.

Do današnjih dana, "Jezeraši" i "Kelti" su vodili ukupno 12 finalnih bitaka za NBA šampiona, a zajedno imaju čak 33 šampionske titule.

U međusobnom skoru u finalima Seltiksi vode 9-3, s tim što su dobili prvih osam tokom 60-ih.
Foto: NBA
Posebno mesto u zajedničkoj istoriji Lejkersa i Seltiksa zauzimaju generacije iz 80-ih godina, pre svega okršaji Medžika Džonsona i Lerija Birda.

Treća era ovog rivalstva kratko je trajala na prelazu između prve dve decenije ovog veka, u kojem su oba tima slavila u po jednom finalu, gde su glavne zvezde bile Kobi Brajant i Pol Pirs.

Ove sezone sve ukazuje na početak nove, četvrte ere ovog velikog rivalstva.

S jedne strane su Lebron Džejms i Entoni Dejvis, a s druge nova garda NBA zvezda u vidu Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna, uz podršku Kembe Vokera.

Oba ekipe su opet konkurentne u borbi za titulu, Lejkersi (42-12) su lideri Zapada, dok su Seltiksi (39-16) trenutno treći na Istoku.
Photo by Maddie Meyer/Getty Images
"Mi samo želimo da napredujemo. Da budemo bolji iz dana u dan i dovodimo sebe u poziciju da pobeđujemo. Sve je to proces, ne smemo ići prečicom. Ima dosta do kraja regularnog dela sezone, ali znamo koliko je važna svaka utakmica. I u ovaj meč ćemo ući kao da je sedma utakmica finala", rekao je Džejms.

U prethodnom duelu Seltiksi su pregazili Lejkerse 139:107 krajem januara, pa nema sumnje da će to biti ogroman motiv "jezarašima" u novom susretu u nedelju od 21.30 po našem vremenu (Arena Sport 1).

Iako su glavni aduti Lebron i Dejvis, za Lejkerse će u ovom meču ključna biti odbrana, s obzirom na ofanzivnu formu rivala.

Naime, u pobedi nad Minesotom u petak 127:117, Seltiksi su imali četvoricu igrača sa najmanje 25 poena (Braun, Tejtum, Gordon Hejvord i Danijel Tajs), što je prvi put od 1960, dok je Voker ključni igrač napada ove sezone sa prosekom od 21,8 poena i 5 asistencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: