NBA ne dâ na Kinu: Vlasnik Rokitsa oštro reagovao zbog podrške Hongkongu

Većinski vlasnik Hjuston Rokitsa Tilman Fertita kritikovao je generalnog menadžera Darila Morija zbog njegovog tvita.

PTIzvor: B92
Podeli
Photo by Bob Levey/Getty Images
Photo by Bob Levey/Getty Images

Mori je na zvaničnom Tviter profilu pružio podršku građanima Hongkonga, koji već nedeljama protestvuju na ulicama grada.

Međutim, kako je NBA veliko tržište i kako ima veliki prihod od kineskog tržišta, Fertita se odmah javio da iskritikuje Morija kako Rokitsi nisu politička organizacija.

"Daril Mori ne priča u ime Hjuston Rokitsa. Naše prisustvo u Japanu je zbog promocije NBA i mi nismo politička organizacija", napisao je Fertita.

Demonstranti nedeljama unazad protestvuju na ulicama Hongkonga, stotine ljudi je povređeno, a sve zbog toga što vlada primenila odredbe Zakona o vanrednim merama koji je poslednji put primenjen pre više od pet decenija.

"Protesti su započeli zbog planova – kasnije zamrznutih – koji bi omogućili ekstradiciju iz Hongkonga u Kinu. Ali oni su se sada proširili tako da odražavaju šire zahteve za demokratskim reformama", napisao je ranije BBC.

Kako Kina i NBA imaju odličnu saradnju, u smislu da su Kinezi "ludi" za njihovom košarkom, Fertita je oštro osudio tvit Morija, koji je ubrzo izbrisao ono što je napisao.

strana 1 od 21 idi na stranu