Na pomolu novi skandal u NBA – meta su Hjuston Roketsi

Hjuston Roketsi su verovali da su pronašli način da u svoje redove dovedu Andrea Iguadalu, ali je NBA liga to sprečila.

Izvor: SV

Petak, 20.09.2019.

12:33

Na pomolu novi skandal u NBA – meta su Hjuston Roketsi
EPA/JUSTIN LANE

Teksaška franšiza je potpisala ugovor sa veteranom Neneom Ilariom po čijem slovu bi njegova plata iznosila 10 miliona dolara.

Začkoljica u celoj priči je da je njegova osnovna plata zapravo 2,5 miliona, a da ostatak ide na bonuse koji su smatrani "izvesnim" i "ostvarivim", pa je trebalo da uđu u kompletnu sumu plate.

Bonusi su zavisili od broja nastupa brazilskog centra i pobeda Hjustona – kao granice su navedeni brojevi 40 i 52.

Kako je izvesno da bi se to dogodilo, Hjuston je nameravao da Ilarija trejduje za Iguadalu, koji je posle napuštanja Golden Stejta završio u Memfisu.

Ipak, NBA liga i Savez igrača su doneli odluku da se bonusi, poput onih u ugovoru Ilarija, tretiraju samo kao bonusi, a ne kao deo plate, što dovodi do toga da je potencijalni trejd za Iguadalu nemoguć.

Iskusni krilni košarkaš bi u narednoj sezoni trebalo da zaradi nešto više od 17 miliona dolara, Grizlisi ne žele da "otkupe" njegov ugovor, već da naprave trejd u kom bi dobili nešto, da li to bili igrači ili draft pikovi.

Zbog ovog slučaja se oglasio i portparol NBA Tim Frenk.

"Ako je ugovor igrača trejdovan, onda u sumu koja mu je obezbeđena ugovorom ne mogu da uđu bonusi, već samo osnovna plata"
, naveo je Frenk.

Džonatan Fejgen iz Hjuston kronikla je objasnio da bi Hjuston morao da "nađe" tim za koji se "pretpostavlja" da bi mogao da zabeleži 52 pobede u sezoni, kako bi Neneovi bonusi bili uračunati kao opcija za trejd.

Novinar CBS Sportsa Semjuel Kvin je istakao da se u ovom slučaju radi o selektivnoj primeri pravila.

"Timovi varaju sa bonus varijantama već godinama. Netsi i Lejkersi su to uradili i ovog leta. Odjednom, jednom timu koji želi da to uradi to nije dozvoljeno?", naveo je Kvin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: