"Stojaković pre Stojakovića" – 30 godina od samoubistva Rikija Berija

Pre pet dana u košarkaški svet obeležio je 30 godine od samoubistva nekadašnjeg beka Sakramento Kingsa Rikija Berija.

Izvor: PT

Ponedeljak, 19.08.2019.

12:20

Photo by: Tim Defrisco/Getty Images

Beri, koji se ubio 14. avgusta 1989. godine, odigrao je jednu sezonu u najjačoj ligi na svetu i mnogi su mu predviđali dobru NBA karijeru.

U "ruki" sezoni beležio je 11 poena i tri skoka, uz 40 odsto za tri poena i 45 odsto šuta iz igre.

U emotivnom tekstu ESPN kolumniste Marka Džej Spirsa, mnogi košarkaši su govorili o Beriju, a zanimljiva je rečenica nekadašnjeg igrača Sakramenta Hernija Tarnera.

"Riki Beri je bio Peđa Stojaković pre Peđe Stojakovića", rekao je Tarner poredeći Berija sa legendom Sakramenta. "Bio je veoma, veoma pametan", dodao je on.

Riki Alan Beri najbolji je košarkaš u istoriji univerziteta San Hose Stejt u Kaliforniji. Kingsi su ga draftovali 1988. godine u prvoj rundi. Odigrao je odličnu prvu sezonu, ali se pred početak druge ubio.

Beri je imao problema van košarke, ali to su uglavnom bili "sitni" problemi. Njegova majka nije volela njegovu ženu, a spekuliše se da se Beri u isto vreme verio sa drugom ženom. Njegovi bliski prijatelji ističu da su žustre svađe sa ženom Valeri bile svakodnevica. "Kada sam pričao sa njim tog dana sve se činilo normalno. Ništa nije bilo neobično", rekao je njegov nekadašnji saigrač Tarner.

Kasnije u toku dana žena ga je pronašla kako leži u sobi, sa ostavljenim pismom.

Beri je napisao da voli porodicu – ženu, roditelje, sestru... Takođe je dodao da je samoubistvo moglo da se izbegne, ali su frustracije "s malim stvarima", kao i težak brak razlog zašto je sebi oduzeo život.

Ljudi iz Sakramento Kingsa saopštili su da Beri nije imao mentalnih problema, nikada se nije požalio, a opet je sebi oduzeo život, zbog kako je navio "malih stvari".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: