Jokić igrao 65 minuta, dominirao, pa posustao – Denver pao posle četiri produžetka!

Košarkaši Denver Nagetsa poraženi su na gostovanju Portland Trejlblejzersima u trećem meču polufinala plej-ofa zapadne konferencije, posle četiri produžetka.

Izvor: Luka Nikoliæ

Subota, 04.05.2019.

04:00

Jokić igrao 65 minuta, dominirao, pa posustao – Denver pao posle četiri produžetka!
Photo by Steve Dykes/Getty Images

Portland je uspeo da dođe do pobede posle jednog od najinteresantnijih plej-of mečeva u skorijoj istoriji rezultatom 140:137.

Ovo je bila prva plej-of utakmica od četiri produžetka još od 1953. godine.

Portland je ovom pobedom došao do prednosti od 2-1 u seriji, a naredni meč na programu je takođe u Portlandu, u ponedeljak ujutru po našem vremenu.

Utakmica je počela dosta neefikasno, sa velikim brojem promašaja. Portlandu nisu funkcionisale prve zvezde, Lilard i Mekolum, dok na drugoj strani Jokić nije bio na očekivanoj visini zadatka, pogotovo što se poena tiče.

Što je meč odmicao to je Jokić bio bolji. Već je sredinom druge četvrtine krenuo da "puni kolone". Imao je dosta problema igrajući protiv Enesa Kantera defanzivno, ali je u napadu, kao i obično, sve išlo preko njega.

Posle prvih 24 minuta košarke bilo je "pola" koša za Trejlblejzerse, a Denver je mogao da bude veoma zadovoljan rezultatom, s obzirom na to kako su igrali.

Jokić je za to vreme odmorio tek nekoliko minuta, a imao je "samo" šest poena, ali i sedam skokova i pet asistencija.

Meč pratite putem našeg LIVE BLOGA.
Photo by Steve Dykes/Getty Images
U trećoj četvrtini "upalio" se najbolji srpski košarkaš. Bilo je očigledno da je na poluvremenu odlučio da zaigra mnogo agresivnije, a to se isplatilo – kako njemu statistički, tako i Denveru rezultatski.

Nikola nije izašao celu treću deonicu, a posle nje imao je 23 poena, devet skokova i šest asistencija.

Pored njega odličan je bio i Džamal Mari, koji je stigao do 20 poena u tom periodu, uz odličan procenat šuta. Sa druge strane u tim trenucima krenuo je i da "pali" Si Džej Mekolum, koji je "vukao" Portland u još jednem ispodprosečnom izdanju Demijana Lilarda.

Uprkos tome što je centar Denvera igrao dobro, pomoći nije bilo i Portland je pred poslednjijh 12 minuta povećao prednost, bilo je 81:76.

U poslednjoj četvrtini tok meča je bio isti kao i do tada. Ishitreni napadi Denvera, ukoliko ih nije rešavao Jokić, ali i dosta dobra odbrana koja je "odsekla" Lilarda. Kanter je našem centru zadavao dosta problema, ali je na drugoj strani situacija bila obrnuta.

Do prvog izjednačenja posle dosta vremena došlo se na pet minuta do kraja (93:93), posle trojke Marija.

Ušlo se u neizvesnu završnicu i Nagetsi su poveli 100:95. Taman kada je izgledalo kao da je možda meč rešen, usledila je serija Lilarda i Mekoluma, a Portland je napravio 7:0 na 31 sekundi do kraja.

Odlična akcija Denvera iz tajm-auta rezultovala je košem Bartona na asistenciju Jokića, a u naredna dva napada, po jedan za obe ekipe, nije bilo poena, pa se otišlo u prvi produžetak... U prvom produžetku nije viđeno puno poena, a opet je bilo neizvesno sve do poslednjih sekundi. Milsap je doneo prednost Denveru, a Lilard je u dva napada zaredom promašio. Tu je, ipak, bio Tori Kreg da napravi faul u napadu, a i Mekolum da uhvati skok u napadu i pogodi za izjednačenje.

Odgovornost u poslednjem napadu preuzeo je Nikola, ali je loptu primio u nezgodnoj poziciji i promašio šut za tri, za pobedu... Pa se otišlo u drugi produžetak.

Na tri minuta do kraja drugog produžetka bilo je 111:111, a samo minut kasnije 116:111 za domaćina, posle dobrih solo akcija Lilarda i Mekoluma. Mod Centar je mislio da je gotovo, ali su Barton (na Jokićevu 13. asistenciju) i Milsap doneli novo izjednačenje.

Portland je promašio nekoliko pokušaja za pobedu, uz dosta sreće po Portland i uz dobru odbranu Jokića nad Kanterom, a naš centar je ponovo preuzeo odgovornost da donese pobedu – i opet promašio.

Lopta se odbila do Marija i Lilarda, a oni su skakali s obzirom da je svirana "mrtva". Tada se desila nesvakidašnja situacija, u kojoj je sudija koji je podbacivao loptu istu jasno značajno bacio bliže Lilarda, pa je Denver ostao bez šanse da dođe do pobede u drugom produžetku.

Otišlo se u treći... Završnica trećeg produžetka nije bila ništa manje napeta nego prethodna dva. Denver je ponovo imao prednost i maltene sve u svojim rukama, ali je Portland uspeo da se "iščupa" i da izbori i četvrti, istorijski produžetak.

Lilard je smanjio na -2 na 27 sekundi do kraja. Lopta je bila za Marija, a njega je napao Lilard. Iz Portlanda su tražili da se vidi koga je zakačila lopta i to su sudije i uradile. Posle gledanja snimka videlo se da je na arbitrima veoma teška odluka, ali je izgledalo kao da je trebalo da lopta pripadne Denveru.

Ipak, odlučeno je da je lopta zakačila Marija, pa je to iskoristio Lilard u napadu i ponovo izjednačio.

Bilo je 8,4 sekunde za pobedu Nagetsa. Ovoga puta nije lopta išla Jokiću, već Mariju, a on je protraćio to vreme i šutnuo trojku pro ruke sa devet metara – i promašio.

U četvrtom produžetku delom tragičar bio je Jokić. Portland je uspeo da stvori prednost od dva poena, nakon što je Mekolum uhvatio svoj promašaj i loptu prosledio do Rodnija Huda, koji je bio precizan za tri poena i 138:136.

U napadu Denvera išlo se na preumornog Jokića, koji je tokom sva četiri produžetka "disao na škrge", a on je iznudio faul. Prvo bacanje je promašio, drugo pogodio, a Denver je morao da pravi faul.

To su uspeli da urade nad Setom Karijem, koji je oba puta bio precizan za 140:137. Maloun nije imao tajm-aut, a loptu je izvodio Milsap, koji to nije uradio uspešno i meč je bio završen. Nikola Jokić jeste bio neprimetan ofanzivno u prvom poluvremenu – barem po svojim standardima – ali je u drugom poluvremenu dodao "gas" i odigrao fenomenalnu partiju i praktično držao Nagetse u životu tokom tog dela igre.

On ne samo da je odigrao 65 minuta, već je tokom celog drugog poluvremena i svih produžetaka nije izašao iz igre – sem na manje od minuta tokom četvrtog produžetka.

Trener Maloun je otkrio šta je Nikoli govorio tokom produžetaka: "Nisi umoran, nisi umoran, nisi umoran..."

Jokić je na kraju završio sa 33 poena (13/25), 18 skokova i 14 asistencija i novim tripl-dablom, ali se mora istaći da je pred produžetke imao 30 poena i šut iz igre 12/18.

Pored njega odličan je bio i Mari sa 34 poena, Barton je sa klupe dodao 22, Milsap je imao 17 (13 skokova), a Heris 13 poena.

Fenomenalni Mekolum je bio ubedljivo najzaslužniji za pobedu Trejlblejzersa sa 41 poenom (16/39). On je ujedno odigrao 60 minuta, dva više od Lilarda, a četiri više od Kantera.

Lilard je šutirao 10/24 i imao 28 poena, dok je Kanter ubacio 18, uz 15 skokova. Rodni Hud, ispostavilo se čovek odluke, upisao je 19 poena za samo 24 minuta igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

379 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: