"Pričali su da Jokić nije stvoren za uspeh, pamtim komentare da je prevara"

Košarkaš Denvera Nikola Jokić polako postaje NBA superstar, mišljenje je američkog novinara Džoela Raša u kolumni za magazin "Forbs".

Izvor: Z.K.

Ponedeljak, 22.04.2019.

15:33

AP Photo/Eric Gay

Raš, koji je jedan od boljih poznavalaca prilika u redovima Nagetsa, smatra da srpski centar igrama ove sezone opravdava svaki cent ugovora vrednog 148 miliona dolara.

Jokić i u plej-of seriji pokazuje da su uprava kluba i trener Majk Meloun bili u pravu što igru baziraju na srpskom košarkašu koji iz utakmice u utakmicu beleži sjajan učinak.

"Pričali su kako debitant na poziciji centra u Ol-star meču Nikola Jokić, sa kojim je Denver letos produžio ugovor na pet godina za 148 miliona dolara, nije stvoren za uspeh u fizičkoj, u igri loptom dominantnijoj i odbrambeno orijentisanoj postsezoni", piše Raš i dodaje.

"Pamtim i komentare tipa - prebacio sam da pogledam prevaru Jokića kako ostaje izložen u odbrani naletima čvrste ekipe San Antonija. Svako ko ga je imao na MVP tiketu treba da shvati da nema ništa zabavno u tome da budete neuspešni u 50 odsto svog posla kao igrača", konstatuje Raš.

Svima koji su sumnjali u Jokića i Devner suprotstavlja podatke.

"Kroz sve što Denver uradi, njihov visokisrpski centar je kamen temeljac i njihovo merilo uspeha. Jokić je među najboljim igračima u plej-ofu, vodi u NBA na listi uspešenosti u procentu pobeda kad je bio u igri i u takozvanom VORP-u, u top četiri je po skokovima i asistencijama i na manje je od jedne asistencije od tripl-dabl proseka sa 20,5 poena, 11,8 skokova i 9,3 asistencija po sajtu Basketball Reference. Ako zadrži tu liniju, Jokić će postati tek četvrti NBA igrač u istoriji sa prosekom 20/11/9 u plej-ofu, posle Vilta Čemberlena, Oskara Robertsona dva puta i Rasela Vestbruka", dodao je Raš.

Potom se osvrnuo i na najčešće prizivanu igru u odbrani.

"Aspekat Jokićeve igre koji je najčešće na udaru kritičara je njegova odbrana, alim i ovde, takođe, on je dorastao zadatku. Oldridž iz San Antonija je iz 120 poseda lopte koliko je Jokić bio čuvar na njemu, imao prosek šuta od 42,4 odsto uključujući tu i nula odsto sa linije za tri, u poređenju sa 51,9 u odnosu na ligaški deo sezone", napisao je novinar Forbsa.

Na kraju, zaključak je da Jokić i Denver idu pravim putem.

"Jokić i Denver su ostvarili jednu od najboljih sezona u istoriji franšize i konstantno pokazuju da nisu u pravu svi koji sumnjaju u njih. Dobre su šanse da ih upravo te priče kako su lažni tim ustvari stimulišu i podižu iznad limita. I dobra vest za Denver je da, dok Jokić ide ka zvanju superstara, timk u celini dobija na iskustvu u plej-ofu svakom novom utakmicom. Nije to samo njihov vedar karakter na šta se oslanjaju, već činjenica da su, ili su makar u procesu da postanu nešto zaista ozbiljno", zaključio je Džoel Raš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: