Gde su "Lebronov naslednik", "Džordanova deca" i "mlade, divlje zvezde"?

Odgovor na to pitanje je kratak, jasan i bolan za sve pobrojane – svi su na velikom odmoru kome se nisu baš nadali.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Nedelja, 14.04.2019.

12:15

Gde su
Nejaki naslednik (EPA-EFE/TANNEN MAURY)

Regularni deo sezone u NBA ligi je doneo mnoge neočekivane ishode i brojne turbulencije u timovima koji su projektovani u šampionske kandidate.

Vredi napomenuti da se opet pokazalo da je košarka i dalje timski sport i da nijedan pojedinac ne može da bude iznad toga, ukoliko naravno ne želi da svoju ekipu spreči u postizanju najboljeg mogućeg rezultata.

Potvrda toga su plasmani timova poput Denvera, Jute, San Antonija i Los Anđeles Klipersa, Bruklina, Orlanda, Detroita u plej-of najjače košarkaške lige na svetu.

Na prvi i površan pogled to su sve “grupe građana“, sa ponekim igračem vrhunske klase, ali ako se zagrebe malo ispod površine sasvim je jasno da su to odlično postavljeni i vođeni timovi, koji su iskoristili “ratove zvezda“ i došli do šanse da produže sebi sezonu, uprkos prognozama.
"Šta æe biti s kuæom?" (EPA-EFE/STEVE DIPAOLA)
A prognoze su bile takve da su ukazivale da će Los Anđeles Lejkersi, sa Lebronom Džejmsom na kormilu, biti kandidat za vrh tabele Zapadne konferencije.

Ispostavilo se da su megalomanske želje jednog od najboljih individualaca u istoriji košarkaške igre doprinele potpunom raspadu koncepta osmišljenog tokom leta, a posledica svega je krajnje deseto mesto na tabeli i svega 37 pobeda iz 82 utakmice.

I sami košarkaši Lejkersa su počeli da se “otkrivaju“ i da konstatuju da je sezona otišla dođavola u momentu kada je Džejms saopštio javnosti da želi Entonija Dejvisa pored sebe u žuto-ljubičastom dresu.

Niti je do dogovora došlo, niti je iko izvukao korist iz te priče – Lejkersi su ponovo manje uspešan košarkaški kolektiv u gradu, a Nju Orleans Pelikansi mogu da bace sve godine uložene u građenje tima oko “Obrve“ zbog njegove namere da napusti franšizu.
Pre dve godine se èinilo da Šarlot ide u pravom smeru (EPA/WARREN TODA)
Veliki faktor na Zapadu je trebalo da predstavlja i ekipa Minesote, ali su “Vukovi“ ispali ovce. Čini se da Džimi Batler nije bio lud kada je govorio da tim nema pobednički mentalitet niti želi da radi na tome, uprkos enormnom talentu i potencijalu.

Tome u prilog, setimo se početaka sage o Endruu Viginsu, priča o “novom Lebronu“, spekulacija o tome da li je Klivlend pogrešio što je “uzeo starog“, a projektovanog prepustio Timbervulvsima... Setimo se i partija Karl-Entoni Taunsa, setimo se i rehabilitacije Derika Rouza, spekularnog dovođenja, pa još spektularnijeg trejdovanja Batlera...

Toga će se sećati i uprava Vulvsa, naročito kada ih neko bude podsetio da su u sezoni koja je trebalo da utaba stazu ka šampionskom prstenu ostvarili svega 36 pobeda i ostali na dalekom 11. mestu na tabeli.

Da stvar bude još gora, svega tri pobede manje je zabeležio Memfis, franšiza koja je već nekoliko sezona kao autobuska stanica i teško da možemo naći nekog simpatizera Grizlisa koji pamti sve igrače prodefilovale kroz grad Elvisa Prislija u poslednjim godinama.
Greg zna šta je košarka (EPA/LARRY W. SMITH)
Kada je reč o Istočnoj konferenciji, najveći posao očekuje Majkla Džordana, jer su njegovi Hornetsi ostali dve pobede daleko od plasmana u plej-of.

Puleni “Letećeg“ su ostali bez krila, a ostaje otvoreno pitanje da li će i bez Kembe Vokera, plejmejkera sa izrazitim poenterskim instinktom koji je stavio do znanja i upravi i javnosti da će dobro razmisliti o tome da li uopšte želi da sedne za pregovarački sto sa Džordanom.

Treba napomenuti da izostanak Majamija u doigravanju predstavlja veliku kosmičku nepravdu, ne samo zbog poslednje sezone Dvejna Vejda, već i zbog celokupnog konteksta u kom se nalazi franšiza iz Floride, a koji je aktuelan još od odluke Lebrona Džejmsa da se vrati u Klivlend, pošto je iskoristio Majami da bi zadovoljio svoje osvajačke ambicije.

Dakle, ukoliko je bilo ikakvih dilema, one od početka plej-of serije ne postoje – košarka je timska igra, uvek je bila i uvek će biti, zvezde i “zvezde“ dođu, ustalasaju publiku, zabave mase i odu, dok je rok trajanja obruča i mrežica daleko veći i postoji još od onog momenta kada je Džejmsu Nejsmitu palo na pamet da izmisli novu igru s loptom.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: