Nikola Jokić je svemoguć i ne stidi se da to i pokaže

Nikola Jokić je zaludeo košarkaški svet već ranijih godina, ali ono što radi ove sezone je nestvarno dobro, a brojke to i potvrđuju.

Izvor: LN

Sreda, 16.01.2019.

18:10

Nikola Jokić je svemoguć i ne stidi se da to i pokaže
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Iako se svaki dan priča o majstorijama koje pravi Jokić iz dana u dan, i dalje je nedovoljno pominjan u trci za najkorisnijeg igrača lige (MVP) i u svakodnevnom životu.

Jokić igra nestvarno i njegov Denver je, mimo svih očekivanja, veći deo sezone proveo na prvom mestu Zapada.

Nikola igra na MVP nivou, a to više nije mišljenje, već činjenica. Sa tim su saglasni i članovi redkacije renomiranog "Forbes"-a, koji su se priključili ostatku medija u pohvalama na račun srpskog centra.

Srpski centar ove sezone prosečno beleži 19,7 poena, 10,2 skoka, 7,5 asistencija i 1,4 ukradene lopte, i uz sve to ima preko 50 odsto šuta iz igre. Ukoliko do kraja sezone budeo održao prosek od barem 19 poena, deset skokova, sedam asistencija, jednom ukradenom i šutem od barem 50 odsto – Nikola će postati prvi košarkaš u istoriji lige kojem je to pošlo za rukom.

Kako biste što bolje shvatili dominaciju koju Jokić demonstrira iz dana u dan morate da znate sledeće:

Nikola je ove sezone postigao više poena od Rasela Vestbruka i Džimija Batlera, ima više uhvaćenih loptu od Stivena Adamsa i Marka Gasola, više uspešnih dodavanja od Demijana Lilarda i Kajrija Irvinga i više ukradenih lopti od Janisa Adetokumba i Viktora Oladipa.

O Jokiću se dugo pričalo da je "plejmejker u telu centra" što je i dalje tačno, ali je on evoluirao. Nikola više nije samo plejmejker, nije ni samo centar – on je vođa kojem u mnogim kategorijama nema ravnih, a statistika to i potvrđuje.

Statistika nije kao bikini, u ovom slučaju

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Nikola ove sezone radi sve, a ako ste fanovi statistike, zavalite se i uživajte.

Ako Jokić održi prosek od 7+ asistencija po meču biće prvi centar od Vilta Čembrlena koji je to uspeo.

Nikola svojim asistencijama stvara 17,3 poena po meču svojim saigračima, više nego što rade Lebron Džejms i Stefen Kari.

Njegov +/- je plus 185 i najbolji je po tom učinku u Denveru, jednoj od najboljih ekipa lige koja je do tog učinka došla iako je većinu sezone provela bez Gerija Herisa, Vila Bartona i Pola Milsapa, članova prve petorke.

Denver ima najbolji skor protiv ekipa koje imaju neutralan ili pozitivan skor u ligi, 12 pobeda i sedam poraza.

Nagetsi postižu 112,2 poena na 100 poseda kada je Jokić na parketu, a samo 104,5 poena na 100 poseda kada je on na klupi.

Jokić ove sezone ima već pet tripl-dablova, više nego duplo više od svih ostalih centara lige zajedno. U karijeri je došao do 21 tripl-dabla, čime je prestigao Karima Abdul-Džabara koji ima 19 i sada je ispred Srbina na listi centara sa ovim uspehom samo legendarni Vilt Čembrlen.

Nikola je odmah iza Oskara Robertsona, Medžika Džonsona i Grenta Hila na listi košarkaša koji su imali 20+ tripl-dablova u prvih 270 utakmica u ligi.

Nikola Jokić ima samo 23 godine. Trenutno je u svojoj četvrtoj NBA sezoni i već je glavni igrač jedne franšize kojoj mnogi predviđaju borbu za finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: