"Rekli mi da sam na treningu pogodio 50 trojki zaredom, ja se ne sećam"

Bivši srpski košarkaš Peđa Stojaković pričao je za "Vice" o tome kako je nekada igrala napadačka mašinerija Sakramento Kingsa, o Bogdanu i 'Prinston napadu'.

Izvor: MLJ

Ponedeljak, 07.05.2018.

15:48

Photo by Jed Jacobsohn/Getty Images

Stojaković je posle aktivnog igranja košarke postao operativac Kingsa i jedan od saradnika generalnog menadžera Vlade Divca.

"U momentu im se diviš, ali čim krene utakmica i čim se podbaci lopta počinješ da se takmičiš", izjavio je Stojaković u razgovoru za "Vice".

Kingsi su u NBA počeli vrlo brzo da primenjuju "Prinston napad" kojim su pravili probleme u ofanzivi mnogim ekipama.

"Mi smo prvi krenuli putem 'Prinston napada'. Rik Adelman je od poznatog trenera Pit Karila uzeo deo tog napada i iskoristio na osnovu našeg potencijala, na osnovu igrača koje je imao. Mislim da nije mogla svaka ekipa da ga igra kao ni onaj napad Čikaga koji su kasnije hteli da igraju i drugi treneri. Moraš da imaš određene igrače da bi imao i taj određeni stil ili napad u sistemu. Bitno je bilo da imaš visoke igrače koji su mogli da dodaju, da imaš šut spolja i naravno to se sve kako smo igrali, trenirali i napredovali, iz godine u godinu smo bili sve bolji i bolji i brzo smo postali među tri, četiri ekipe u NBA", rekao je Stojaković.

Drago mu je što su obeležili jedan period u Kingsima i da su navijači iz Srbije bili u sve to uključeni.

"Veoma je tanka linija između uspeha i neuspeha. Kad si mlad uvek misliš da će te prilike doći ponovo, da ćeš se vratiti sledeće godine i biti bolji. U međuvremenu se povrede ključni igrači, ekipa ne igra kako treba i ciljevi koje si imao u glavi kao individualac se promene. Mislim da shvatamo svi koliko je to bila velika prilika za nas da osvojimo titulu mada znajući kako sport funkcioniše, to su delići sekunde. Promašen šut, neuhvaćena lopta, promašeno slobodno bacanje. Jedna prilika koju smo imali i koje ćemo se sećati do kraja života", dodaje Stojaković.

O njegovim šuterskim sposobnostima je ispričano mnogo priča, neke su sa treninga, neke sa utakmica, a dvostruki šampion u šutiranju trojki kaže da je to sve bila rutina.

"Bilo je tu mnogo priča, uglavnom od tih članova uprava koji su dolazili i gledali naše treninge jer mi u prve dve godine nismo imali tu priliku da imamo svoj trenažni centar što ovih godina praktikuju sve NBA ekipe. U momentu kao igrač, ne razmišljaš o tome. To je deo tvog treninga, rutina i priprema za utakmicu. Kasnije sam čuo da ljudi koji su i dalje u Sakramentu da sam ušao u dvoranu, krenuo da šutiram i pogodio 50 zaredom. Ja se toga ne sećam, ali zanimljiva je priča", kaže Stojaković.

Kompletan razgovor sa legendardnim srpskim košarkašem pogledajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: