Divac i veliki promašaj Kingsa umalo uništili posao Klivlendu

Klivlend Kavalirsi napravili su neke od najboljih poteza u istoriji ove franšize poslednjeg dana trejd roka, kada su zamenili veliki broj igrača.

Izvor: Petar Tadiæ

Četvrtak, 15.02.2018.

13:00

Divac i veliki promašaj Kingsa umalo uništili posao Klivlendu
Photo by Ethan Miller/Getty Images

Bar za sada tako liči – ekipa Tajrona Lua igra preporođeno, ostvarili su dve ubedljive pobede na gostovanjima protiv Bostona i Oklahoma, ali...

Ovakav scenario mogli smo da ne gledamo, pošto su poslednjih sati trejd roka Sakramento Kingsi kočili razgovore.

Novinar ESPN Adrijan Vojnarovski, koji je bio najaktivniji poslednjeg dana trejd roka, napisao je kolumnu o tome šta se sve dešavalo u ta 24 sata.

Da podsetimo, Klivlend se u roku od nekoliko sati rešio Derika Rouza, Dvejna Vejda, Ajzeje Tomasa, Džae Kraudera, Imana Šamperta i Čeninga Fraja, a u tim su došli Džordan Klarkson, Rodni Hud, Džordž Hil i Leri Nens junior.

Generalni menadžer Klivlenda Kobi Altman uradio je ogroman posao, pošto je uspeo da se dogovori sa Lejkersima, Džezerima i na kraju Kingsima.

Pišemo na kraju Kingsima, pošto su Vlade Divac (ne direktno on), njegov asistent Brendon Vilijams i Jorgos Papajanis kočili pregovore.
Photo by Kevin C. Cox/Getty Images
Kako je napisao Vojnarovski u svojoj kolumni GM Kavsa je prvo želeo da se nagodi posebno sa Sakramentom za Hila i Jutom za Huda, međutim bolja ideja je bila da sve tri ekipe učestvuju u ovom trejdu.

Bili su veoma blizu dogovora, ali je onda poslednjeg dana Sakramento u razgovore uključio i Jorgosa Papajanisa – Grka koji je bio 13. pik na Draftu 2016. godine.

Klivlend i Juta su bili zatečeni, pošto ni u jednom trenutku se ovaj centar nije spominjao kao deo trejda. Dogovoreno je bilo da Klivlend pošalje Kraudera i Vejda ili Rouza u Jutu, Šamperta u Sakramento, a zauzvrat oni bi dobili Hila i Huda.

Divčev zamenik Vilijams je objašnjavao kako je Papajanis stalno bio u dogovoru, kao i Malaki Ričardson, takođe pik prve runde iz 2016.

Ovo je veoma naljutilo Jutu i Klivlend koji su želeli da okončaju pregovore, piše Vojnarovski.
Photo by Nick Laham/Getty Images
Postavlja se pitanje zašto Klivlend i Juta nisu želeli Papajanisa, pa makar ga kasnije otpustili. Naravno, uvek se radi o novcu.

Klivlend je već daleko prešao "porez na luksuz" i ugovor Grka (2,3 miliona dolara) plaćali bi tri puta više od ove cifre. To znači da Kavsi otpadaju i da bi "Big Papa" morao da ide u Jutu, koja ga takođe nije želela u timu.

Papajanis je za dve sezone odigrao 38 mečeva i zabeležio je više izgubljenih lopti nego blokada, asistencija ili ukradenih lopti. Nije impresionirao u Kingsima i oni su želeli da ga se reše putem ovog trejda.

Klivlend je bio spreman da pošalje Sakramentu novac za otkup ugovora, ali po pravilu NBA franšiza iz Ohaja mogla je da pošalje "samo" 2,1 milion dolara, a njemu je ostalo još 3,2 miliona u ugovoru.

Po pravilu ekipa može da plati na godišnjem nivou 5,1 milion dolara u trejdovima, a Klivlend je na početku sezone iskoristio 3 miliona kada su se rešili Ričarda Džefersona i Kajla Feldera koji su poslati u Atlantu.
Photo by Ethan Miller/Getty Images
Sakramento je želeo sav novac kako bi pokrili ugovor Papajanisa, a pošto je Klivlend mogao da dâ 2,1 milion zatražili su od Jute da dopuni ostatak. Džez je to odbio i pregovori su stali.

U celoj toj zbrci Jorgos Papajanis je mogao da košta Klivlend dva odlična igrača, Hila i Huda, sa kojima ponovo imaju velike, možda i najveće šanse za finale NBA lige.

Uprava Sakramenta je u NBA poznata kao jedna od najneoragizovanijih, a to potvrđuje i činjenica da je oko trejdova pregovarao Divčev pomoćnik, a ne on. Zašto?

Pa kako piše u tekstu novinara ESPN, Divac se retko javlja na telefon kada su u pitanju trejdovi iako ima najveći uticaj kao generalni menadžer.

Altman baš zbog toga nije želeo da pričao sa Srbinom, već je sve poslove obavljao preko njegovog zamenika – što je apsurdno.
Photo by Harry How/Getty Images
Juta i Klivlend su zaključili da ovaj dogovor nije vredan čistog gubitka od 1,1 miliona dolara, već su se drugačije dogovorili. Juta je uplatila ostatak novca Klivlendu, a zauzvrat imaće pravo da zamene pika druge runde sa drafta 2024. godine.

Da pojasnimo, Klivlend je sada imao dovoljno novca da pošalje Sakramentu za otkup ugovora Papajanisa, a Juta je dobila pravo da na Draftu 2024. godine zameni pik sa franšizom iz Ohaja – što je opet bolje nego da su imali čist gubitak od 1,1 miliona.

Ono što je dobro još za Džezere i Kavalirse jeste što su dve strane pošteđene dogovora oko Malakija Ričardsona, koji je poslat u Toronto u zamenu za Bruna Kabokla.

Trejd je mogao da bude gotovKlivlend je Juti poslao Kraudera i Rouza, odnosno Sakramentu Imana Šamperta, a oni su zauzvrat dobili ono što su i želeli – Džordža Hila i Rodnija Huda.

Takođe Juta je poslala Džoa Džonsona u Sakramento, ali je on kasnije otpušten od strane Kingsa.

Kao zaključak, otpušten je i Jorgos Papajanis – momak koji je veliki promašaj Vlada Divca i igrač koji je mogao da košta Klivlend ovakvih igara kakve trenutno gledamo na terenima NBA lige.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: