Šved: U Evropi klub radi sve, u SAD sve radiš sam

Košarkaš Himkija Aleksej Šved kaže da u Americi svakodnevne stvari oduzimaju fokus igraču koji se ne koncentriše samo na igranje.

Izvor: MLJ

Ponedeljak, 08.01.2018.

22:45

Šved: U Evropi klub radi sve, u SAD sve radiš sam
Getty images

Šved je formu sa Evrobasketa i nacionalnog tima Rusije preneoi na Himki početkom jeseni, ali je pre toga igrao tri godine i u NBA gde se prošetao kroz Minesotu, Filadelfiju, Hjuston, Njujork.

Posle tri godine u najjačoj ligi sveta vratio se u Evropu, a njegov Himki je vrlo dobra ekipa u evropskoj eliti.

"U Americi morate da mislite na sitnice iz svakodnevice koje vam padaju teže nego igranje. Kad potpišete ugovor u Rusiji, postoje ljudi koji vam pomognu da pronađete stan i klub vam obezbeđuje auto, čak i vozača i brine za sve van terena. To nije tako u NBA. Tamo sve radiš sam, čak i kupovinu", kaže Šved za La Đornatu Tipo.

Odluka o povratku nije bila laka jer ne voli da se seli, a upravo to se dešavalo u Americi.

"Došao sam u Rusiju iz nekoliko razloga. Stalni trejdovi su bili bitan razlog. Jednog dana ste u gradu, pozovu vas i morate da idete negde drugde da se pridružite drugom timu. Nisam to voleo. Kada sam počeo da razmišljam o povratku Rusija je bila moj prvi izbor. Imao sam ponude iz Turske i španskih evroligaških klubova ali sam hteo kući. Poziv Himkija je sve kockice složio na svoje mesto", istakao je Šved.

Himki je, pojačan Čarlsom Dženkinsom i Stefanom Markovićem ove sezone sedmi u Evroligi sa skorom 9-7, a Šved je na 16 evroligaških utakmica prosečno imao skoro 22 poena po utakmici, čemu dodaje 2.4 skoka i 4.4 asistencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: