Nikola Jokić – gospodar napredne statistike

Nikola Jokić, centar Denver Nagetsa, po naprednoj statistici u najjačoj ligi na svetu spada u sam krem de la krem NBA lige.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.01.2018.

10:47

Nikola Jokić – gospodar napredne statistike
Getty Images

Iako u Srbiji, tj. u Evropi, napredna statistika još nije zastupljena u tolikoj meri, kolege iz Sjedinjenih Američkih Država sve više značaja pridodaju statistici koja se računa prema posedima (uglavnom najmanje 100 poseda jedne ekipe).

Jedna od naprednih statstika je i realni plus minus (RPM), koji se dobija od zbira ofanzivnog reanog plus minusa (ORPM) i defanzivnog realnog plus minusa (DRPM).

U novembru smo pisali kako je Jokić "najbolji defanzivac lige" jer je bio prvi na listi po koeficijentu defanzivnog realnog plus/minusa. On računa se tako što se – na najmanje sto ofanzivnih poseda protivnika – meri uticaj igrača na defanzivu svoje ekipe.

Takođe, isto tako se meri koeficijant za ofanzivni plus minus, samo obrnuto – na najmanje 100 ofanzivnih poseda svoje ekipe – meri se uticaj igrača na napad tog tima.

Kada saberemo Jokićev koeficijent 2,41 (ORPM) + 3,02 (DRPM) – dobijamo 5,38. Po ovome, ispred Jokića su samo zvezda Roketsa Džejms Harden i Golden Stejta Stef Kari.

Na tvitu novinara Endija Bejlija, koji smo postavili ispod, možete pogledati i neke druge zanimljivosti u vezi sa našim asom, posle čega možemo da zaključimo da je Jokić gospodar napredne statistike. Sada još samo da te brojke maksimalno prenese na teren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: