Kukoč: Jokić? Inteligencija i neverovatna lakoća

Toni Kukoč, jedan od najboljih košarkaša sa ovih prostora u istoriji, rekao je da Nikola Jokić ima ozbiljne šanse da postane jedan od najboljih u NBA ligi.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

09:20

Kukoč: Jokić? Inteligencija i neverovatna lakoća
Photo by Nebojsa Parausic/Euroleague Basketball via Getty Images

Kukoč je u intervjuu za "Al Džaziru" govorio o ulasku u Kuću slavnih, nekadašnjoj reprezentaciji, ali i svojoj bogatoj karijeri u NBA, kada se dotakao i našeg Jokića.

Legenda Čikaga, koja sada radi kao skaut Bulsa, ističe da "glava" odvaja momka iz Sombora od ostalih igrača u najjačoj ligi sveta.

"Imao sam mogućnost da ga gledam na nekoliko utakmica. Duel u Čikagu protiv nas je odigrao strašno dobro i to je momak sa velikim mogućnostima. Ima dobre košarkaške kvalitete, veliku košarkašku inteligenciju i samo je na njemu koliko je voljan i željan da sve to usavrši i napreduje. Po mom mišljenju, on igra sa takvom lakoćom da ga je uživanje gledati", rekao je Kukoč za "Al Džaziru".

Jokić je odlučio da ove godine preskoči nastup na Evrobasketu, zbog čega je naišao na osude velikog broja srpskih navijača, a legendarni Splićanin kaže da je sve pitanje želje pojedinca.

"Mnogo se toga promenilo, a ja ne osuđujem nikoga. Hoće li neko igrati za reprezentaciju ili ne… Čast je i ljudi bi trebalo da budu ponosni kada dobiju šansu da igraju za nacionalni tim. Možda je i tačno to što su neki rekli, da ih iz kojekakvih razloga ekipe nisu pustile da igraju na Evrobasketu. Ali ako braća Gasol igraju za reprezentaciju, ako jedan Dirk Novicki nikada nije imao problema da nastupi, Toni Parker takođe, onda ne vidim razloge zašto naši igrači ne bi bili puštani od svojih NBA ekipa".
Foto: Getty Images
Mnogo se govorilo i o tome da klubovi "preko bare" zabranjuju svojim članovima da nose dres sa državnim grbom, zbog čega više od 40 velikih zvezda nije viđeno na Evropskom prvenstvu.

"Meni je bila želja da igram za reprezentaciju. Bulsi su me pitali da li želim da nastupam za nacionalni tim i ja sam odgovorio da želim. Volim i želim da igram za reprezentaciju i to je za nas normalno. Nikada nam nije zabranjeno. Ne znam koji su razlozi u ova novija vremena – zašto bi neko iz NBA klubova tražio bilo kojem od momaka da ne igra za državu. To je za mene novost, ali na kraju krajeva, kada neko želi da igra za reprezentaciju, ne verujem da postoji osoba koja mu to može zabraniti".

Kao potvrdu toga naveo je svoj primer.

"Dok sam igrao i dok me nisu povrede toliko uhvatile da mi je bilo potrebno tri-četiri meseca da se oporavim, bio je niz godina kada sam imao možda sedam slobodnih dana, ako i toliko. Obično bismo stizali daleko u plej-ofu NBA ili igrali finala, što je već sredina juna, a onda bih se sedam dana nakon toga pridruživao reprezentaciji za evropska ili svetska prvenstva, kao i za Olimpijske igre. Imao sam ciklus sezona kada sam igrao apsolutno bez ikakvog odmora. Kada odigraš 110 ili 112 utakmica u NBA, pa odeš na takva prvenstva, uz treninge i sve ostalo, sigurno ti je potrebno nekih dva meseca da se skloniš od košarke. Ne da se prepustiš sam sebi i ništa ne radiš, nego da se skloniš iz sveta košarke – sve to da bi mogao da se vratiš željan igre, treninga i uspeha".

Na kraju, on je naveo koliko je razvijen sistem u NBA i kako se vodi računa o perspektivnim igračima.

"Selekcija je rigorozna i u tome su toliko ispred Evrope – kad uoče talenat, učiniće sve kako bi se taj posao završio. Srediće način ishrane, treninga, spavanje… Uradiće sve, ali je poslednja reč na igraču, da li je spreman da to iskoristi ili ne. U NBA ligi će svakako obezbediti sve uslove da do toga dođe", zaključio je Kukoč za "Al Džaziru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: