Kako je sreća oblikovala GSW i čemu se Denver nada

Sreća ponekad može da bude ključan faktor, naročito kada gradite tim oko plejmejkera sklonom povredama.

MLJIzvor: B92
Podeli

Stef Kari će u Golden Stejtu "preživeti" trejd za Amare Stodemajera tokom noći drafta, potom i za Krisa Pola.

Klej Tompson je bio šuter koji nije mogao dobro da brani napadače, a njemu danas pripada "čast"da brani bekove koje Kari ne može da zadrži. Drejmond Grin je biran u drugoj rundi drafta, bio je nedovoljno vešt za trojku i nedovoljno krupan za krilnog centra i centra pa nije imao poziciju.

To su danas igrači koji čine ofanzivnu kaznenu ekspediciju i koji su u prethodne tri sezone osvajali titulu šampiona NBA lige jednom od najboljih odbrana lige. Sreća je svakako delovala da tim u kome je igrao i Nemanja Nedović četiri godine kasnije izgleda ovako moćno podržan i Durentom kao pridošlicom.

Sreća je zbog toga faktor na koji računaju i u Denveru. Do sada ih je pogledala nekoliko puta. Kao mali tim i ne tako atraktivno tržište pokušavali su i u prethodnom periodu da privuku neku od većih zvezda NBA lige i nisu uspevali.

Jedna od meta je bio Dvejn Vejd. Da je Vejd došao otišao bi Geri Heris. Heris je prema glasinama bio deo planiranog trejda i za Kevina Lava iz Klivlenda. Nije došao Pol Džordž, ali jeste Pol Milsap.

Heris nije otišao u zamenu za Milsapa, ali je pomogao u njegovom dovođenju i Nagetsi već od početka predsezone deluju bolje u odbrani. Ne bi ni on bio tu da Bulsi 2014. nisu pristali na razmenu - Dag Mekdermot za Herisa i Nurkića. Nurkić je kasnije "pretvoren" u Plamlija, a Heris igra sve bolje.

Na istom draftu je u Denver otišao i mladi Somborac Nikola Jokić. Potcenjeni srpski igrač je čekao svoj trenutak da zaigra i pokaže svoj pun potencijal i postane zvezda ekipe iz Kolorada.

U Denveru smatraju da su bili srećni i kod izbora Džamala Mareja i Emanuela Mudieja, mada je Mudiej "štucao" prošle sezone i mučio se sa procentima šuta. Boston izborom Nagetsa sa drafta nije bio zadovoljan jer su upravo Kelti sa 16. mesta vrebali Huanča Ernangomesa koji je od prošle sezone fizički napredovao i predstavlja dobro rešenje u šutu spolja za jednog visokog igrača.

Više je primera u skorijoj istoriji NBA gde su se supertimovi u nastajanju raspadali iako su pojedinačno imali najjače igrače. Najbolji primer je Oklahoma u kojoj su istovremeno igrali Durent, Vestbruk i Harden - svi kandidati za MVP priznanje ili njegovi osvajači.

Nešto loših izbora menadžmenta, nešto ega i sreća nisu se poklopili kao što se to desilo sa Voriorsima. Nagetsi računaju da će neki potezi, trejdovi i izbori sa drafta koji su se desili, ali i neki koji se nisu desili sličnu sudbinu za nekoliko godina ispisati i franšizi iz Denvera.

NBA

strana 1 od 637 idi na stranu