Nikola Jokić – sa cuclom na košarkaškom terenu

"Nije važno kakva ti je reputacija, ono što se računa jeste koliko si ovog momenta dobar. Ne radi se o tome ko si, ni odakle si potekao".

Izvor:

Sreda, 08.02.2017.

11:20

Nikola Jokić – sa cuclom na košarkaškom terenu
Getty Images

Ovako je američka kompanija 'Najki' započela priču o Nikoli Jokiću, srpskom reprezentativcu i prvoj zvezdi Denver Nagetsa, na svom zvaničnom sajtu.

"Svi u mojoj porodici obožavaju košarku. Imali smo koš u našem dvosobnom stanu, dok sam košarku igrao na terenu nedaleko od našeg doma. Čak i kada sam bio beba, sa cuclom u ustima, sećam se da sam sedeo satima i gledao stariju braću kako igraju košarku satima. Braća su 11, odnosno 13 godina starija od mene. Oduvek su bili čvrsti prema meni, pogotovo kada sam dovoljno odrastao da igram s njima", započeo je Nikola priču.

Dvadesetjednogodišnji Somborac igra maestralno u svojoj drugoj godini u najjačoj ligi sveta, toliko da se, kada nije na parketu, i te kako primećuje razlika u igri tima iz Kolorada.

"Voleo sam košarku jako, ali mi nije bilo strano da odem sa terena i gledam konjičke trke. Obožavam konje i oduvek sam maštao o tome da postanem konjušar. Opet, s druge strane, kako sam bio nešto niži i sa viškom kilograma – zamrzeo sam košarku posle prvog treninga. Ali otac me je terao da idem na treninge. Zbog visine, u tom trenutku, su me stavljali na poziciju plejmejkera, što se posle odrazilo i pomoglo mi da razvijem dodavačke sposobnosti. Trener me je voleo, govorio mi je da nastavim sa treninzima i vežbom, da bi ubrzo zaigrao u juniorskoj ligi. Tada su me primetili ljudi iz Mega Leksa i rekli mi da me drže na oku i da će održavati kontakt sa mnom. Na polusezoni, te iste godine, upitali su me da im se pridružim. Braća su mi sugerisala da se preselim u Beograd – 'Šta imaš da izgubiš', govorili su mi. To mi je i ulilo neophodno samopouzdanje da stignem tamo gde sam želeo", kaže Jokić.

"Spavao sam kada me je Denver draftovao"

Getty Images
Jokara ove sezone prosečno beleži 15,5 poena i 8,4 skokova po meču, za svega 26 minuta na parketu u proseku, ali ono što posebno impresinira sve navijače, ali i stručnjake, jesu njegove asistencije u maniru Miloša Teodosića – trenutno ih ima nešto više od četiri po susretu.

"Braća su me pozvala u pola noći da mi kažu da me je na draftu odabrao Denver, pomislio sam da sanjam i samo sam se okrenuo i nastavio da spavam. Kada mi se sve sleglo iste sekunde se i promenilo. Sve se promenilo. Takođe, to što sam odrastao pored dva starija brata pomoglo mi je da se nikada i ničega ne plašim, već da se isključivo koncentrišem na svoju igru, što je i ključ. Istovremeno, naučio sam i da nemam strah ni od jednog protivnika".

"Znam da sam svoju porodicu učinio ponosnom, ali sam isto tako svestan da mogu da postignem još više", zaključio je Nikola.

Nema sumnje da prisustvujemo stvaranju nove velike zvezde srpske košarke, zvezde koja je samo još jedan u nizu dokaza da Srbija zaista jeste zemlja "lopte i obruča", a postoji ozbiljna 'opasnost' da Nikola nadmaši sve ono što su njegovi slavni sunarodnici u prethodne dve decenije činili širom terena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: