Koliko je Jokić daleko od ključnog igrača Denvera?

Američki portal SB Nation, tačnije njegov ogranak iz Kolorada "Denver Stiffs", smatra da će Nikola Jokić biti drugi najvažniji igrač Nagetsa u sledećoj sezoni.

Izvor: AK

Četvrtak, 06.10.2016.

16:35

Koliko je Jokić daleko od ključnog igrača Denvera?
Foto: Getty images

Jokić je pre samo godinu dana stigao u NBA ligu, iz Mega Leksa, a Amerikanci se već sada pitaju koliko je daleko od ključne pozicije u timu Nagetsa.

Pretprošlog leta je maksimalno iskoristio problem Jusufa Nurkića sa povredama i pored Žofrija Lovernja od trećeg postao prvi centar ekipe, te u ruki sezoni prosečno beležio 10 poena uz 7 skokova, 2,4 asistencije i ukradenu loptu po meču.

Iako je dočekan sa skepsom u ligi, od prvog meča je pokazivao svoj raskošan talenat, a onda 18. novembra potvrdio da je buduća NBA zvezda.

Protiv jednog od favorita lige San Antonio Sparsa prepunog Ol-star igrača, između ostalih Tima Dankana, Lamarkusa Oldridža i Dejvida Vesta u reketu, izdominirao je sa 23 poena uz 12 skokova i 3 blokade. Već do januara je bio regularan u startnoj postavi Nagetsa, a u aprilu je bio treći ruki po broju glasova za najboljeg novajliju u ligi. Sjajnu sezonu zaokružio je odličnom igrom u dresu Srbije protiv SAD na Olimpijskim igrama u avgustu.

Već je svrstan među 100 najboljih igrača u NBA ligi za predstojeću sezonu, a SB Nation očekuje da vrlo brzo bude i među najboljima.

Kao njegove najveće adute američki analitičari ističu sjajnu pas igru, iako ima tek 21 godinu smatraju da je jedan od najboljih dodavača među visokim igračima. Uz svu svestranost prilikom dodavanja ističe se i vrlo mali broj izgubljenih lopti.

Košarkaška inteligencija je svakako nešto što ga razlikuje od većine drugih igrača, savršeno "čita" igru, "vidi" dodavanje pre nego što se otvori, pa kažu da ima um plejmejkera u telu krilnog centra ili centra.

Sjajan osećaj šut, skok, blok, blokadu, perfektna igra u odbrani, sve se to svrstava među njegove adute, a kao manu su mu našli samo jedan segment - atleticizam. Iako je vrlo okretan i pokretljiv u reketu, nedostaje mu brzina, pre svega hitrost, pa mu pokretljive "četvorke" često prave dosta problema, kao i izolacija šutera kojeg čuva.
Foto: Getty images
Analitičari očekuju da ga trener Majk Meloun sledeće sezone češće koristi na poziciji krilnog centra, pa će mu upravo pokretljivost biti vrlo bitna.

Predviđa se da će prosečno beležiti skoro 14 poena i 10 skokova, uz 3,5 asistencije i 1,5 ukradenih lopti te oko jedne blokade po utakmici.

Jokić je među najslabije plaćenim igračima Nagetsa, sa 1,35 miliona dolara za predstojeću sezonu, što će ostati verovatno i naredne dve sezone (1,41 i 1,47 mil) jer je draftovan u drugoj rundi i ima ruki ugovor, a potpisao ga je 2015. pre povećanja "seleri kepa".

To znači da ovogodišnji rukiji zarađuju više od Jokića, ali i još nekoliko drugih mladih, a važnih igrača nagetsa, Emanuela Mudiaja, Nurkića i Gerija Herisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: