Kanter promenio prezime, porodica ga se odrekla

Turski košarkaš Enes Kanter otišao je korak dalje zbog svojih političkih uverenja, promenio je prezime.

Izvor: AK

Utorak, 09.08.2016.

12:25

Kanter promenio prezime, porodica ga se odrekla
Foto: Getty images

Centar Oklahoma Siti Tandera se sada preziva Gulen, kao i njegov uzor hodža Fetulah koga turske vlasti smatraju odgovornim za neuspeli puč sredinom jula.

Kanter je odavno poznat kao veliki pristalica Gulenovog pokreta "Hizmet" koji promoviše islamske vrednosti, a koji živi u egzilu u SAD.

On je zbog toga izostavljen iz reprezentacije Turske na Evrobasketu 2015. te tekućeg leta u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riju, sudeći prema njegovim rečima, a njegov novi korak u znač podrške Gulenu mu je verovatno zauvek zatvorio vratak cele države.

Osim toga, Kantera se odrekla njegova porodica, a otac Mehmet se javno izvinio turskom narodu "jer ima takvog sina".

"Od danas se prezivam Gulen. Danas sam izgubio oca, majku, braću, sestre i sve rođake koje sam imao 24 godine. Rođeni otac mi je tražio da promenim prezime, majka koja me je rodila me se odrekla, braća s kojima sam odrastao me više ne poštuju. Rođaci ne žele da me vide. Ne samo jedan, hiljadu Enesa bi se žrtvovalo za Hizmet. Dao bih život za ovu stvar. Bog je dao moj život u ruke dragog hodže zbog koga bih se smejao paklu u lice. Žrtvovao bih celu porodicu za Hizmet i našu stvar. Bog će prigrliti verne članove i doneće nam pobedu. Otpor, braćo i sestre! Budite strpljivi. Ne smemo da padnemo, ne smemo da budemo gubitnici na putu pobede. Cela moja porodica je žrtvovana za Hizmet, cela moja porodica od danas je hodža Gulen. Agresori će brzo pasti, Bog je na našoj strani, učiniće sve da bude dobro. Nećemo odustati od borbe", napisao je u saopštenju turski košarkaš i potpisao se kao Enes (Kanter) Gulen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: