Kobijevo "uputstvo za upotrebu" za mlade sportiste

Kobi Brajant je legenda, jedan od najboljih igrača svih vremena, da je bio više od košarkaša pokazuje pismo koje je napisao sebi kada je imao samo 17 godina.

Izvor: AK

Četvrtak, 21.07.2016.

17:10

Kobijevo
Foto: Getty images

Neposredno pre nego što je draftovan kao 13. pik 1996. godine, kada je imao samo 18 godina, Brajant je dao sebi nekoliko saveta kako bi trebalo da se ponaša u budućnosti, pre svega u vezi sa prijateljima i okolinom.

Kobijevo pismo samom sebi moglo bi da posluži kao savršen priručnik za svakog mladog sportistu kojeg očekuje iznenadno bogatstvo i sve što stim dolazi. Dragi sedamnaestogodišnji ja,

Kada se tvoj dečački san igranja za Lejkerse ostvari sutra, moraš pronaći način za investiranje u budućnost tvoje porodice i prijatelja. To zvuči jednostavno, možda misliš da nema potrebe za razmišljanjem, ali uzmi vremena.

Rekao sam INVESTIRAJ. Nisam rekao POKLONI. Dozvoli mi da ti objasnim.

Jednostavno poklanjanje materijalnih stvari bliskim osobama se možda trenutno čini ispravnim. Voliš ih, uvek su bili tu za tebe dok si odrastao, pa je ispravno da oni dele tvoj uspeh i sve što dolazi s njim. Dakle, kupiš im veliku kuću, auto, plaćaš njihove račune. Želiš da žive divan, ugodan život, zar ne?

Ali doći će dan kada shvatiš da, bez obzira koliko ti mislio da činiš pravu stvar, sprečavaš njihov napredak.

Shvatićeš da si se brinuo o njima jer je činilo da se TI osećaš dobro, da TI budeš srećan jer ih vidiš nasmejane i bezbrižne – to je bilo neverovatno sebično od tebe. Dok si se osećao zadovoljno sobom, polako si uzimao delić njihovih snova i ambicija. Dodavao si materijalne stvari u njihove živote, ali oduzimao najvrednije poklone od svih: nezavisnost i rast.

Shvati da ćeš uskoro biti vođa porodice, što uključuje teške poteze, čak i kada ih tvoji bližnji ne razumeju svaki put. Investiraj u njihovu budućnost, nemoj samo davati.

Koristi svoj uspeh, bogatstvo i uticaj da im omogućiš najbolje pozicije za ostvarivanje njihovih snova i pronalazak prave svrhe. Školuj ih, omogući im intervjue za posao i pomozi im da vode vlastite bitke. Drži ih na istom nivou truda, rada i posvećenosti koji su bili potrebni i tebi da bi uspeo.

Pišem ti ovo sada da bi mogao početi ovaj proces momentalno, da se ne bi morao nositi s bolom i teskobom vađenja tih istih osoba iz zavisnosti koju si im prouzrokovao. Ta zavisnost vodi do besa, mržnje i ljubomore svih uključenih, to se tiče čak i tebe. Dok vreme bude prolazilo, videćeš ih kako rastu i razvijaju se, stvaraju svoje ambicije i ispunjavaju ih, a tvoj odnos sa svima će biti mnogo bolji. Postoji još dosta stvari o kojima bih ti mogao pisati, ali imaš tek sedamnaest godina, znam da ne možeš držati pažnju dovoljno dugo za dve hiljade reči.

Sledeći put kada budem pisao, možda ću se dotaći izazova mešanja krvi i posla. Najvažniji savet koji ti mogu dati jeste da roditelji ostanu RODITELJI, a ne menadžeri.

Pre nego što potpišeš taj prvi ugovor, odluči se za pravi budžet za roditelje – onaj koji će im omogućiti lagodan život, ali učiniti i da tvoj posao raste. Na taj način, tvoja deca i unuci će biti u prilici da investiraju u vlastitu budućnost kada za to bude vreme.

Tvoj život će se uskoro promeniti i mnoge stvari će krenuti na tebe neverovatnom brzinom. Ali pusti da se sve slegne uveče, posle još jednog dana treninga od devet sati. Veruj mi, postavi stvari na pravi način od samog početka i izbeći ćeš masu suza i boli, od kojih nešto ostane i do danas.


S ljubavlju,
Kobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: