NBA:Simons prvi pik, Zagorac 35, Bogdan u Kingsima

Brucoš Univerziteta LSU Ben Simons izabran je kao prvi pik na ovogodišnjem draftu i NBA karijeru će započeti kao član Filadelfije.

Izvor: SV

Petak, 24.06.2016.

01:40

NBA:Simons prvi pik, Zagorac 35, Bogdan u Kingsima
Getty Images

Potencijalni reprezentativac Srbije Rade Zagorac je postao 35. pik, pošto su ga odabrali Seltiksi, ali ide u Memfis, a prethodno su iz Mega Leksa draftovani Timoti Luvavu i Ivica Zubac.

"Hajlajt" večeri je stigao i iz Sakramenta, Kingsi su draftovali Markiza Krisa sa sedme pozicije, ali potom trejdovali za kasnije pikove i prava na Bogdana Bogdanovića.

Drugi pik je Brendon Ingram, nisko krilo sa Djuka koji će u Lejkerse, Dželejn Braun ide u Seltikse, Dragan Bender u Finiks, a prvih pet je kompletirao plejmejker Kris Dan, koga su izabrali Vulvsi.

Jedan od najgorih timova NBA lige, Siksersi, su dobili krilnog košarkaša koji, prema procenama stručnjaka, ima sposobnost dodavanja kao Medžik Džonson i Lebron Džejms, poseduje odličan osećaj za skok, glavno napadačko oružje mu je prodor licem prema košu, ali ima očajan šut.

U svojoj prvoj i jedinoj sezoni u NCAA beležio je svega 61% šuta iz reketa, sa poludistance je beležio samo 28% uspešnosti, a za celu sezonu je šutnuo samo tri trojke i pogodio jednu.

Simons je visok 208 centimetara i težak 109 kilograma, pohađao je srednje škole Boks hil i Monteverde, a na koledžu je proveo samo jednu godinu u kojoj je na 33 utakmice igrao nešto manje od po 35 minuta, ubacivao 19,2 poena i skoro 12 skokova i pet asistencija.

Kako god, mladić rođen 1996. godine u Melburnu će odmah u startnu petorku Siksersa, ali nije izvesno da će uspeti da uradi ono što je uradio čovek izabran pre 20 godina, Alen Ajverson. Sa druge pozicije Los Anđeles Lejkersi su pokupili Brendona Ingrama, šutera sa Univerziteta Djuk, koji se poredi sa Kevinom Durentom.

Poreklom iz Severne Karoline može da igra "jedan na jedan", prošao je školu Majka Kšiševskog, nema problem sa preuzimanjem odgovornosti, ali je neophodno da nabaci masu, visok je 206 centimetara, a težak svega 88 kilograma.

U protekloj sezoni je beležio 17,3 poena, skoro sedam skokova i dve asistencije. Boston Seltiksi su sa trećeg mesta izabrali Džejlena Brauna, iako se očekivalo da to bude plejmejker Kris Dan. Braun može da odigra na bekovskoj i krilnoj poziciji, stiže sa Univerziteta Kalifornija, nije preterano dobar šuter, ali bio mogao odlično da se uklopi u svoj budući tim, kao bekap Džeju Krauderu i Markusu Smartu.

Posebno, za razliku od prva dva pika, čini se da je najspremniji da odmah "uleti" u igru.
Getty Images
Mladi hrvatski reprezentativac Dragan Bender izabran je kao četvrti pik na draftu i otići će u Finiks Sanse, koji su očajnički želeli da u ekipi imaju "streč" četvorku. Momak rođen 1997. godine može da radi bukvalno sve na terenu, ima kvalitetan šut za igrača visokog 216 centimetara, a već prošle sezone je u Makabiju najavio da je igrač sa velikim potencijalom, iako nije dobio neku naročitu šansu.

Ponikao je u Splitu, potom bio u Kašteli, a 2014. godine se preselio u Tel Aviv. Proveo je i sezonu na pozajmici u Ironi Ramat Ganu. Mediji u regionu ga porede sa Tonijem Kukočem, na evropskom nivou se govori da nije viđen veći talenat od Dirka Novickog, dok američki poznavaoci košarke očekuju da mladi Hrvat u sledećoj sezoni uradi ono što je Kristaps Porzingis učinio protekle. Da postoji velika verovatnoća da će Riki Rubio završiti posao u Minesoti govori i peti pik. U redove Timbervulvsa ide Kris Dan, 22-godišnji plejmejker koji je proveo sve četiri godine na koledžu Providens. Verovatno je najbolji plejmejker u celoj draft klasi, poseduje sve što bi trebalo, a smatra se i da ima kvalitete zvezde Vašington Vizardsa, Džona Vola.

Kao Badija Hilda je šesto ime koje je prvi čovek lige Adam Silver pročitao. Sjajni šuter za Bahama je proveo četiri godine na Unverzitetu Oklahoma, a u poslednjoj sezoni je beležio tačno 25 poena po utakmici.

Još jedan šuter i još jedan "stranac"... U Denver Nagetse ide Džamal Marej, kombo bek koji deluje pomalo tromo, ali je sjajan atleta, još bolji šuter i prava akvizicija za ekipu koja je imala velikih problema sa realizacijom van 7,24.

U njegovu korist ide i to što u NBA stiže sa elitnog koledža Kentaki, iako je u protekloj sezoni imao određenih problema, pa je sa pozicije "jedan" prekomandovan na "dvojku". Problem za njega mogu biti nešto sporije noge, što nikako nije dobro ukoliko želi da zaigra kao plejmejker.

Vlade Divac je odlučio da sa sedmog mesta izabere Markiza Krisa, krilnog centra sa šutem, ali je potom saopšteno da će on u Finiks Sanse. Za sada nije zvanično poznato ko će otići u drugom smeru, ali se pominje da će u Kingse prava na Bogdana Bogdanovića.
Getty Images
Prvi Austrijanac u NBA ligi je postao Jakob Petl, koga su za devetog mesta izabrali Toronto Reptorsi. Dosadašnji centar Univerziteta Juta je ponikao u austrijskoj Arkadiji, a u Kanadu donosi nešto više od 17 poena i skoro 10 skokova po meču, koliko je beležio u svojoj drugoj sezoni na koledžu.

Poslednji u Top10 stiže "zemljak" Luola Denga i Manutea Bola... Ton Mejker je (zvanično) rođen 1993. godine u Sudanu, sa šest godina je pobegao od građanskog rata u Australiju, a sada stiže u Milvoki Bakse.

Idealan igrač za ekipu koju gradi Džejson Kid, visok je 216 centimetara, moraće svakako da doda koji kilogram na svojih sadašnjih 98, strašan je atleta i pravi partner za Janisa Adetokumba, Krisa Midltona i Džabarija Parkera.

Dinastija Sabonis se nastavlja, sa 11. pozicije na draftu u NBA stiže Domantas, nekadašnji košarkaš Unikahe, koji će putem svog oca krenuti iz Orlanda.

Prethodno se školovao na Univerzitetu Gonzaga, gde je pokazao da je potpuno drugačiji igrač od najstarijeg Sabonisa. Levoruk je, igra na poziciji "četvorke", ume da šutne i veoma je nezgodan za čuvanje.

Ipak, Sabonis neće u Orlando, u prvom velikom trejdu Serž Ibaka će obući dres Medžika, a u Oklahomu, uz njega, idu Viktor Oladipo i Ersan Iljasova.

Posle trejdovanja Džefa Tiga, Hoksi su odlučili da podmlade ekipu, a u tom smeru ide i izbor 22-godišnjeg krila Taurina Prinsa. On stiže u Atlantu u okviru pomenutog trejda.

Sa 13. mesta izabran je doskorašnji centar Panatinaikosa Jorgos Papajanis, koji će u Finiks, Čikago je odlučio da se kocka sa šuterom Denzelom Valentinom, koji ima velikih problema sa kolenima, dok je niz Evropljana u prvih 15 pikova nastavio Huan Ernangomes, koji će u Denver.

Za Špancem izabran je i Francuz, krilni centar Giršon Jabusele je preko Dalasa završio u Bostonu, ali se ne očekuje da će potpisati ugovor.

Memfis je izabrao Vejda Boldvina, što podgreva glasine da će Majkl Konli biti trejdovan, a u Detroit ide visoko krilo Henri Elenson. Sa 19. i 20. pozicije izabrani su bekovi, Malik Bizli neće u Portland, već u Denver, dok je Indijana za Bruklin izabrala Krisa Leverta.

Šuter je otvorio i poslednjih deset u prvoj rundi, Deandre Bembri će postati košarkaš Atlanta Hoksa. Ozvaničen je i trejd u kom će Marko Belineli postati član Šarlota. U Sakramento ide 22. pik, bek sa Univerziteta Sirakjuz Malaki Ričardson, a gomilu Evropljana nastavio je centar Cibone Ante Žižić, posle Dina Rađe i Stojka Vrankovića u Bostonu bi mogao da zaigra i momak koji je pružao veoma dobre partije u prošlosezonskom izdanju ABA lige.

Rame uz rame Simonsu stao je košarkaš Mega Leksa Timoti Luvavu. Mladog Francuza su sa 24. pozicije izabrali Siksersi, a prvo što je rekao posle rukovanja sa Silverom je da je "kompletan igrač".

Kao 25. pik izabran je krilni centar Brajs Džonson, koji će pokušati da postane bekap Blejku Grifinu u LA Klipersima.

Usledio je niz stranaca, najpre je Turčin Furkan Korkmaz poneo kačket Filadelfije, potom Kamerunac Paskal Sijakam Toronta, a Skal Labisijer Finiksa. Ipak, on će u Sakramento, u okviru trejda koji je uključio i prava na Bogdana Bogdanovića.

Poslednje pikove su birali Sparsi i Voriorsi, na časove Grega Popoviča će plejmejker Dejonte Marej, a u redove vicešampiona centar Demijan Džons.

Iako se predviđalo da će biti u Top10 pikova, Dejonta Dejvis je izabran tek kao 31. pošto je prethodno sa porodicom napustio "grin rum". Pokušaće da izbori ugovor u Bostonu, a sledeće ime je stiglo ponovo iz Mega Leksa.

Nekadašnji košarkaš Cibone Ivica Zubac je 32. pik ovogodišnjeg drafta, a prava na njega obezbedili su Lejkersi.

Saigrač mladog Hrvata, kapiten Mega Leksa u prethodnoj sezoni Rade Zagorac izabran je kao 35. pik, od strane Boston Seltiksa, ali je završio u Memfisu. Hjuston Roketsi vole Kinu - sa 43. pozicije su izabrali Žu Kija, senzacionalnog mladića visokog 218 centimetra koji ima šut kao klasičan bek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: