'Kralj' povratio krunu – Klivlend osvojio titulu!

Klivlend Kavalirsi postali su šampioni NBA lige prvi put u istoriji kluba, istorijskim preokretom protiv Golden Stejt Voriorsa.

Izvor:

Ponedeljak, 20.06.2016.

05:00

'Kralj' povratio krunu – Klivlend osvojio titulu!
Getty Images

Tim iz Ohaja slavio je u Ouklendu u sedmom meču velikog finala 93:89, postavši tako prva ekipa koja je nadoknadila dva poraza u borbi za prsten i titulu.

Gledali smo pravu dramu u Orakl Areni, od prvog do poslednjeg minuta, a meč je rešen tek na ulasku u poslednjih 60 sekundi – kada je Kajri Irving pogodio trojku preko Stefena Karija za vođstvo svog tima od tri poena (92:89).

Plej šampiona nije uspeo da uzvrati na isti način na drugoj strani, u velikoj meri zahvaljujući i sjajnoj odbrani Kevina Lava, da bi posle polovičnog učinka Lebrona Džejmsa sa linije bacanja veliko slavlje moglo da počne.

Upravo je 'Kralj', još jednom, i bio najzaslužniji za ogroman trijumf svog tima – 27 poena (8/19 za dva, 1/5 za tri), 11 skokova i 11 asistencija, tri blokade, dve ukradene lopte.

Momak iz Akrona u Ohaju tako je ispunio obećanje koje je dao još po dolasku u najjaču ligu sveta pre 13 godina – doneo je trofej kući.

"Dao sam ono najbolje od sebe, iz sebe i vredelo je. Ispunio sam ono što sam obećao. Klivlende, ovo je za tebe!", zaurlao je vidno emotivni, ali i premoreni Lebron.
Getty Images
Koliko je ovo finale bilo izjednačeno možda najbolje oslikava podatak da je Klivlend u ukupnom rezultatu, kada se gleda svih sedam susreta, slavio sa 703:699.

Najbolji košarkaš današnjice osvojio je svoj treći prsten, u svom sedmom finalu, posle dva slavlja u dresu Majami Hita, a takođe je i po treći put u karijeri proglašen najkorisnijim (MVP) igračem finalne serije.

Ovo mu je bio sedmi tripl-dabl u onim najvećim utakmicama, pa sada legendarni Irving Medžik Džonson ima samo jedan više. Takođe, samo su još Džeri Vest (1969) i Džejms Vorti (1988) bili dvocifreni u tri kolone u odlučujućoj sedmoj utakmici velikog finala.

S druge strane, trener Kavsa Tajron Lu stigao je do titule u svojoj ruki sezoni, pošto je otprilike na njenoj polovini preuzeo tim od Dejvida Blata, postavši tek 14. trener koji je titule osvajao i kao igrač i kao trener.

"Napisali smo nove stranice istorije večeras. Klivlende, Ohajo, vraćamo se... I donosimo vam poklon", nije ni bivši plej Los Anđeles Lejkersa mogao da suzdrži suze, pošto je plakao dobrih pet minuta na klupi po okončanju meča.

Istovremeno, osim toga što su osvojili prvi trofej u istoriji franšize, Kavalirsi su skinuli i 'kletvu' sa grada jer su doneli prvu titulu u nekom od profesionalnih sportova još od 1964. godine, kada su to u NFL učinili Klivlend Braunsi.
Getty Images
U odlučujućem meču gledali smo pravi NBA klasik, veliku borbu od prvog poseda, uz pregršt spektakularnih poteza na obe strane i preokreta, da bi prevagu u dramatičnoj završnici odnele dve prve zvezde gostiju.

Iako su i jedni i drugi u prvom poluvremenu imali periode dobre igre, Voriorsi su do odlaska na odmor uspeli da nadokande pet poena zaostatka i na poluvreme odu sa sedam poena viška. Nastavilo se u istom ritmu i u nastavku, da bi ovoga puta gosti zaigrali bolje i anulirali minus.

Međutim, za razliku od prvog dela igre, Kajri Irving preuzeo je odgovornost u trećoj deonici, zaigrao daleko agresivnije, odlučnije i održao svoj tim u životu pred poslednjih 12 minuta igre u sezoni.

Tada je usledio vrhunac večeri, izuzetno mali broj poena i veliki broj promašenih otvorenih šuteva na obe strane, uz atipične greške, doveo je do toga da gotovo pet minuta ne vidimo niti jedan poen.

Iako se rezultat nije menjao, kao ključna za ishod utakmice ističe i se i nadrealna blokada Džejmsa, kada je u svom stilu dojurio sa polovine terena i zalepio Andrea Iguadalu.

Dugo je na semaforu stajalo 89:89, posle šest vezanih poena LBJ, a vreme je sve brže curilo, ali je onda na scenu stupio 'Uncle Drew'. Driblingom, pa korakom u stranu stvorio je minimalni prostor pored Stefa i pogodio preko njegove ruke bez koske, da bi Lebron samo potvrdio istorijski podvig u sledećem napadu.
Getty Images
Kajri je meč završio sa 26 poena (8/18 za dva, 2/5 za tri), šest skokova i po asistencijom i uhvaćenom loptom, dok je dvocifren u redovima pobednika bio samo još Džej Ar Smit sa 12 poena (3/5 za dva, 2/8 za tri), uz četiri skoka.

Sjajan je bio i osporavani Kevin Lav sa 14 skokova i devet poena, isti košgeterski učinak imao je i Tristan Tompson, a Iman Šampert dodao je šest poena.

Akutelnim šampionima, kojima za utehu ostaje činjenica da su sa 73 pobede i devet poraza oborili rekord Čikago Bulsa, po broju pobeda u regularnom delu sezone, nije pomogla ni spektakularna partija Drejmonda Grina.

Grin je u prvom poluvremenu šutirao trojke 5 od 5, ubacivši čak 22 od svojih 32 poena (5/7 za dva, 6/8 za tri) pre odlaska na odmor. Imao je i 15 uhvaćenih lopti, kao i dve ukradene, a samo jedno uspešno dodavanje delilo ga je od tripl-dabla.

Najveću podršku Drejmond je imao u Stefu Kariju, koji je zabeležio 17 poena, ali uz očajan šut iz igre (2/5 za dva, 4/14 za tri), uz pet skokova, dve asistencije i četiri izgubljene lopte.

Nije se previše istakao ni Klej Tompson sa 14 poena (4/7 za dva, 2/10 za tri), dok je Harison Barns ubacio deset.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

279 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: