39: Vukao Pipena, izludeo Dankana... Povlači se!

Džoi Kraford, jedan od sudija sa najdužim stažom u NBA ligi, povući će se na kraju tekuće sezone.

Izvor: SO

Nedelja, 03.01.2016.

15:00

39: Vukao Pipena, izludeo Dankana... Povlači se!
Getty Images

“Završio sam“, rekao je 64-godišnji Kraford, “Došao sam do tačke u kojoj sam rekao: ’Neću da pravim budalu od sebe’. Bilo mi je toliko lepo da želim da odem na vreme, a ne samo da sudim da bih sudio“.

Kraford je bio deo NBA lige 39 sezona i sudio je na rekordnih 313 plej-of utakmica. Trenutno se oporavlja od povrede kolena, nada se da će se na posao vratiti prvog marta i da će svoju poslednju sezonu privesti kraju u velikom stilu.

Poznat je kao teatralan sudija, često je kritikovan zbog svog temperamenta i nije se plašio da se umeša u utakmicu.

Tako je u finalu plej-ofa Istoka 1989. godine bukvalno odvukao Skotija Pipena sa terena. Jednom je čak i slomio prst dajući tehničku grešku – ne postoji snimak tog trenutka, ali ovako ga je Kraford opisao 2012. godine u intervjuu za Njujork Tajms.

“Jedne večeri toliko sam jako Bilu Fiču pokazao tehničku grešku da samo slomio prst. Bio je potpuno natečen, udario sam ga celom šakom signalizirajući tehničku. Od tada sam malo promenio način pokazivanja“, kaže Kraford.

Spomenuli smo da je bio teatralan, a evo jednog od brojnih primera: Kako je konstatovao jedan američki kolega, na njegovim utakmicama nikada nije bilo dosadno. Tokom skoro četiri decenije suđenja dešavale su se i greške, pa je Kraford u finalu Istoka 2005. godine praktično gurnuo Dejmona Džonsa u aut i izazvao smeh Čonsija Bilapsa i svih ostalih. Ono što mu je umnogome obeležilo karijeru jeste incident sa Timom Dankanom. Godinama se šuškalo da Kraford ne miriše baš Dankana i Sparse, a sve je kulminiralo na meču između San Antonija i Dalasa prei kraju regularnog dela sezone 2007. godine.

Tada je Dankan zaradio dve tehničke greške, a Kraford ga je isključio jer se na klupi za rezerve smejao nekim njegovim odlukama. Ako je verovati Timiju, Kraford ga je čak izazvao i na tuču posle meča.

Definitivno je preterao, tadašnji komesar NBA lige Dejvid Stern suspendovao ga je do kraja sezone i tako je prekinuta serija od 21 sezone u kojima je sudio u velikom NBA finalu.

“Ta stvar sa Timom Dankanom verovatno mi je promenila život, kao da sam došao do saznanja da sam možda radio stvari na pogrešan način i da moram da se pregrupišem, na terenu i van njega“, kazao je Kraford.

Vraćen je na dužnost sledeće sezone, a 2012. godine sportski ekonomista Rajan Rodenberg na osnovu svoje analize zaključio je da Krafordove odluke nisu imale negativan uticaj na Sparse. Naravno, tu nije kraj situacijama u kojima je Kraford bio u centru pažnje. Tako je u petoj utakmici polufinala plej-ofa između Memfisa i Oklahoma Sitija naglo prekinuo Kevina Durenta, koji je na 27,5 sekundi do kraja šutirao drugo bacanje za izjednačenje.

Posle Krafordovog upada Durent je promašio, a Tander je izgubio utakmicu. To je učinio kako bi se na semaforu pokazalo da su Grizlisi u bonusu...

“Bila je to čudna situacija, reći ću toliko“, prokomentarisao je posle meča trener Oklahoma Sitija Skot Bruks. Nešto slično učinio je i Nikoli Mirotiću: Znao je da se naljuti na zapisnički sto... ...A jednom prilikom samo što nije isključio čistača parketa. Rekao je Timofeju Mozgovu da umukne... ...A stigao je i da čuva Stefa Karija. Njegova karijera ipak nije bez mrlja i van parketa – bio je jedan od osmorice sudija koji su se teretili za utaju poreza. Na kraju četvorogodišnje istrage, 1998. se Kraford izjasnio krivim za utaju od 82.500 dolara u periodu od 1991. do 1993. godine. Dao je ostakvu, ali ga je komesar Stern vratio na posao.

Uprkos svemu tome, slika o Krafordu pretežno je pozitivna i nedostajće svima u NBA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: