Džordanu od Dalasa 80 miliona

Dosadašnji centar Los Anđeles Klipersa Deandre Džordan potpisaće maksimalan četvorogodišnji ugovor sa Dalas Meveriksima vredan 80 miliona dolara, prenosi ESPN.

Izvor:

Nedelja, 05.07.2015.

11:52

Default images
Beta/AP Photo/David J. Phillip

Kako se navodi, snažni 26-godišnji centar imaće mogućnost da po isteku treće sezone ugovora ponovo postane slobodan agent.

Maveriksi su tako uspeli da kompletiraju drugi veliki transfer u samo nekoliko dana, pošto su prethodno postigli verbalni dogovor sa bekom Portland Trejblejzersa Veslijem Metjuzom, koji bi za četiri godine trebal da inkasira oko 52 miliona.

Identičnu sumu kao i Džordan dobio je i Lamarkus Oldridž, koji je odlučio da, poput Metjuza, napusti 'Rip City' i pojača San Antonio Sparse. Ključna u Džordanovoj odluci da napusti Los Anđeles bila je činjenica da bi se vratio u Tekasa, gde je i studirao kao član koledža 'Texas A&M'.

"Smatramo da će on biti naš najbolji igrač u godinama koje slede. Igrač franšize do kraja karijere", napisao je predsednik Dalasa Mark Kjuban, nazvavši Džordana 'Šekolikim' i istakavši da u njemu vidi igrača koji može da ostvaruje 'dupli' dabl-dabl – 20 poena, 20 skokova.

Jedan od najboljih centara lige pregovarao je i sa Njujork Niksima i Los Anđeles Lejkersima, ali je već u samom startu bilo jasno da je zainteresovan za priču samo sa Mavsima i Klipersima. Na kom nivou i koliko ozbiljno funkcioniše jedna NBA franšiza, ali i sama Liga, najbolje pokazuje strategija šampiona iz 2013. godine u pregovorima sa dvojicom spomenutih igrača. S obojicom su bile zakazane večere, što je uobičajena praksa u NBA, s tim da su bili angažovani i 'emisari' kluba misiji.

Najpre je u noći drafta u Los Anđeles poslat član ekipe Čendler Parsons, kako bi proveo vreme sa potencijalnim pojačanjima, da bi mu se kasnije pridružila i prva zvezda ekipe Dirk Novicki zajedno sa predsednikom Kjuboanom, kao i predsednik košarkaških operacija Doni Nelson i trener Rik Karsli.

Džordan iza sebe ima sjajnu sezonu, u kojoj je njegov tim stigao do finala Zapadne konferencije, a on je na tom putu ušao u istoriju NBA lige. Drugu godinu zaredom imao je najveći procenat pogođenih šuteva iz igre (71 odsto) i skokova po meču (15) – čime je postao prvi igrač od legendarnog Vilta Čemberlena kome je to pošto za rukom. Takođe, po procentu šuta u sezone Deandre je odmah iza Vilta, koji je u sezoni 1972/73 šutirao 72,7 odsto iz igre.

Momak iz Hjustona, treći najbolji defanzivac prošle sezone, postao je i jedini igrač u istoriji najjače lige sveta koji je beležio najmanje 13 skokova po meču, uz šut iz igre od preko 70 odsto uspešnosti u plej-ofu, a uspeo je da pogodi i jednu trojku. Prosečno je beležio 11,5 poena tokom sezone, ali je zbog lošeg izvođenja slobodnih bacanja (39,7 odsto) često namerno fauliran od strane protivnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: