Tripl-dabl Džejmsa za 3-0 Kavsa

Klivlend Kavalirsi zabeležili su treću uzastopnu pobedu protiv Atlanta Hoksa i tako došli na korak do plasmana u veliko finale NBA lige.

Izvor:

Ponedeljak, 25.05.2015.

08:27

Default images
Beta/AP Photo/Tony Dejak

Posle duplog brejka u Džordžiji, Kavsi su teže nego što se očekivalo slavili na prvom meču u kom su bili domaćini, pošto su to učinili tek posle produžetka – 114:111.

Ponovo je za pobedu tima iz Ohaja bio najzaslužniji maestralni Lebron Džejms, ponovo je ubacio preko 30 poena, a ovoga puta je pored 37 poena ostvario i neverovatnih 18 skokova i 13 asistencija – za novi tripl-dabl.

Sva je prilika da ćemo u velikom finalu gledati duel Golden Stejt Voriorsa i Klivelend Kavalirsa, pošto ekipa iz Ouklenda takođe ima tri trijumfa prednosti u finalu Zapada protiv Hjuston Rokitsa – a niti jedan tim u istoriji najjače lige sveta nikada nije nadoknadio deficit od tri poraza.

U noći između ponedeljka i utorka, tri časa posle ponoći, Voriorsi imaju prvu meč loptu u Teksasu, dok će istu priliku, naredne noći, imati Kavsi na domaćem terenu.
Beta/AP Photo/Tony Dejak
Najbolji igrač današanjice imao je košmaran početak susreta, najgori od kada profesionalno igra košarku, ali ga to nije sprečilo da pruži još jednu spektakularno partiju i praktilčno sâm donese novi trijumf svom timu. Lebron je promašio prvih deset šuteva na meču, prve poene postigao je tek u 17. minutu igre – da bi kada je to bilo najbitnije pogodio najpre trojku, a zatim i polaganje za veliko slavlje domaćih navijača.

Nijedna od dveju ekipa nije uspela da stvori osetniju predost sve do ulaska u poslednjih 12 minuta susreta, da bi onda domaći sastav stekao deset poena prednosti. Međutim, gosti se nisu predali, stigli su do preokreta i četiri poena prednosti na 90 sekundi do kraja. Sve to uspeli su bez Ala Horforda, pošto je najbolji igrač gostiju isključen zbog pokušaja da udari laktom Delavedovu u glavu.

Usledio je odgovor Kavsa i polovičan učinak Imana Šamperta sa linije za slobodna bacanja za novo izjednačenje, 18 sekundi pre kraja (104:104). Priliku da ipak svom timu donese trijumf propustio je Džef Tig, pošto je bio neprecizan za tri poena.

Dodatinih pet minuta igre otvorili su pogoci Tiga i Tristana Tompsona, da bi Džej Ar Smit zatim pogodio novu trojku. Ponovo je uzvratio plej tima iz Džordžije, sa pet vezanih poena, ali je onda na scenu stupio Lebron Džejms. Najpre je na 36 sekundi do kraja, posle promašenog šuta, 'prodao' divnu fintu šuta i pogodio iz kornera, 'zalepio' Tiga, a zatim preuzeo odgovornost u poslednjem napadu i položio za pobedu. Hoksi su u preostalih 18 sekundu imali dve prilike da izbore novi produžetak, ali je Mek oba puta bio neprecizan.
Beta/AP Photo/Tony Dejak
Učinak 'Kralja' još više dobija na težini kada se sagledaju sve okolnosti. Osim što je gotovo 47 minuta proveo na parketu, bio je lišen i pomoći Kajrija Irvinga, a sve to bilo je i te kako vidljivo u samom finišu i po okončanju meča – kada se prosto srušio na zemlju, a ustao je tek uz pomoć saigrača.

"Dao sam sve od sebe – sve što sam imao", rekao je Džejms odmah posle duela, a nedugo zatim pružen mu je ekspresan tretman za oporavak, "Osećao sam se i bolje (smeh). Igram do granice iscrpljenosti, mislim da nisam mogao da pružim više od ovoga, a ponekada vam se telo prosto ugasi".

Džejms je pogodio 14 od 37 šuteva iz polja, a samo jednu trojku iz šest pokušaja, ali je ona došla u daleko najvažnijem trenutku. Četvorostruki MVP, koji je u trećoj deonici upisao 15 koševa i po šest skokova i asistencija, zabeležio je i deset skokova u odbrani i osam u napadu, dok je svojim igračima podelio 13 asistencija, uz tri ukradene, dve blokade, ali i šest izgubljenih lopti.

Najveću podršku Džejms je ponovo imao od strane Džej Ara Smita, koji je upisao dabl-dabl sa 17 poena (3/5 za dva, 3/9 za tri) i deset skokova, isto koliko je ubacio i sve bolji i konstantniji Metju Delavedova (1/6 za dva, 4/9 za tri). Iman Šampert dodao je 15 koševa (1/3 za dva, 4/8 za tri) i sedam uhvaćenih lopti, Tristan Tompson upisao je deset, a Timofej Mozgov i Džejms Džons po 'pola' koša manje.
Beta/AP Photo/Tony Dejak
S druge strane, u poraženom timu, koji je odigrao deleko najbolji meč u seriji, nije bilo Kajla Korvera jer je sjajni šuter završio sezonu zbog povrede lista desne noge. Ipak, ekipa Majka Budenholzera nije uspela da kruniše veoma dobru igru i sačuva kakvu-takvu nadu da može do velikog finala, a na kraju im je nedostajalo i malo sreće.

"Veoma sam ponosan na način na koji se moj tim takmičio. Dali su sve od sebe i stvarno nemam ništa da im zamerim", rekao je Budenholzer.

Hoksima nije pomogla ni sjajna partija Džefa Tiga, možda i najbplja pleja tima iz Džordžije u doigravanju sa 30 poena (6/15 za dva, 3/8 za tri), šest skokova i sedam asistencija. Pratio ga je Pol Milsap sa 22 koša (4/9 za dva, 1/2 za tri) i devet uhvaćenih lopti, Al Horford i Kent Bejzmorn dodali su po 14, dok je tragičar Šelvin Mek upisao 13.

"Trebalo je bolje da reagujem. Nisam smeo sebi da dozvolim da mi se ovako nešto dogodi, ali to je nešto iz čega mogu definitivno da učim", rekao je Horford o incidentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: